Schol: we leggen je uit hoe je deze populaire platvis kunt herkennen en hoe deze verschilt van andere platvissen zoals bot en schar. En natuurlijk hebben we ook tips over het bereiden van schol!

Vis kan op een aantal manieren worden geclassificeerd. Leefgebied (zoet- of zoutwater vissen), vetgehalte (magere, medium en vette vis) en naar lichaamsvorm (ronde of platte vis). Door hun lichaamsvorm valt de schol duidelijk onder de categorie platvissen. Over de gehele wereld komen 570 verschillende soorten platvissen voor. De grootste visgebieden vind je in Europa, Noord-Amerika en de Noord-Pacific.

schol heel

Ronde platvis en ogen die verplaatsen?

Toegegeven, de lichaamsvorm van de schol is een beetje vreemd. Bij geboorte is de schol echter verassend rond en ziet er net zo uit als “normale” vissen. Pas als ze beginnen te groeien wordt het lichaam platter. Tijdens de groei beweegt het ene oog over het hoofd naast het andere oog. De meeste platvissen en dus ook de schol hebben daarom twee rechtse ogen. Met beide ogen aan een kant van het hoofd kan de schol in drie dimensies zien. Dit is heel ongewoon, niet alleen voor vissen, maar voor dieren in het algemeen.

De asymmetrische lichaamsstructuur zorgt ervoor dat de schol niet rechtop kan zwemmen zoals gewone vissen. In plaats daarvan bewegen zij hun afgeplatte lichaam zijwaarts over de zeebodem. Op de zeebodem is nauwelijks stroming en hun bewegingsmethode is daarom bijzonder energiezuinig. De schol voedt zich met weekdieren, zeesterren en wormen uit de zeebodem. Door hun lichaamsvorm kan de schol zich in de zanderige zeebodem begraven. Hier wachten ze op de schemering voordat ze op jacht gaan. De lichaamsvorm van de schol is daarom perfect aangepast aan het leven op de zeebodem.

schol zijkant

Schol, bot of een schar?

In Europa wordt schol beschouwd als de meest populaire platvis. Het vlees is mals en zacht en daarom gewild bij fijnproevers. Schol wordt herkend aan de groenbruine huid met oranjekleurige of roestbruine stippen. De maag is wit en vaak bedekt met donkere spikkels.

Ondanks deze kenmerken veroorzaken platvissen vaak verwarring, zelfs bij ervaren vissers. Dus hoe onderscheidt je dan de drie meest populaire platvissen schol, bot en schar. Dat is nog niet zo eenvoudig. Een belangrijk kenmerk van de platvissen is de huid. Is de huid ruw als schuurpapier dan is het bot, is de huid glad dan is het schol en de schar is een mengsel van de twee, in een richting glad maar in de andere richting ruw.

schol papier

Hoe weet je of de vis vers is?

Je weet nu de platvis te herkennen maar hoe kun je zien of de vis vers is? Een paar duidelijke en eenvoudige tips.

Vertrouw hierbij op je zintuigen! De vis moet op ijs worden bewaard maar mag niet volledig met ijs bedekt zijn. Vis is heel vers wanneer deze niet naar “vis” ruikt, rode kieuwen heeft en de ogen helder zijn. Het beste is om de schol op de dag van aankoop ook direct te nuttigen. Je kunt schol overigens één dag in de koelkast bewaren, twee dagen in de BioFresh (0°C), vier dagen in de BioFresh-Plus (-2°C) en twaalf maanden in de vriezer. Meer weten over vis bewaren?

Fileren van de vis.

Je kunt een schol in zijn geheel bereiden of als filets. In dit geval zul je de schol moeten fileren. Een schone snijplank en scherpe messen zijn hierbij erg belangrijk. Snijd de huid in bij de staart. Houd de staart goed vast en trek voorzichtig de huid los richting de kop. Om de filets los te maken maak je twee sneden, één snede langs de ruggengraat van kop tot staart en een tweede vlakke snede tussen de filet en de ruggengraat waardoor deze los komt. De overige filets doe je op dezelfde wijze.

schol bereid

Vroege schol, doen ze hun reputatie eer aan?

Het scholseizoen loopt van mei tot eind september. Schol gevangen in mei, net nadat ze zijn uitgezet, wordt als erg smakelijk beschouwd. De ervaring leert dat de schol pas in juni goed doorvoed is. Ze hebben dan een vlezig en smakelijk lichaam. Viskenners raden daarom aan vanaf begin juni van schol te genieten.

Schol kan op verschillende manieren worden bereid: bakken, pocheren, frituren of bereiding in de oven. De vis gaat bijzonder goed samen met boter, peterselie, salie, citroen, champignons, veenbessen en aardappelen. Sommige ingrediënten hiervan komen ook voor in de bekendste scholschotel: Schol à la meunière. Hiervoor worden de scholfilets door licht gezouten bloem gehaald en gebakken. Door de bloem krijgen de filets een licht knapperig korstje. De filets worden besprenkeld met boter en geserveerd met citroensap en peterselie.

 

Ben jij een liefhebber van schol of misschien andere soorten vis? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.