9 натурални начина да се справим с главоболието без хапчета

В нашето съвремие главоболието е често срещан проблем с изключително много лекарствени решения, предлагащи се от фармацията. В тази статия обаче ще наблегнем на естествените средства за премахване на болката. Точно затова събрахме няколко доказани нелекарствени методи, които в много от случаите на главоболие са ефективен лек за облекчаване на болката.

Преди да продължим с естествените начини за облекчаване на главоболието, нека разгледаме някои от основните фактори от ежедневието ни, които могат да бъдат причина за тези неприятни усещания в главата ни:

  • Алкохол
  • Недоспиване
  • Неправилна поза при сън
  • Лош хранителен режим
  • Хроничен стрес и напрежение
  • Липса на движение
  • Обезводняване (дехидратация)
  • Мигрена

9 натурални средства за борба с главоболието

1. Върбова кора

Willow-bark

Най-лесно е да вземем хапче, за да облекчим страданието си.

Съществуват обаче и естествени алтернативи на модерните лекарствени средства, каквото е върбовата кора. Всъщност, точно тя е била и основната съставка, от която е бил направен първоначално аспирина. В нея се съдържа болкоуспокояващото съединение салицин, което е и едно от най-често срещаните естествени средства за борба с главоболието. За максимален ефект се препоръчва върбовата кора да се приема като чай, а не на прах, тъй като под формата на чай салицинът се усвоява много по-добре от организма.

2. Лимон

Прясно изцеден лимонов сок в комбинация с билков чай е едно от най-ефикасните средства за облекчаване на главоболие. Кората на лимона също е полезна. Стрита на паста и поставена на челото тя също може да облекчи болките в главата.

3. Чай от джинджифил

Направете си чай от джинджифил! Вземете 1/3 от корена (не повече от 100 г. за 3 чаши) и го поставите във вряща вода. За максимален ефект и удоволствие добавете лимон и мед. Този домашно приготвен чай има способността да облекчи болките в главата за приблизително същото време, за което ще се справи и обикновено хапче аспирин, с тази разлика, че усещането и ползите са доста по-благоприятни. Това болкоуспокояващо средство е използвано в Азия в продължение на векове за лечение не само на главоболие, но и на много други заболявания.

4. Вратига

Вратигата е един от най-старите билкови лекове за мигрена. Тази билка може да се използва в много различни форми, включително и като чай. Може да се консумира и сурова. В нея се съдържа мощното химическо съединение партенолид (употребявайте внимателно), за което е характерно, че облекчава мигрената.

5. Карамфил (подправката)

Cloves

Заради своите охлаждащи и болкоуспокояващи свойства карамфилът може да се използва за облекчаване на пулсираща болка в главата. Откъснете няколко стръкчета карамфил, смачкайте ги, за да отделят аромат и след това ги поставете в малка торбичка (т.нар. саше) или ги увийте в чиста кърпа. При главоболие вдишайте аромата, който отделят стритите стръкчета карамфил, докато не получите известно облекчение на болката.

6. Лавандулово масло

Лавандуловото масло е ефективно оръжие за борба с главоболието.

Самият аромат на лавандула има успокояващ ефект, а етеричното ѝ масло облекчава главоболието. Просто сложете няколко капки върху салфетка и вдишайте аромата. Може също да добавите 2 капки масло от лавандула във вряща вода и да вдишате парата.

7. Кофеин

Кофеинът е нож с две остриета.

Ако сте прекалено зависими от него, изпивайки всеки ден по няколко чашки, то вероятността да получите главоболие, когато ефектът на кофеина започне да отслабва, е доста голяма. Ако вече сте се опитвали да откажете кафето, може би вече сте изпитвали този вид главоболие в първите дни без кофеин. Въпреки това, в малки дози кафето може да помогне за намаляване на болката.

8. Магнезий

Ако се приема ежедневно, магнезият може да помогне за намаляване честотата на болките в главата, причинени от мигрена. Този минерал помага за успокояване на нервните окончания, които имат свойството да се превъзбуждат по време на мигрена. Някои изследвания са установили, че при страдащите от мигрена съществува дефицит на магнезий.

9. Ледена терапия

IceMaker_E

За пръв път ледената терапия е документирана като средство за облекчаване на мигрена още през 1849 г. Този метод е посочен като един от най-често използваните болкоуспокояващи средства от хора страдащи от мигрена или друг вид хронични болки в главата. И все пак, към момента работата на леда в тази посока остава в голяма степен загадка за учените. Освен това, ледената терапия не е еднакво ефективна и приложима при всички мигрени и главоболия при различните хора.

Едно клинично проучване на 100 човека страдащи от мигрена обаче показва, че при 75% от тях ледената терапия носи облекчение, но разбира се, необходими са повече изследвания в тази посока.

Как ледът облекчава главоболието – предположенията

Според специалисти в областта на мигрената, приносът на леда може да бъде съдов, неврологичен или ендокринен. При вероятните съдови ползи се смята, че студът свива кръвоносните съдове – процес известен като вазоконстрикция, което създава условия за намален приток на кръв, а това най-вероятно е и причината за облекчение на болката. Потенциалните неврологични ползи от студената терапия против мигрена, може да се коренят във факта, че ледът потиска способността ни да чувстваме болка при запазено съзнание, процес наречен аналгезия – ледът забавя нервната проводимост, тъй като нервите стават „по-мудни“. Това е и причината болката да се усеща по-малко. Що се отнася до връзката на ендокринната система и леда, счита се, че студът би могъл да понижи метаболитната и ензимна активност, което от своя страна да намали нуждата на тъканта от кислород и от там да дойде намаляването на главоболието.

На последно място, но не и по важност трябва да се отбележи, че студената терапия може да има и плацебо ефект, който да влияе на способността на човек да опише обективно главоболието, което изпитва.

Ако имате нужда от лед – за любимото питие или за болките в главата, вижте на какво е способен ледогенератора, с който са оборудвани някои от хладилниците на Либхер.

В търсене на най-добрия натурален лек за главоболие имаме нужда от вашата помощ. Напишете в полето за коментари тук отдолу какво правите, когато ви заболи главата: