Zoete aardappel doet zijn naam eer aan, de smaak is erg zoet. Verassend genoeg is de zoete aardappel, zoals de naam doet vermoeden, niet nauw verwant aan de aardappel. Maar dat is niet het enige verrassende dat we over dit exotische item van de groenteafdeling kunnen vertellen.
De botanische naam voor de zoete aardappel is Ipomoea batatas en wordt daarom ook wel batata genoemd. De zoete aardappel is de knolvormige wortel van de plant. De schil kan licht bruin, rood- of paarsachtig van kleur zijn. De kern van de aardappel is geelachtig of diep oranje van kleur. De grootste zoete aardappelen kunnen tot wel 3 kilogram wegen, het gemiddelde gewicht is echter slechts 300 gram.
De geschiedenis van de Batata
Zoete aardappelen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het waren de Spanjaarden die de knol in de 15e eeuw naar Europa brachten. Daarom wordt de zoete aardappel tegenwoordig niet alleen in de tropen en subtropen verbouwd maar ook in Italië, Portugal en Spanje. Zoete aardappelen zijn het hele jaar door verkrijgbaar. In gematigde klimaten ligt het hoofdseizoen in de nazomer en de herfst. In de tropen groeien de knollen daarentegen het hele jaar door.
Wist je dat er jaarlijks maar liefst 105 miljoen ton zoete aardappel wordt geoogst. De grootste producent is China, goed voor 80% van de totale productie. Ondanks dat zoete aardappel oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt wordt hier relatief weinig batata verbouwd. In Nederland is de knol een van de meer exotische groenterassen, maar voor een groot deel van de wereldbevolking zijn zoete aardappelen een hoofdingrediënt. In de landen waar ze worden verbouwd, is de status van deze groente gelijk aan die van aardappelen in Nederland.
Zoete aardappel houdt van koel
Zoete aardappelen zijn inmiddels in bijna elke supermarkt te krijgen. Kies alleen voor de stevige onbeschadigde knollen die zwaar aanvoelen. Eenmaal thuis bewaar je de zoete aardappelen op een donkere, koele en goed geventileerde plek. Daar kun je ze maximaal 10 dagen bewaren. Bewaar zoete aardappelen niet in de koelkast onder de +10°C anders ontstaat er ongewenste bruining. Bij hogere temperaturen van meer dan +16°C zullen de knollen echter vroegtijdig ontkiemen en bederven. De kelder is ideaal voor opslag of als er geen kelder beschikbaar is, een koelkast met keldergedeelte. Lees hier alles over het bewaren van aardappelen.
Wat past er goed bij zoete aardappel?
De smaak van zoete aardappel kan worden omschreven als zoet en kastanjeachtig. Zoete aardappelen worden op dezelfde manier bereid als gewone aardappelen. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos – gekookt, geroosterd of gebakken in de oven. Zoete aardappel past perfect bij vlees en vis. In de landen waar de zoete aardappel wordt verbouwd wordt het ook gebruikt om brood te bakken. Hiervoor wordt niet alleen de knol gebruikt maar ook de bovenste bladeren die als een soort voedselrijke “spinazie” wordt gegeten. Daarnaast worden de knollen ook gebruikt voor het maken van sterke drank, brandewijn en voor de productie van zetmeel.
Er zijn subtiele verschillen tussen de verschillende soorten zoete aardappel. De oranje vlezige varianten zijn meestal zoet en zacht na het koken. De lichte en witvlezige soorten zijn steviger en minder zoet als ze worden gekookt.
Recepten voor thuis.
Als je op zoek bent naar een hartige snack dan is zoete aardappelchips een aanrader. We laten je zien hoe je dit zelf eenvoudig kunt maken. Het enige wat je nodig hebt zijn: twee grote zoete aardappelen, frituurolie en zeezout.
- Verhit de frituurolie tot 180°C
- Schil ondertussen de aardappel en snijd deze in dunne plakjes
- Frituur de plakjes één of twee minuten totdat ze goudbruin zijn
- Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zeezout.
Batata is niet alleen erg lekker als hartige snack. Zoete aardappelen zijn ook uitstekend geschikt als basis voor zoete desserts. Vooral de geelvlezige zoete aardappelen zijn hiervoor ideaal. Het vruchtvlees wordt gepureerd en gebruikt voor cakes en muffins. Je kunt ze ook in plakjes snijden, laten drogen besuikeren.
Gezonde knol rijk aan calorieën
De zoete aardappel is niet alleen een allrounder als het op koken aankomt, maar ook qua voedingstoffen indrukwekkend. Zoete aardappelen zijn rijk aan zetmeel en eiwitten. Het hoge gehalte aan mineralen waaronder kalium, magnesium, ijzer en koper maar ook vitamine E en C maken de knol waardevol. Geelvlezige soorten bevatten ook veel vitamine A. Zoete aardappelen zijn met een energiegehalte van 108 kcal of 452 kJ per 100 gram over het algemeen rijker aan calorieën in vergelijking met andere groenten.
Wat is jouw favoriete recept met zoet aardappel? Heb jij nog goede tips? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.