Спрете да изхвърляте храна (и пари) с това гениално ново приложение

Купили сте от онези големи кутии с мляко миналата седмица и сега трябва да я изхвърлите? А какво ще кажете за кетчупа, останал неоткрит в задната част на хладилника, в продължение на месеци? Най-лесното решение е да се провери срока на годност на старата храна, нали? Не бързайте! Тези дати всъщност показват ако храната все още е годна за консумация, а не че е безопасна за ядене.

Освен това, има различни видове срокове на годност (продавай до…, използвай до…, и най-добър до…), които означават различни неща. Настоящата система за сроковете на годност ни обърква достатъчно, за да проверяваме постоянно продуктите в хладилника си и вместо това предпочитаме да ги изхвърлим, всеки път, когато се усъмним, че не са пресни.

Това разбира се води до много и излишни отпадъци, което пък води след себе си повече разходи, замърсяване и други по-глобални неприятности. Всяка година, средният българин изхвърля над 100 кг от храната, която купува, което изчислено не само в пари, но и в други изгубени ползи (като помощ за бедните, например) никак не е малко.

Slider-2В оставащите редове ще ви представим едно безплатно приложение, което ще ви помогне да контролирате храна, която купувате, както и ще ви осигури страхотен източник на полезна информация относно продуктите, които консумирате. Чрез него, в комбинация с приложението на Либхер – Biofresh, за което подробно разказахме тук, ще имате възможност да разполагате с винаги прясна и свежа храна, костваща на бюджета ви много по-малко средства и носеща на здравето ви доста по-големи ползи.

Интелигентно съхранение на храна в хладилника с USDA FoodKeeper (за iOS и Android)

foodkeeper-mobile-app

Приложението е част от съвместната работа на USDA и Американската агенция за опазване на околната среда, които заедно създадоха през 2013 г. обща инициатива за намаляване на хранителните отпадъци с името U.S. Food Waste Challenge.

Тази обща организация отправя апел към всички участници в хранителната верига – производители и търговци, да се присъединят към усилията за намаляване на хранителните отпадъци.

Приложението ще ви помогне да разберете как различните методи на съхранение влияят върху срока на годност на продуктите. Така ще увеличите срока на съхранение на храните и напитките, които пазарувате. Освен това, приложението има възможност да ви напомни да използвате онези продукти, които най-напред предстои да се развалят.

FoodKeeper предлага на потребителите ценни съвети за над 400 храни и напитки, включително детски храни, млечни продукти, яйца, месо, морски дарове и т.н.

Освен, че е изключително приятен, интерфейсът на FoodKeeper е супер лесен за навигация. Всичко, което трябва да направите е да потърсите желаната храна и да получите необходимите отговори. Ако потърсите най-добрите срокове за съхранение на мляко в хладилника, ще разберете, че то може да се съхранява там оптимално за една седмица и три месеца ако е замразено.  А ако пък се вълнувате от кетчупа, приложението ще ви каже да го съхранявате в килера си за не повече от 12 месеца и 6 месеца, след като го отворите.

Освен това, FoodKeeper притежава и страхотната способност да се синхронизира с календара на телефона ви. Добавяте датата, на която за последен път купихте яйца и пилешко месо, след което инструментът автоматично ще ви изпрати напомняне, когато наближи момента същата тази храна да започне да се разваля.

Тази възможност е изключително полезна, тъй като ако пазарувате веднъж на седмица и вкарате датите на по-основните продукти, след няколко седмици ще имате на разположение процес, който ще поддържа хладилника ви зареден само с продукти годни за употреба, без нищо излишно и развалящо се.

А ако имате и други въпроси относно различните храни и нутриенти, приложението разполага с функция наречена Ask Karen, виртуален помощник, който е на разположение, за да ви отговори.

Важно: за да се радвате още по-дълго време на свежа и прясна храна, използвайте охладителни уреди Либхер, оборудвани със системата BioFresh. Съдържанието на витамини и минерали в плодовете, зеленчуците, месото, рибата и млечните продукти ще се запази много по-дълго в чекмеджетата на тази система при температура малко над 0°C и правилното ниво на влажност, отколкото ако се съхраняват в стандартно хладилно отделение. BioFresh отделенията предлагат един вид среда с “направена по поръчка свежест” за храни. Вижте точно как!

Изтеглете FoodKeeper за iOS | Изтеглете за Android

Вижте още и: TOP 12 безплатни кулинарни приложения за смартфон и таблет