Aardappelen horen bij de belangrijkste voedingsmiddelen ter wereld en worden op veel verschillende manieren gegeten: geroosterd, gebakken, gestoomd, gepureerd, als friet, als chips of gewoon ouderwets gekookt. Wist je trouwens dat Nederland met zo’n 7 miljoen ton aardappels per jaar in de top-10 staat van landen met de grootste aardappelproductie? Met zulke productieaantallen zou je verwachten dat iedereen weet hoe je aardappels het beste kunt bewaren.

Aardappelen bewaren

4 tips voor het bewaren van aardappelen

  • Bewaar aardappelen op een droge, donkere en koele plaats.
  • Doe de aardappelen in juten of papieren zak om verdamping te minimaliseren, zo voorkom je dat ze krimpen.
  • Heb je aardappelen in een plastic zak gekocht? In plastic wordt een aardappel snel vochtig wat tot uitlopers en schimmelgroei kan leiden. Bewaar ze daarom nooit in plastic.
  • Koop aardappelen in kleine porties. Het is voor veel mensen lastig om aardappels thuis op de juiste manier te bewaren. Door kleinere porties te kopen ben je verzekerd van verse aardappelen.

De ideale bewaartemperatuur is 7°C tot 10°C

Tussen 4°C en 10°C blijft een aardappel het langst houdbaar. Toch is het aan te raden om de aardappelen niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren. Bij te lage temperaturen blijven aardappelen weliswaar langer goed, maar door de kou wordt zetmeel omgezet in suiker en gaat de smaak van de aardappel achteruit. Als je aardappelen wilt frituren of bakken kun je ze beter helemaal niet in de koelkast bewaren.

Het advies is daarom om aardappels op een net iets hogere temperatuur te bewaren: tussen 7°C en 10°C. Omdat de koelkast over het algemeen kouder is dan 7°C kun je ze beter in een koele kelder bewaren.

Liebherr IRCBf 5121 koelkast met keldervak

De meeste huizen hebben tegenwoordig geen kelder meer. Speciaal daarvoor heeft Liebherr een inbouwkoelkast ontwikkeld met een special keldervak. In het keldervak van de IRDBf 5121 kan de temperatuur ingesteld worden tussen 6°C en 14°C, ideaal voor het bewaren van aardappels! Maar ook zuidvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen, citroen en ananas kunnen hierin uitstekend worden bewaard. Bovendien, 7°C tot 10° is ook nog eens een goede serveertemperatuur voor veel witte en rosé wijnen, handig!

De IRCBf 5121 beschikt daarnaast over een 4-sterren vriesdeel, een BioFresh-zone en een regulier koeldeel. Dit apparaat is met vier verschillende temperatuurzones dus echt een alleskunner!

 

Heb je vragen over het bewaren van aardappels of over een van onze koelkasten? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.