kitchen

Въпреки добрия си опит и самочувствие в кухнята много хора допускат някои неочаквани грешки в тази вълшебна част от дома. В тази връзка събрахме 7 от най-популярните кухненски гафове. Вижте кои са и какво да правите вместо тях:

  1. Не поставяйте плодовете и зеленчуците заедно в чекмеджетата на хладилника.

Повечето хладилници имат две специално предназначени чекмеджета за плодове и зеленчуци. И вместо да ги поставите заедно, разделете ги по отделно. Някои плодове като ябълките и бананите отделят повече етилен, който може да накара зеленчуците да узреят преждевременно и да се развалят.

Въпреки, че сме свикнали да държим доматите и костилковите плодове (праскови, сливи, нектарини) в хладилника, по-добрия вариант е да ги оставим на хладно извън него, тъй като ниската температура ще превърне текстурата им в неприятна каша, а вкусът им ще се обезличи.

BF-Safe_BluP_P_Hydro_01

Ако пък разполагате с хладилник Либхер, оборудван с технологията BioFresh спокойно може да ги оставите в хладилника, тъй като отделението за плодове и зеленчуци е разработено така, че ще поддържа оптималната температура и влажност на въздуха, подходяща за плодове и зеленчуци. Още един съвет: опитайте се да не препълвате чекмеджетата. Това е особено характерно за края на пролетта и началото на лятото, по време на салатения сезон, когато сме се заредили догоре с плодове и зеленчуци. В този случай по-меките плодове като гроздето например ще се наранят и смачкат, а без достатъчно циркулация на въздух зеленчуците ще се развалят по-бързо.

  1. Не поставяйте топла храна в пластмасови съдове

Много от пластмасовите съдове съдържат химикали водещи до ендокринни смущения като BPA и BPS, които са свързани и със затлъстяването, репродуктивните проблеми и куп други неприятни неща.

Проблемът тук идва, когато поставяме в тях все още топлата храна – току-що изпържена риба, парещи спагети, вкусната гореща гозба, която тъкмо свалихте от котлона. Тя помага на химикалите да проникнат в храната ви. Всъщност, едно проучване установило, че пластмасовите съдове отделят BPA химикала 55 пъти по-бързо, когато пластмасовия съд е изложен на топла вода, в сравнение, когато е под влиянието на вода със стайна температура. Решението е просто: вместо пластмасови съдове за съхранение вземете си стъклени или керамични, които не съдържат споменатите по-горе химикали. Или оставете топлата храна да се изстуди и тогава я сложете в пластмасовата чиния.

  1. Не използвайте остатъците от подправките на дъното на буркана, преди да си вземете нови

Билките и подправките понякога са скъпи и не всеки лесно се съгласява да изхвърли малко от тях, когато са останали на дъното. Но когато те стоят в продължение на година или повече, вкусът им започва да изчезва. И въпреки, че все още са безопасни за консумиране, подправки без аромат са отстъпление пред целта да приготвим наистина ароматно и вкусно ядене. Освен ако не сте обсебени от кърито на прах или куркумата, трудно ще използвате цял един буркан, преди подправките да загубят своята сила. За да запазите вкуса и винаги да имате най-силния аромат – купувайте подправки в по-малки количества. За съхранението им си вземете най-малките стъклени бурканчета и ги дръжте плътно затворени далеч от източници на топлина или пряка слънчева светлина, фактори, които могат да накарат вкусът им да избледнее по-бързо.

  1. Не отваряйте фурната постоянно докато се пече ястието
oven

Никой не иска да си изгори лазанята или да изпусне момента, в който трябва да се сложи заливката на мусаката, но постоянното надничане във фурната не е добра идея. Отварянето на вратата позволява на голяма част от топлината във фурната да излезе навън и така да намали необходимите градуси за оптимално печене. По този начин храната ви ще се готви по-дълго и не толкова равномерно. Вместо това, ако прозорецът на фурната не ви е достатъчен за наблюдение, придържайте се към отваряне един път в средата на готвенето.

  1. Не съхранявайте прекалено много храна в най-горната част на хладилника

Ако нямате много място в хладилника, най-горната му част е добро място за съхранение на храни, които не изискват чак толкова ниски температури.

Както знаете, всеки хладилник отделя и топлина, а тази топлина има свойството да се издига нагоре. Това означава, че при повечето конвенционални охладителни уреди в горната част температурата е по-висока и там храната може да се развали по-бързо. Ако разполагате с хладилник Либхер, оборудван с технологията Power Cooling, температурата ще е равномерна в цялото отделение на уреда и в горната част ще е също толкова студено, колкото и в долната.

PowerCooling_BluP_BC

Мощната система PowerCooling се грижи и за бързото охлаждане на съхраняваните продукти и както вече споменахме, за равномерна температура на охлаждане в цялото вътрешно пространство, независимо, че топлината се издига нагоре. Интегрираният във вентилатора на системата филтър с активен въглен FreshAir пречиства и въздуха и филтрира неприятните миризми.

Вижте още и:

Защо хладилниците имат нагреватели?

  1. Не печете любимите си зеленчуци на прекалено висока температура

Може би си мислите, че силно загрятата, гореща фурна е от ключово значение за получаването на хрупкава текстура на брюкселското зеле, карфиола или тиквата? Ако фурната ви е прекалено загрята рискувате да изгорите зеленчуците отвън, преди да се сготвят отвътре. Разбира се, не съществува перфектната универсална температура, при която да се приготвят всички зеленчуци, но може да опитате с не повече от 200 градуса. Приготвянето зависи и от размера и дебелината на зеленчуците – по-дебело нарязаните картофи, които искате да изпечете във фурната ще отнемат повече време от младия зелен фасул. Още един съвет: не препълвайте тавата със зеленчуци. Дайте малко пространство на всяко парченце, за да си осигурите така мечтания хрупкав и добре изпечен зеленчук.

  1. Не мийте плодовете и зеленчуците, ако няма да ги консумирате

Не измивайте плодовете или зеленчуците, ако няма да ги консумирате веднага. Ако ги измиете и ги поставите в хладилника, рискувате да се появи мухъл или да се развалят по-бързо.  Решението е просто: измивайте плодовете и зеленчуците непосредствено, преди да ги консумирате или готвите. Има и едно изключение – гъбите. Тъй като тяхната структура е пореста, те буквално изпиват водата, попиват я точно като гъба (от тук идва и този израз). Затова, когато решите да използвате пресни гъби за готвене, не ги мийте, а ги почистете с влажна кърпа. Ако все пак ги измиете, подсушете ги с кухненска хартия, преди да започнете да ги готвите.

Коя е онази грешка в кухнята, която изпуснахме?

Споделете я в полето за коментари отдолу или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.