Het versieren van paaseieren is een activiteit die teruggaat tot de 13e eeuw, lang voor de uitvinding van de kleurstoffen waarmee je eieren kunt schilderen. Het mag daarom ook geen verrassing zijn dat er natuurlijke manieren zijn om eieren te kleuren. Een breed scala aan kleuren kun je verkrijgen uit natuurlijke ingrediënten zoals groente, fruit en kruiden.

Natuurlijke verf maken voor paaseieren

Om eieren te kleuren heb je (naast eieren) water en witte azijn nodig. Daarnaast heb je een stof nodig om een bepaalde kleur te maken. Gebruik altijd RVS pannen en kommen om te voorkomen dat je voor altijd met gekleurd keukengerei zit. Je kunt de eieren kleuren tijdens het koken, maar voor een meer egaal effect kiezen wij er meestal voor om de eieren na het koken te kleuren.

Paaseieren

Oranje / rood

Kook de uienschillen (alleen droge delen) van ongeveer 12-15 uien in 1 liter water met 2 eetlepels azijn. Zet het vuur laag ​​en laat 30 minuten sudderen. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur en voeg daarna de rauwe eieren die je wilt kleuren toe. Breng alles op laag vuur aan de kook, afgedekt met een deksel. Laat de eieren 12-20 minuten koken, afhankelijk van hoe intens het rood moet zijn. Zijn de eieren na 20 minuten nog niet rood genoeg? Laat de pan met eieren afkoelen en laat ze in de koelkast staan tot ze de gewenste kleur hebben.

Een andere optie voor een rode, roestig kleur is om de uienschil te vervangen door 2-3 eetlepels paprikapoeder.

Geel

Breng 3 eetlepels kurkuma in 1 liter water met 2 eetlepels azijn aan de kook, laat het 30 minuten sudderen, zeef en laat afkoelen. Leg de gekookte eieren 30 minuten in de vloeistof.

Voor geel kun je ook gebruik maken van peterseliebrandnetel , kamille thee , wortelbladeren of citroenschillen.

Groen

Doe verse spinazie in een pan met 1 liter water en 3 eetlepels azijn. Breng aan de kook, laat het 30 minuten sudderen, zeef en laat afkoelen. Leg de gekookte eieren 30 minuten in de vloeistof.

Blauw

Breng 4 kopjes gekookte rode kool in 1 liter water met 2 eetlepels azijn aan de kook, laat het 30 minuten koken, zeef en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Voeg de gekookte eieren toe en laat 30 minuten staan voor een lichtblauw kleur. Laat de eieren voor een donkerblauwe kleur een nacht in de koelkast staan.

Paars

Meng 1 halve liter druivensap met 2 eetlepels azijn, voeg een aantal gekookte eieren toe en laat een nacht in de koelkast staan.

Voor pastelpaars, zoals lavendel, kun je rood grapefruitsap gebruiken. Kook de eieren 45 minuten in het grapefruitsap en voeg een eetlepel azijn toe voor een nog betere kleur.

Roze

Leg de gekookte eieren in 2 kopjes bietensap met 2 eetlepels azijn. Hou hierbij de tijd wel goed in de gaten.

Bruin

Leg de gekookte eieren 30 minuten in 1 liter sterke, zwarte koffie met 2 eetlepels azijn.

Eieren schilderen

Tip: laat je niet misleiden door de kleur van de oplossing tijdens het kleuren van de eieren. De kleur zal op de eieren minder intens zijn. Onthoud ook dat het toevoegen van azijn het kleuren versnelt en de kleur fixeert, maar ook dat het de eischaal dunner maakt. Overkoken wordt dus niet aanbevolen.

De charme van het natuurlijk kleuren van paaseieren is dat je een beetje kunt spelen met de bereiding en nooit 100% zeker kunt zijn van het resultaat. Je creatie kan in plaats van rood, fel oranje zijn, of blauw in plaats van paars; maar dat is het leuke van deze activiteit!

 

Heb jij nog leuke ideeën voor Pasen? We zijn benieuwd! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.