Jordbær - lavt kalorieindhold - højt C-vitaminindhold
Elsket af alle aldre, det er vores yndlingssommerfrugt – jordbærret. Jordbærsæsonen er i fuld gang og løber fra maj måned og hele sommeren igennem. I denne artikel kigger vi lidt nærmere på den lækre frugt og giver samtidigt gode råd til, hvordan den bedst muligt opbevares.

Udsøgt og sundt

Ud over dets forførende ”smelte-i-munden” egenskab, er jordbærret også en vaskeægte vitaminbombe, idet C-vitaminindholdet er højere i jordbærret end i citrusfrugter. Det er ydermere rigt på mineraler som calcium, jern og zink. Og med et kalorieindhold på bare 32 kcal pr. 100g kan der med god samvittighed nydes rige mængder jordbær gennem hele sæsonen.

På trods af at jordbær rent faktisk består 90% af vand, så er de stadig fulde af smag. Det vil med andre ord sige, at de sidste 10% indeholder den ”hemmelige sammensætning”, der giver bærret sin udsøgte smag. Det har vist sig, at jo mere sol bærrene får under modningsprocessen, jo større mængder frygtsyre, frugtsukker og aromatisk substans tilføres de, som lige præcis udgør den hemmelige sammensætning, der gør bærrene så lækre.

Jordbær - udsøgt smag, rig på vitaminer

Sådan holdes jordbær friske i længere tid

Vi ved alle, at jordbærrene smager bedst lige efter plukning, idet de allerede efter et par timer begynder at miste smag. Jordbær bør opbevares på køl umiddelbart efter plukning, og for at opnå de bedste resultater skylles de og ligges på en bakke med køkkenrulle. I køleskabet kan de holde sig i 1-2 dage. Ønsker du derimod friske jordbær i længere tid, bør de opbevares i Liebherr BioFresh, hvor de kan holde sig friske i op til 7 dage. Husk at modne jordbær er meget modtagelige overfor tryk og fugt, hvilket har en negativ effekt på smag, mineralindhold samt formen. Det er derfor ikke anbefalingsværdigt at opbevare jordbær i længere tid end nødvendigt er.

Gode råd til frysning af jordbær

Selv om frosne jordbær kan opbevares sikkert i op til to år, vil deres udseende uundgåeligt lide under indfrysningen på grund af bærrets høje vandindhold. Jordbær, som “vækkes til live” fra fryseren, er derfor ikke ideelle til kager eller tærter, hvor det visuelle udseende er vigtigt: de bruges derimod bedst i fx mousse, ostekage og is. Vores råd: skyl jordbærrene inden de ligges i fryseren. Men vær opmærksom på, at jordbær ikke er ”glade for” et koldt bad eller at blive udsat for vandets stråler. Den bedste måde at rengøre jordbær på er i en skål med vand. Efter skylning placeres bærrene forsigtigt på en bakke, hvor de kan tørre. Først derefter kan stilk og blade fjernes – ellers mister de smag.

Frysebakken giver de bedste opbevaringsforhold for bær og urter

Liebherr frysebakke - perfekt opbevaring af bær og urter

Liebherrs frysebakke giver muligheden for den perfekte indfrysning af bær og urter: de klistrer ikke sammen under indfrysningen, og kan med lethed fryses i portioner eller pakkes i frostposer. Bærrene placeres og spredes ud på frysebakken og fryses i min 10-12 timer. Traditionelle frostposer eller aflukkede plastbeholdere er egnede til opbevaring af jordbær. Sørg dog for at de er lufttætte, idet det forhindrer væsketab. Bær der viser tegn på mug eller har store trykskader bør frasorteres, da de kan ødelægge de resterende bær.

Jordbærrets historie

Det kan måske overraske dig, at jordbærrets historie går helt tilbage til Stenalderen, hvor vores forfædre var ivrige efter at få fat i en lille frugtsort af det moderne jordbær – vores kærlighed til jordbær begyndte altså for meget lang tid siden! Op igennem tiden har vi set, hvordan det søde lille bær forblev meget tæt på vores hjerter og vandt endda titlen ”Fruit of the Gods” fra romerske digtere Ovid, Plinius og Virgil. Det var dog ikke før end et sted mellem det 14. og 15. århundrede, at jordbærret begyndte at blive dyrket i England og Frankrig, og først i det 17. århundrede, at frugten blev introduceret til Europa fra Canada. I midten af det 18. århundrede havde det jordbær, som vi alle kender og elsker i dag, endelig opnået sin velfortjente og udbredte popularitet.

Hvordan foretrækker du at spise dine jordbær? Del dine yndlingsøjeblikke med os. Benyt kommentarfeltet eller lav et indlæg på vores Facebook