Как светлината и тъмнината влияят на любимите ни плодове и зеленчуци?

Когато си купим зеленчуци от магазина, те все още са живи – продължават да метаболизират, докато не ги сготвим. Разбирането и използването на тези процеси ще ни помогне да увеличим хранителната стойност на тази “жива храна”, която консумираме. Нека видим как…

Плодовете и зеленчуците, които държите на съхранение във вашия хладилник, имат циркаден ритъм точно като вас. При хората, вътрешният циркаден часовник, кореспондиращ с 24 часовия цикъл на светлината и тъмнината, контролира заспиването и събуждането, а също така оказва влияние и върху метаболизма, регулиране на телесната температура и дори стареенето.

Плодовете и зеленчуците определено са чувствителни към светлината и тъмнината. Дори след като бъдат откъснати, количеството светлина и тъмнина, които получават след това, може да повлияе на съдържанието им на витамини.

Бележка: циркаден ритъм при човека се онези режими и процеси в организма, които участват в метаболизма и умствената активност през цялото денонощие. Думата циркаден идва от латински и се превежда “около”, което се свързва с дневните колебания на организма. Понятието “циркаден ритъм” се появява още в древността, когато се наблюдават различните процеси при растенията. Впоследствие се свързва и с животните и хората. В нашето ежедневие тези процеси са познати като “биологичен часовник”.

При изучаване на Arabidopsis, растение от семейството на кръстоцветните зеленчуци (зеле, броколи, карфиол), биохимиците от „Rice University“ установили, че има растения, които могат да променят производството на някои химикали при определени условия, въпреки, че вече са откъснати от стеблото си.

Професорът по биохимия Жанет Браам докладва в едно неотдавнашно проучване, че Arabidopsis реагира на светлинните цикли, отделяйки „защитни хормони“  наречени глюкозинолати, които играят ролята на естествен пестицид, защитаващ растението от тревопасните животни.

Именно тези химикали придават специфичния горчив вкус на полезни зеленчуци като ряпата, хряна, зелето, карфиола, цвеклото, алабаша и др.

В желанието си да разберат дали и други растения имат подобна реакция към светлината, учените взели няколко зелки от супермаркета и ги вкарали в лабораторията, за да ги проучат. Те подложили половината зеленчуци на нормален цикъл от 12 часа светлина и 12 часа тъмнина, а другата половина на цикли с редуване на тъмнина и светлина, различни от естествения циркаден ритъм.

Както беше установено и при изследването на Arabidopsis, и тук светлината сигнализира на зелките да произвеждат повече глюкозинолати.

И когато на орда гладни гъсеници е предложено да опитат от зелето, изложено на нормален цикъл на светлина и тъмнина, зеленчукът претърпява доста по-малко поражения.

caterpillar

Но глюкозинолатите правят нещо повече от това да защитават зелето от винаги гладните гъсеници. Според учените, те са и противоракови съединения, отделящи ензими, отстраняващи канцерогенните вещества. С други думи, те помагат на тялото ни в борбата с вредните образувания.

В желанието си да разберат дали и други плодове и зеленчуци реагират по подобен начин на светлото и тъмното, изследователите тестват спанак, марули, тиквички, боровинки, моркови и сладки картофи чрез излагането им на различни циркадни цикли, след което отново пускат гъсеници.

Тук отново се наблюдава по-малко консумация от растенията, които са били изложени на нормален цикъл на светлина и тъмнина.

Дори плодовете и зеленчуците, които вече са откъснати и не са кръстоцветни, увеличават производството на защитни съединения в отговор на излагането си на повече светлина.

Циркадните ритми определено влияят върху съдържанието на витамини и антиоксиданти в растенията, което означава, че светлината и тъмнината, на които са изложени, оказва въздействие и на хранителното им съдържание.

Да, когато затворим вратата на хладилника – вътре остава тъмно. Въпреки това, добре е да имаме предвид благоприятното въздействие на светлината, когато става въпрос за консумирането на любимите ни плодове и зеленчуци.

Picture1

Освен светлината, друг изключително важен фактор за запазване полезните вещества на плодовете и зеленчуците, след като вече са откъснати е подходящата температура. В тази връзка, технологията на Либхер BioFresh гарантира перфектен климат за супер дълга свежест. При температура от около 0° C и идеална влажност до над 90%, (за плодове и зеленчуци), месото и рибата запазват своите полезни вещества и прекрасен вкус до три пъти по-дълго.

Повече за тази технология и нейните предимства, може да научите от статията ни по темата: BioFresh: защо храните остават за по-дълго свежи в DrySafes и HydroSafes

Какво мислите за влиянието на светлината върху плодовете и зеленчуците? Пишете ни! Използвайте полето за коментари тук отдолу или се присъединете в дискусията заедно с нас във Facebook.