Liebherr - hvordan opbevarer jeg mine asparges korrekt?

Aspargeselskere har alt mulig god grund til at være glade, når aspargeshøsten er i hus. Butikkerne bugner med dem, hvilket tydeligt fortæller os hvilken sæson, vi går i møde. Det er nu vi skal nyde de friske asparges – grill dem svøbt i bacon eller lav en lækker salat… Med asparges har du uanede muligheder.

Grønne og hvide asparges

Grønne og hvide asparges stammer faktisk fra samme art, men dyrkes forskelligt. Generelt kan både de grønne og hvide asparges anvendes på samme måde i samme opskrifter. De hvide asparges dannes via etioleringsprocessen, som betyder afblegning af planter som følge af lysmangel! Tilberedningstiden kan variere, idet den hvide asparges ofte er tykkere end den grønne. Der er ydermere en mærkbar smagsforskel, hvor den hvide asparges har en mere delikat smag i forhold til den grønne variant.

Friske asparges

Asparges smager bedst, når de er friske – når stænglerne er tykke og saftige, og når den er hvid uden grøn top. Det er let at se, om den er frisk, hvis stænglen er pletfri og dufter frisk. En frisk asparges er ikke specielt fleksibel og knækker let. Der er en meget simpel lyttetest, som kan fortælle dig, om aspargesen er frisk. Gnid to asparges mod hinanden – laver de en knirkelyd, er de friske. Idet asparges har et højt vandindhold, bør de nydes kort efter høstning.

Hvordan holder du bedst muligt din asparges frisk?

Liebherr - BioFresh - Opbevaring af grønne og hvide asparges

Korrekt køling af asparges

Din asparges pakkes ind i et fugtigt klæde og placeres i grøntsagsskuffen. På denne måde holdes de friske i op til tre dage. Ønsker du dem friske endnu længere, er det bedste valg: Liebherr BioFresh, hvor friske asparges holdes friske i op til to uger!

Gode råd til frysning af asparges

Asparges er god at fryse og kan holdes sig i op til seks måneder i fryseren. For de bedste resultater, anbefaler vi, at den hvide asparges pilles først. Herefter kommes de i en frostpose og sørg for at der lukkes mest mulig luft ud af posen. Vi anbefaler ikke at blanchere din asparges inden frysning, selvom det forlænger opbevaringstiden. Grunden er, at smagen og teksturen påvirkes i processen. I stedet bør du tage den frosne asparges og komme direkte ned i kogende vand.

Prøv fx vores lækre aspargessalat med skinke (4 personer)

500 g hvide asparges
2 modne tomater
250 g mikset salat, skyllet
5 spsk. balsamicoeddike
1 lime
10 spsk. vindruekerneolie
3 spsk. frisk persille, groft hakket
150 g skinkestrimler

Tilberedning:

  • Pil de hvide asparges, knæk toppen af, og kog dem til der stadig er bid i dem.
  • Rids tomatskindet forsigtigt og blancher dem i kogende vand i ca. 15-20 sekunder. Herefter placeres de i en skål med koldt vand.
  • Pil og del tomaterne i fire både. Skær yderligere tomaterne i tern.
  • Bland eddike, olie og limesaft til dressing. Brug evt. en håndblender. Rør til sidst persillen i.
  • Salat, asparges og skinkestrimlerne anrettes som ønsket på en tallerken eller i en skål.
  • Dressingen hældes til sidst over salatblandingen.

Og her er et par yderligere tips fra vores vinekspert Frank Kämmer:

“Du kan nogle gange finde vine, der markedsføres som “asparges-vin”, fordi de efter sigende skulle passe godt sammen med asparges. Men sandheden er, at de fleste vine ikke passer med asparges, idet det får dem til at smage græsagtigt eller metallisk, og der findes ikke en decideret asparges-vin! Men som det oftest er sagen med gourmetmad og fine vine, så kommer det an på detaljen. Silvaneren, en traditionelt anerkendt men alligevel ofte undervurderet tysk hvidvinsdrue, passer godt sammen med de hvide asparges. Når vi snakker om den grønne asparges, er min favorit Sauvignon Blanc. Men valget af den perfekte vin kommer helt klart an på tilberedningen. Hvis den hvide asparges fx blot serveres med smeltet smør, så ville Silvaneren være mit første valg, Serveres den derimod rå eller med afkølet skinke, ville jeg foretrække den lidt lettere Pinot Gris. Jeg vil anbefale en Kabinett-Riesling, hvis din asparges serveres med salat, idet vinen har en fin og let frugtsmag. Serveres den med en fyldig Hollandaise-sauce og en oksesteak, vil jeg derimod anbefale en Burgundy Chardonnay. Alle disse vine har ”friskhed” tilfælles! På trods af at jeg generelt er fortaler for vine med en vis modenhed, er sæsonens friske asparges bedre tjent med en frisk vin.”

Vi håber, du nyder sæsonens friske asparges – og Bon appetit!

Hvordan foretrækker du at spise dine asparges? Send os dine favoritopskrifter. Post den nedenunder i kommentarer eller send den via vores Facebook.