Stel je voor, je komt thuis na een winterse wandeling. Wat is er dan lekkerder dan opwarmen met een glas glühwein? En voor veel mensen is glühwein ook onlosmakelijk verbonden met de wintersport of een bezoek aan een kerstmarkt. Natuurlijk kun je kant-en-klare glühwein bij de supermarkt kopen, maar zelf maken is vaak veel lekkerder. Het is helemaal niet moeilijk en bovendien nog eens leuk om te doen ook!

Glühwein

Welke wijn voor glühwein?

De basis van glühwein is meestal rode wijn. Uiteraard kies je niet de mooiste wijn uit je collectie, dat is helemaal niet nodig. Gebruik in plaats daarvan een meer alledaagse wijn. Kies bij voorkeur een smaakvolle en fruitige rode wijn met weinig sterke tannines of eikenaroma, dit komt de smaak niet ten goede tijdens het verwarmen. Jonge, fruitige Duitse rode wijnen zoals Dornfelder of Zweigelt zijn bijvoorbeeld prima als basis voor een zelfgemaakte glühwein, maar ook een Italiaanse Chianti is een veelgebruikte wijnsoort.

Smaakmakers

Traditionele ingrediënten van glühwijn zijn kaneel, kruidnagel, piment, kardemom, steranijs, citroen of sinaasappel. Maar door je eigen mix van kruiden, specerijen en vruchten te maken kun je de glühwein precies zo maken hoe jij hem het lekkerste vindt! Het toevoegen van bijvoorbeeld gember, kaneel, peer, port, Grand Marnier of cognac zorgt voor een verrassende smaak. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, zorg er alleen wel voor dat je altijd kruidnagel en citrusvruchten toevoegt, deze zorgen namelijk voor die typische smaak van glühwein.

Vaak wordt er normale suiker gebruikt voor het zoeter maken van de glühwein, maar je kunt ook kiezen voor Demerara rietsuiker of honing.

Glühwein ingrediënten

Basisrecept voor glühwein

Ingrediënten, voor ongeveer 6 personen

 • 1 liter rode wijn
 • 4 kruidnagels
 • 2 steranijs
 • 1 kaneelstokje
 • ½ citroen
 • 1 sinaasappel
 • Suiker

Bereidingswijze

 1. Schenk de wijn in een grote pan en zet deze op een laag vuur. De wijn moet warm worden, maar mag niet gaan koken! Dan verdampt namelijk de alcohol.
 2. Voeg de kruidnagels, steranijs en kaneel toe aan de wijn.
 3. Snijd de citroen en de sinaasappel in plakjes en voeg ze toe. De citroen zorgt voor een zure smaak, sinaasappel juist voor een zoete smaak.
 4. Voeg suiker toe naar smaak. 2 eetlepels is een mooi uitgangspunt, maar hoe zoet je de glühwein maakt is aan jou.
 5. Dat is alles! Laat de pan ongeveer 3 kwartier op een laag vuur staan met de deksel erop. Blijf erop letten dat de glühwein niet aan de kook raakt.
 6. Als de glühwein goed op smaak is kun je hem eventueel zeven. Schenk de wijn in met een grote soeplepel en serveer in wijnglazen of in mokken. Geniet ervan!

Dit recept is een mooie basis voor een traditionele glühwein, maar varieer vooral met kruiden en ingrediënten om hem naar jouw smaak te maken.

Alcoholvrije glühwein

Heb je even geen zin in alcohol, moet je nog rijden of ben je zwanger? Ook een alcoholvrije variant is heerlijk verwarmend en is zo gemaakt! Vervang simpelweg de rode wijn in het recept door een alcoholvrije wijn of door druivensap om een alcoholvrije variant te maken.

 

Heb jij weleens zelf glühwein gemaakt? Wat is je favoriete recept? Wij zijn benieuwd. Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.