Je herkent de situatie vast wel; je bent uitgenodigd voor een feestelijk etentje en je wilt de gastheer of gastvrouw verrassen met een geschenk. Een mooie fles wijn is vaak een goede keuze, maar welke wijn moet je kiezen? 

Wijn als geschenk

Probeer een wijn te kiezen met een interessante achtergrond. Zo onderscheidt de wijn zich duidelijk van andere wijnen. Misschien zijn er boeiende dingen te vertellen over het wijnhuis of de wijnstreek? Beter nog, kies een wijn waar je persoonlijk wat mee hebt. Wellicht heb je tijdens je laatste vakantie een fantastische wijn ontdekt of ken je een lokale wijnmaker wiens wijnen je echt waardeert? Vergeet niet dat een geschenk vaak veel zegt over de gever. Met een persoonlijk uitgezochte wijn toon je waardering voor de ontvanger.

Wat als je de gastheer of gastvrouw niet goed kent?

Het kan lastig zijn om een wijn cadeau te doen als je iemand zijn smaak niet goed kent. Ga in dat geval voor “veilig” met een van de klassiekers. Een Bordeaux, Bourgogne, Châteauneuf-du-Pape of Barolo is misschien een conservatieve keuze, maar wel een keuze die bijna altijd goed is.

Wat als de gastheer of gastvrouw slechts af en toe wijn drinkt?

Het is belangrijk om in dat geval een wijn te vinden met een goede balans tussen toegankelijkheid en  een bepaalde klasse. Daarnaast moet een fles nieuwsgierig maken zodat de wijn niet in de kast verdwijnt, maar dat iemand hem graag wilt proeven.

Je zou een wijn cadeau kunnen geven uit de zogenaamde nieuwe wereld, bijvoorbeeld uit Californië, Chili of Australië. Over het algemeen zijn nieuwe-wereldwijnen overwegend fruitig, soepel en vol van smaak. Ze zijn daarom een aantrekkelijke keuze, ook voor onervaren wijndrinkers.

Champagne cadeau geven

Wat als ze wijnkenner of wijnliefhebber zijn?

Je kunt eigenlijk niet de fout ingaan met een fles champagne. De grote bekende merken staan garant voor kwaliteit en prestige. Maar het hoeft niet persé een champagne te zijn. Een fijne Crémant uit de Elzas, Bourgogne of Loire-vallei zal ook zeker hoge waardering krijgen van een wijnliefhebber.

 

Wat is de meest bijzondere wijn die jij ooit hebt gekregen of cadeau hebt gegeven? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.