Vi er ikke alene! Bakterier og vira er vores konstante ledsagere. Men hvad betyder det for vores hygiejnevaner, når vi håndterer mad?

Bakterier og vira er vores konstante ledsagere. Den gode nyhed er, at vi med nogle få enkle, hygiejniske vaner kan beskytte vores helbred og kvaliteten samt holdbarheden på vores madvarer. Læs denne artikel og bliv inspireret til, hvordan du tilbereder og konserverer sund og lækker mad!

Patogener, såsom bakterier, svampe eller vira kan findes på vores mad, i køleskabe og på køkkenets arbejdsoverflader. Disse kan resultere i madforgiftning eller fødevarebårne infektioner. Madforgiftning opstår, når bakterier i fødevarer producerer giftstoffer, som derefter optages i kroppen, når den berørte mad indtages. På fødevarebårne infektioner er det derimod selve bakterierne, der indtages og forårsager skade.

Stop reproduktion: Takket være køleskabet

Vores køleskab er et intelligent hjælpemiddel til at beskytte os mod madforgiftning og infektioner. Maden forbliver ikke kun friskere længere, men de fleste er også beskyttede mod uønskede samboere i form af smitsomme bakterier. Årsagen til dette er, at bakterier og svampe har brug for gunstige levevilkår for at kunne formere sig. Under ugunstige forhold, såsom lave temperaturer, kæmper de for at formere sig. Kulden dræber ikke de små fjender, men det hæmmer deres vækst. Da den infektiøse dosis er afgørende for udviklingen af en infektion, er dette meget vigtigt.

For at være helt sikker på at dræbe eller inaktivere bakterier har vi brug for varme. Bakterier kan ikke modstå temperaturer på 70-80 °C. Afkøling bremser bakteriernes vækst og deres produktion af giftstoffer, men varmen dræber bakterierne. Selv ved lave køleskabstemperaturer fortsætter nogle bakterier imidlertid med at formere sig. Den eneste måde at bremse disse hårdføre bakterier er med ekstrem kulde, fx i fryseren. Bakterier og svampe er primært ansvarlige for fordærvelse af mad. (Dette forklarer også den lange holdbarhed på frosset mad). Andre faktorer såvel som kulde hæmmer også reproduktionen af bakterier. En sur pH-værdi eller et lavt vandindhold hæmmer også normalt væksten og reproduktionen af bakterier. Dette er grunden til, at nogle fødevarer er mere letfordærvelige end andre.

 

Korrekt vedligeholdelse og optimal ydeevne: Køleskabshygiejne

Det sted, hvor mad opbevares igennem længere tid, kræver ekstra omhu! Rengør derfor jævnligt dit køleskab med et mildt rengøringsmiddel. Flere tip kan findes i denne artikel DO’S and DON’TS i køleskabet.

Derudover bør madvarerne opbevares i lufttætte beholdere. Dette hjælper ydermere på køleskabshygiejnen. For at undgå at hæve temperaturen i køleskabet bør kun afkølede madvarer anbringes i køleskabet. Tilberedt mad bør afkøles hurtigt, da kølige temperaturer vides at hæmme reproduktionen af bakterier. Følgende trick kan hjælpe her: Anbring resterne i en skål med koldt vand og isterninger i et par minutter. Derefter er måltidet klar til køleskab eller fryser.

 

Hænder, arbejdsflader, køkkenredskaber: Tips til et rent køkken

Under forberedelsen kan vi gøre meget for at beskytte vores mad og i sidste ende vores kroppe mod bakterier. Normalt overfører vi selv bakterier til vores mad og indtager dem derefter. En vis bakteriel belastning i vores krop er helt sund og naturlig. Det er velbekendt at hoste, nys og åbne sår overfører bakterier. Men selv uden sygdom kan hænder eller tøj overføre bakterier til vores mad. Derfor bør denne simple anvisning følges inden madlavning igangsættes: Vask hænderne! Fjern smykker og dæk sår med vandtæt plaster eller gummihandsker. Det er ydermere vigtigt at vaske hænderne under forberedelsen, hvis du er i kontakt med råt kød eller fisk eller ikke skyllet frugt og grønt.

Hold arbejdsoverflader og køkkenredskaber rene på samme måde, som du holder dine hænder rene. I øvrigt er der ikke brug for stærke rengøringsmidler eller desinfektionsmidler til at holde køkkenet rent. Disse gør mere skade end gavn. Opvaskemiddel, universalrengøring og muligvis et skuremiddel er helt passende. Tør regelmæssigt køkkenbordet af. Følgende gælder under tilberedningen: Overflader og køkkenredskaber, der har været i kontakt med rå eller ikke skyllet mad, må ikke komme i kontakt med tilberedt eller skyllet mad.

For at få en sund atmosfære i køkkenet, skal du sørge for at tømme din skraldespand regelmæssigt. Affaldsbeholderen skal også rengøres grundigt nu og da. Der er nogle ting i køkkenet, som kræver regelmæssig udskiftning. Selvom karklude kan vaskes ved kogevask på min. 60 °C, bør de regelmæssigt udskiftes – præcis som børster og svampe.

Sund mad for en stærk krop

Så vigtig som hygiejne i køkkenet er for reduceret indtagelse af bakterier, spiller kroppens eget forsvarssystem altid en vigtig rolle i at forhindre infektioner. Immuniteten mod infektiøse bakterier kan blandt andet øges med en sund, afbalanceret diæt.

 

Hvordan har hygiejnen ændret sig i dit hjem, siden Covid-19 kom frem? Kommenter gerne i nedenstående kommentarfelt, og skulle du have gode råd til en forbedret hygiejne, vil vi meget gerne høre om det.