Либхер е доказан експерт в индустрията с хладилници и фризери повече от 60 години. Този огромен опит в охлаждането и замразяването е необичаен за компания, стартирала като конструктор и производител на строителни машини и кранове. В тази връзка логично е да се запитаме – по каква причина Либхер се насочва и към производството на домакински електроуреди? Един бърз поглед назад в историята би могъл да ни даде отговор.

Има един въпрос, който клиентите често ни задават: „Как Либхер започва да се занимава и с хладилници, след като основната му дейност е била производството на кранове?

По света  хората са добре запознати с крановете, багерите и останалите строителни машини, брандирани с марката „Liebherr“, работещи по големи строителни проекти и обекти. Затова и въпросите за прехода от пазара на крановете към този на хладилници, не е изненада за нас.

Точно затова решихме да отговорим подобаващо като ви разкажем тази любопитна част от историята на компанията, в която строителните машини и хладилниците поемат в една посока ръка за ръка вече над 60 години.

Ханс Либхер

Основателят на компанията Ханс Либхер създава първата фабрика в Оксенхаузен за хладилници Либхер през 1954 г. Масовото производство започва година по-късно.

Ако погледнем назад в историята ще видим, че през 1953 г. с Ханс Либхер се свързва управителят на местната банка, за да го попита дали не се интересува от изправена  пред фалит фабрика за хладилници.

Либхер посещава мястото, на което е разположен завода, интересувайки се от спецификите на производството. Чрез изследване на продукта, на данните от продажбите, цените на суровините и пазарите  Либхер осъзнава огромния потенциал на този бизнес. Решението е взето! Бизнесменът решава да влезе в света на охлаждането и замразяването, но не като купува банкрутиралата фабрика, а като построява своя собствена  производствена база в Оксенхаузен, област Биберах, Германия.

Реклама на хладилници Либхер

През 1954 г. само едно на всеки 10 германски домакинства разполага с хладилник. Ханс Либхер добре разбира потенциала и започва производството на хладилници

Това беше ерата на следвоенното „Германско икономическо чудо“, когато само 10% от немските домакинства притежаваха собствен електрически хладилник – факти, които е много малко вероятно да са преминали незабелязано покрай Ханс Либхер. Този зараждащ се сектор е бил перфектната пазарна среда да се разработи и стартира производство на качествени уреди.

Решението на Ханс Либхер със сигурност е било правилно, тъй като вече над 60 години компанията продължава да гради традиции в охлаждането и замразяването и да реализира многомилионни продажби.

Днес подразделението „Домакински уреди“ разполага с 4 огромни производствени бази, в които се създават хладилници и фризери, фризерни ракли, уреди за темпериране на вино и лабораторни уреди от най-високо качество:

  • Оксенхаузен – Германия
  • Лиенц – Австрия
  • Марица – България
  • Клуанг – Малайзия

 

Фабриката на Либхер в Оксенхаузен 1959

Фабриката на Либхер за хладилници – площадката в Оксенхаузен – 1959 г.

фабриката на Либхер в Оксенхаузен в наши дни

Днес фабриката в Оксенхаузен изглежда така. В нея са заети над 1900 служители.

Имате ли въпроси или коментари? Пишете ни! Използвайте полето за коментари тук отдолу или се присъединете към дискусията с нас във Facebook.