Сулфити във виното: какво означава това?

На етикета на много от добрите вина често може да забележите фразата: „Съдържание на сулфити“. Това може и да звучи като предупреждение за наличието на опасни химични съединения, но сулфитите всъщност са напълно безвредни и от съществено значение за винопроизводството, използвани като добавка към виното още от древни времена.

Това вероятно ви звучи малко объркващо. Нали виното е естествен продукт, направен от грозде и гроздов сок? Да, виното се получава от пълна или частична алкохолна ферментация на прясно изцеден гроздов сок или т.нар. гроздова мъст. Но ако погледнете етикета на някоя бутилка вино, вероятно ще видите надпис: “Съдържа сулфити”.

За какво става въпрос? Вино с добавени химикали?

Не звучи никак добре… Да види:

Сулфитите не са вредни!

Всъщност, стандартна практика е да се добавят съвсем малки количества сяра като консервант по време на процеса на производство. Ако във виното има сулфити, то това изрично е отбелязано на етикета с надписа: Съдържа сулфити.

Защо се добавя сяра?

Сярата се добавя, за да се предотврати преждевременното влошаване на вкусовите качества на течността и да се запазят плодовите акценти на вкуса и аромата. Сярата предотвратява окисляването, т.е. тя предпазва виното от вредното влияние на кислорода, потиска ферментацията и растежа на нежелани микроби и дрожди, които в противен случай биха превърнали доброто вино в безвкусен оцет.

Може да е изненада да научите, че добавянето на сяра не е процес, който се е родил в съвременното консуматорско производство – тази практика датира от векове, още от времето на древните гърци и римляни.

Днес, макар и сярата да е от важно значение за производството на хубаво вино, някои любители остават подозрителни, смятайки, че тя може да навреди на здравето. Не се тревожете, няма причина за безпокойство! Защо?

Най-реномираните изби прецизно добавят минимални количества сяра, тъй като освен, че има безспорни ползи за виното в малки дози, добавянето на повече от необходимото ще потисне естествения аромат на виното. Освен това, Европейският съюз е определил точни граници по отношение на допустимите нива на сяра във виното. В сухото червено вино например, е позволено да има не повече от 150 мг. сяра на литър, а на практика количеството, което съдържат подобни вина са далеч под тази граница.

Сярата във виното няма отрицателно въздействие върху здравето

Един обикновен сух немски ризлинг съдържа около 80 мг сяра на литър, от които най-много половината е свободна, реактивна сяра. Освен в много редки случаи, когато човек може да има алергия към сяра, може да сте сигурни, че тази използвана за производството на вино няма вредно въздействие върху здравето.

Популярният британски автор на книги за вино Хю Джонсън обръща внимание на този факт, пишейки, че всеки, който смята, че сярата във виното причинява главоболие трябва незабавно да се подложи на стриктна диета, тъй като много храни от ежедневието също са третирани с количества сяра, които далеч надхвърлят тези, които се добавят във виното. За да покажем какво точно е имал предвид Хю, трябва да знаете, че максимално допустимото количество сяра за литър е 150 мг за червеното вино, което е почти незначително на фона на допустимите нива на сяра в храни като: продукти съдържащи сушени картофи (инстантно картофено пюре например) може да съдържа до 400 мг на кг, обработените ядки до 500 мг, а сушените обработени кайсии е разрешено да съдържат до цели 2000 мг!

Хареса ли ви статията? Споделете я или се присъединете към дискусията заедно с нас във Facebook.