Gewoon onweerstaanbaar! Toast gesmeerd met hazelnoot pasta of je favoriete chocolade met hele hazelnoten. In onze chocolade gevulde euforie is het gemakkelijk om te vergeten dat de noten die het bevat afkomstig zijn van een struik die dicht bij ons huis groeit. De hazelnootstruik! Ontdek hier alles over deze geliefde noot.

De wetenschappelijke naam voor de hazelnoot is Corylus avellana. Deze naam kan worden teruggevoerd tot de oorsprong van de hazelnoot, de Italiaanse regio “Avellana”. De regio staat al heel lang bekend om de teelt van hazelnoten. De hazelnoot is het smakelijke zaad van de vrucht die aan de hazelnootstruik groeit. De hazelnoot is een deel van de berkenfamilie, kan tot vijf meter hoog worden en is rijk aan oliën en vetten. Hazelnoten zijn geliefd vanwege hun zoete, ronde smaak en hun knapperige kern in een roodbruine buitenkant. Om bij de smakelijke noot te komen is wel wat werk met de notenkraker nodig om de houtachtige schil van het fruit open te breken.

Verrassend genoeg wordt de hazelnoot beschouwd als een van de oudste fruitsoorten. Zelfs in het stenen tijdperk waren hazelnootstruiken veel voorkomend in de gemengde eikenbossen die toen wijdverspreid waren. Ook toen was de hazelnoot een belangrijke voedingsbron. De hazelnoot groeit tot op de dag van vandaag wild door Europa. Het wordt op grote schaal geteeld in mediterrane landen en in Anatolië. De belangrijkste landen van productie zijn Turkije en Italië.

hazelnoot plant

1 Soorten hazelnoten

Hazelnoten kunnen aan de hand van hun vorm in drie groepen worden ingedeeld. Ronde hazelnoten zijn middelgroot, makkelijk te kraken en van zeer hoge kwaliteit. De puntige hazelnoten daarentegen hebben een iets langwerpige vorm en het uiteinde van de bloem is puntig of afgerond. Bij het kraken van dit type wordt de kern makkelijk beschadigd waardoor ze over het algemeen alleen met schaal worden verkocht.  De lange amandelvormige hazelnoten hebben de minste impact op de hazelnootmarkt. Hoewel ze zeker groot zijn, is de kwaliteit laag en niet geschikt voor kraken.

Hazelnoten behoren tot de “echte” noten. Heel verrassend is dat de meeste voedingsmiddelen die als noten worden beschreven helemaal geen noten, maar fruit zijn. De pinda bijvoorbeeld is een peulvrucht.

hazelnoot zak

2 Het seizoen van de hazelnoot

Het is je misschien opgevallen dat er veel voedingsmiddelen zijn die hazelnoten bevatten. Dit is mogelijk omdat hazelnoten het hele jaar door verkrijgbaar zijn. Het oogstseizoen in Turkije loopt van eind juli tot begin augustus. In andere regio’s begint het oogstseizoen vanaf september. De levering van hazelnoten komt in veel verschillende vormen. De hazelnoten zijn gehakt, gemalen of heel met of zonder schaal verkrijgbaar. Let er bij aanschaf op dat de schaal onbeschadigd is en dat de noot zwaar aanvoelt. Hazelnoten moeten koel en donker worden opgeslagen zowel met als zonder schaal. Je kunt hazelnoten ook 6 maanden in de koelkast of 12 maanden in het vriesvak bewaren. Eenmaal gedopt moeten de noten wel snel verwerkt worden.

3 Harde schaal, zachte pit

Bij het kraken van de hazelnoot kun je het beste een notenkraker gebruiken anders zou je de pit kunnen beschadigen. Als je de pitten in notenmeel wilt veranderen kun je het beste een keukenmachine gebruiken. Na een paar minuten mengen in de keukenmachine krijg je een notenpuree, ideaal voor het perfectioneren van sauzen of verbeteren van desserts.

Onder het stevige houtachtige omhulsel heeft de hazelnoot ook nog een bruinachtige schil. Deze schil is eetbaar. Wil je de schil verwijderen dan kan dat door de hazelnoten 20 minuten te roosteren op 200°C. Dit versterkt niet alleen de smaak maar de schil kan dan ook eenvoudig worden afgeveegd met een theedoek. Ook het vermelden waard: door de noten voor het roosteren te mengen met een paar eetlepels olie en kruiden krijg je in mum van tijd een lekkere snack.

hazelnoot schaal

4 Waardevolle hazelnoot olie

Hazelnoten zijn een populaire snack in een notenmix of op zichzelf. Ze zijn geweldig te gebruiken in fruitsalades, in puddingen of in zoet en hartig gebak. De noten worden voornamelijk verwerkt in chocoladehazelnootpasta, notenpuree, notenmeel of de zeer speciale hazelnootolie. Het hoge vetgehalte van de noot maakt deze ideaal voor het produceren van olie. Slechts een zeer klein deel van de wereldwijde productie van hazelnoten wordt gebruikt om olie te produceren en dit maakt de olie zo speciaal. Hazelnootolie heeft een zeer beperkte houdbaarheid maar is uitstekend als aromatische smaakmaker.

hazelnoot olie

5 De hazelnoot als allergeen

Je hebt het vast wel eens op een etiket gezien “kan sporen van noten bevatten” terwijl er geen noten in het product zit. De vermelde etikettering is een vrijwillige verklaring van de fabrikant. In de meeste gevallen is dit te wijten aan het feit dat meerdere ingrediënten in grote productiefaciliteiten worden verwerkt waaronder producten met noten. Deze “sporen” zijn echter niet gedefinieerd in termen van hoeveelheid, wat betekent dat het product helemaal geen sporen kan bevatten. Als je daadwerkelijk een allergie hebt, kun je het beste direct de fabrikant vragen welk type noten het betreft en of dit een acuut gezondheidsrisico zou kunnen opleveren.

6 Gezonde snack tussen de maaltijden

Hazelnoten bestaan voor 63% uit vet en voor 14% uit eiwitten. Ze bevatten veel vitamine B en E evenals vele mineralen. De noten hebben duidelijk en zeer hoge energiewaarde en moeten, ondanks de waardevolle inhoud, met mate geconsumeerd worden. Het is niet alleen de hoeveelheid vet maar ook de samenstelling van de vetzuren waarmee rekening moet worden gehouden. In het geval van hazelnoten is dit ronduit indrukwekkend. Ze bevatten voornamelijk mono- en meervoudig onverzadigde vetzuren. Klinische studies hebben aangetoond dat noten die in normale hoeveelheden worden geconsumeerd het risico op darmkanker kunnen verminderen. Van hazelnoten wordt ook gezegd dat ze bijdragen aan het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Dit effect wordt verondersteld te zijn gebaseerd op de verlaging van het cholesterolgehalte en is niet alleen van toepassing op de hazelnoot. Walnoten, pinda’s en amandelen hebben ook positieve voedingswaarden. Het is het beste om een ​​reeks verschillende soorten noten te combineren als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

hazelnoot chocolade

7 Eigen hazelnoten oogsten

Hazelnootbomen groeien op veel plaatsen en je kunt er bijna overal een vinden. In het najaar kun je daarom zelf hazelnoten oogsten en drogen. Het beste kun je de hazelnoten van de grond verzamelen omdat deze rijp zijn. Verwijder alle resterende bladeren van de noten en leg ze in een warme, maar goed geventileerde ruimte, bijvoorbeeld boven de verwarming. Dit is een goede plek voor het drogen van de noten. Zorg ervoor dat de noten niet op elkaar liggen en draai ze regelmatig om. Dit proces duurt ongeveer 6 weken. In de meeste gevallen worden de hazelnoten dan voldoende gedroogd om ze probleemloos te bewaren – en ze blijven trouwens met schaal langer goed dan zonder.

Wat is jouw favoriete noot? Of heb je nog vragen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.