Круши: ползи за здравето + най-добрия начин за съхранение

В тази статия ще ви споделим какви огромни ползи за здравето се крият в този толкова апетитен плод, а след това ще ви разкажем и за най-добрите начини за неговото съхранение. Не спирайте да четете тук, очаква ви изключително любопитна и полезна информация.

Историята: За произхода на крушата има спорове, но много експерти смятат, че европейският (Pyrus communis) и азиатският сорт круши (Pyrus pyrifolia и Pyrus ussuriensis) са еволюирали в отделни региони, но в един и същ период от историята, приблизително около 1000 г. пр.н.е. Днес Китай е най-големият производител на круши в света. От около 21 млн. тона световно производство, на Китай се падат над 15 млн. тона от цялата реколта. На второ място е Европа със своите 3 млн. тона.

Ползи за здравето – общ преглед

Консумирането на плодове и зеленчуци от всички видове отдавна се свързва с намален риск от много болести. Както всички знаем, редица авторитетни проучвания сочат, че консумирането на растителни храни, каквито са крушите, намалява риска от диабет, сърдечни заболявания и подобрява общото здраве, увеличава енергията и като цяло спомага за поддържането на по-ниско телесно тегло.

Що се отнася до крушите, те често се препоръчват като хипоалергичен плод с високо съдържание на фибри и с малка вероятност да доведе до нежелани реакции.

Захранването на малките бебенца също се препоръчва да започва с круши като част от първите пюрирани плодове (след зеленчуковите разбира се), тъй като са леки и здравословни. Това обаче е само малка част от полезните свойства на крушата.

Тя има много повече възможности!

В следващите редове ще навлезем малко по-дълбоко в темата като разгледаме някои конкретни примери за това как този вкусен плод може да бъде от полза за вашето здраве и добър външен вид. Но преди това нека разгледаме…

Съхранение

Най-добрият начин за съхранение на круши

Да започнем с пазаруването! За да си набавите добри круши, когато сте на пазара имайте предвид следното – за да разберете дали плодът е достатъчно пресен и не е презрял, не го стискайте целия, за да видите колко е омекнал.

Вместо това, внимателно стиснете горната му част, където е стъблото. Ако се поддава на натиск, крушата е узряла и идеална за консумация. Ако пък тази област е изключително мека и пръстът ви потъне в нея, то крушата е презряла.

От съображения за сигурност, препоръчваме презрелите круши да се използват само за рецепти, които включват варенето им – в сладко, ошав или печива, вместо да се консумират сурови.

Съхранение на круши в хладилник

Ако няма да ги консумирате веднага може да ги оставите в хладилника, където ще останат свежи няколко дни до 3 седмици в конвенционален охладителен уред и до цели 55 дни в най-доброто скривалище за плодове и зеленчуци – хладилник Либхер оборудван с BioFresh.

photo

Бележка: повече информация и линк за изтегляне на приложението за смартфони на Либехр – BioFresh може да намерите тук.

Ако пък крушите, които сте си купили са прекалено зелени, може да ускорите процеса на зреене като ги поставите в хартиена торбичка на стайна температура, обръщайки ги от време на време.

Избягвайте съхранението на круши в запечатани найлонови пликове или в ограничени пространства, където плодовете са прекалено притиснати един до друг, тъй като това ще ограничи кислорода, а етиленът, който естествено произвеждат значително ще ускори процеса на зреене. Всъщност, в хладилника този процес значително се забавя.

Друг полезен съвет за оптималното съхранение на круши е да ги държите в хладилника, но далеч от силно ароматни храни. Причината за това е, че този плод е склонен да абсорбира миризми.

И все пак не забравяйте, че оптималното съхранение и срокът на годност на крушите зависи от това в какво състояние сте ги откъснали/купили, както и от сорта им (летни, есенни, зимни). Освен това, колкото по-дълго ги съхранявате на студено, толкова по-бързо ще узреят, след като ги извадите от прохладното им място.

Факти за здравето

Нутриентите, които се съдържат в крушите

pears3

Богати са на антиоксиданти, важни флавоноиди и диетични фибри. В една средно голяма круша (около 180 гр.) се съдържат приблизително 101 калории, 0 гр. мазнини, 27 гр. въглехидрати и 1 гр. протеин. Хапването на един такъв плод ще ви осигури 12% от дневната доза витамин С, 10% от витамин К, малко калций, желязо, магнезий, рибофлавин, витамин В 6 и фолиева киселина. Крушите съдържат още и каротеноиди, флавоноли и антоцианини (в червените круши).

Какви обаче са ползите, които всички тези вещества ще ни осигурят. За тази цел нека видим и тези…

10 добри причини да хапваме круши:

  1. Високо съдържание на фибри: При мъжете под 50 годишна възраст например, се препоръчва консумацията на 38 гр. фибри на ден, а при жените под 50 годишна възраст, 25 гр. на ден. За хората над 50 г. препоръката е 30 гр. на ден, а при жените – 21 гр. на ден. Повечето от нас обаче не приемат с храната си дори и 50% от тази препоръчителна дневна доза. Защо обаче фибрите са толкова важни? Няколко национални института на различни страни са открили, че при увеличението с 14 гр. на фибрите на всеки 1000 калории рискът от коронарна болест на сърцето намалява значително, както и от диабет тип 2. Най-лесният начин да увеличим консумацията на фибри е като увеличим приема на плодове и зеленчуци. В тази връзка, само една средно голяма круша ще ви осигури 6-8 гр. фибри или около 24% от необходимата ви дневна доза, ако сте жена под 50. Благодарение на по-високото съдържание на фибри в крушите ще получите и по-дълго усещане за ситост, което косвено ще ви помогне в борбата с килограмите.
  2. Кръвно налягане: освен антиоксиданти, крушите съдържат и анти-канцерогенния елемент глутатион, който спомага за намаляване на високото кръвно налягане.
  3. Холестерол: освен фибрите, за намаляването на холестерола спомага и съдържанието на пектин, който ги прави наистина полезни.
  4. Подобряват общото здраве: когато не изцеждате крушите, а си ги хапвате цели с обелката, вие си осигурявате добро количество фибри и други нутриенти, които са от голяма полза за здравето на дебелото ви черво.
  5. Запек: пектинът в крушите е полезен и в още едно направление. Той е и диуретик, който има леко слабително действие. Освен това, крушите се славят като храна, лесна за храносмилане, не натоварваща стомаха.
  6. Повече енергия: чрез крушите може да получите бърз и естествен източник на енергия, който се дължи на големите количества фруктоза и глюкоза.
  7. Срещу треска: охлаждащият ефект, който притежават крушите е отличен за облекчаване на треска. Най-добрият начин за това е като изпиете голяма чаша сок от истински круши ако сте с треска.
  8. Остеопороза: в крушите се съдържа високо съдържание на бор (183 µg /100 g, най-много бор съдържат прасковите), който помага на тялото да запази калция, като по този начин спомага за предотвратяване на остеопорозата.
  9. Недостиг на въздух и настинка: по време на летните горещини може да изпитате затруднено дишане, особено ако сте хванали вирус и имате слузест секрет в гърлото. В този случай пийте сок от круши, за да подпомогнете изчистването на този секрет. Освен това сокът от круши помага при зачервено гърло.
  10. Охлаждащ ефект: има причина крушите да са в сезон в разгара на лятото. Пиенето на сок от круши сутрин и вечер през топлите месеци ще помогне да охладите тялото си в горещините.