Как и какъв хладилник за вграждане да изберем - от експертите на Либхер

В днешно време става все по-актуално и удобно да обзаведем дома си с индивидуален проект, който да пасва на желанията и разбиранията на всеки за домашен уют. В това начинание кухненското обзавеждане се оказва почти винаги една от най-трудните задачи, тъй като изисква от една страна максимално добро съчетание между цветове и материали, а от друга правилно оразмеряване и прецизно изпълнение на подготвения проект.

В тази ситуация хладилникът в кухнята играе решаваща роля, тъй като обикновено е обемист, забелязва се много и понякога се случва да напасваме интериорния проект към визията на уреда, а не обратното.

За да се избегнат такива ситуации е добре да изберете хладилник за вграждане във вашия кухненски проект. По този начин ще получите максимално единство на използваните материали, без да се притеснявате за това дали уредът ще пасне добре на общата визия.

За правилния избор на хладилник за вграждане е добре да се консултирате с фирмата, която изработва проекта и/или мебелите. В другия случай трябва да преминете през няколко стъпки, които са особено важни при избора на подобен тип модели:

 • Уред за вграждане под плот или за вграждане в колона.

Обикновено уредите за вграждане под плот са на широчина около 60 см и височина 82-83 см, но могат да се напасват чрез регулируеми крачета няколко сантиметра по-нагоре, така че максимално да запълнят височината на нишата от пода до долната част на работният плот. Подходящи са за кухни, които имат шкафове, обособени като „остров“. Такъв тип модели стъпват директно на пода на помещението, в което ще се вграждат, а въздухообменът се осъществява през цокъла в долната част на хладилника или фризера.

Уредите за вграждане в колона са в основната мебелна част на една кухня и обикновено в съседство се намират други шкафове и/или вградени уреди. Колоната за такъв тип хладилници и/или фризери е с широчина на светлия отвор около 56-57 см, а самият уред е на 54-55 см широчина. Височината на колоната при такъв тип модели варира и разнообразието е доста голямо – 88 см, 102 см, 122 см, 140 см, 158 см, 178 см, 203 см. Важно е да се знае, че при монтажа в колона уредите стъпват на цокъл с височина поне 10 см, който се използва за въздухообмен чрез поставянето на декоративна решетка.

Гамата от уреди за вграждане в колона е много разнообразна. Те могат да се напаснат към нуждите на всяко едно домакинство – могат да бъдат фризери, хладилници, хладиници с вътрешна фризерна камера, както и комбинирани хладилник-фризери.

Една от последните тенденции е в една колона да се вградят отделен фризер (обикновено стои долу) и хладилник (обикновено в горната част на колоната). По този на чин се постига максимално запълване на мебелната колона и постигане на желания обем за хладилник и фризер, например фризер за вграждане на височина 72 см и хладилник за вграждане на 122 см. Такъв монтаж се осъществява чрез преграждане на колоната над уреда, който стои долу, а на преградата стъпва уредът, който се поставя в горната част на колоната.

 • Начин на монтаж на мебелната врата.

Това е важна подробност относно избора на уред за вграждане, тъй като от нея зависи правилното и безпроблемно функциониране на вашия хладилник. Уреди с монтаж на вратата с приплъзване са модели, при които мебелната врата се монтира и носи от мебелни панти, които поемат нейното тегло. Този тип монтаж е подходящ при мебелни врати, които са с голямо тегло – над 25 кг.

Другият тип монтаж е фиксиран. При него мебелната врата се монтира директно на вратата на хладилника или фризера и теглото й се поема от пантите на уреда, които в този случай са с по-добра функционалност и начин на работа. Тук, обаче, трябва винаги да се следи теглото на мебелната врата, тъй като пантите имат определена товароносимост, описана в упътването на всеки модел.

Тъй като тази стъпка е особено важна, направихме специална статия, в която да обясним подробно двата вида монтаж + видео – вижте тук!

 • Съпътстващи екстри и функции при уреди за вграждане Либхер.

Според бюджета, който сте отделили за закупуване на вашия уред за вграждане, е възможна голяма палитра от допълнителни системи и екстри, с които да разполага избраният модел хладилник или фризер. Сред най-често предпочитаните са:

 • Висок енергийно ефективен клас – винаги вземайте предвид, че разликата само от един + /например А+ и А++/, носи около 25% по-ниска консумация на енергия, което е важно при хладилника, тъй като той е един от малкото домакински уреди, работещи постоянно.
 • NoFrost система на фризерната част, което предотвратява нуждата от размразяване. Повече за тази система от тази статия →
 • Нулева температурна зона BioFresh, която съхранява свежестта на продуктите около 3 пъти по-дълго. Повече информация за BioFresh
 • Плавно прибиране на вратите на уреда и на чекмеджетата на BioFresh – SoftSystem; SoftTelescopic – Видео:
 • IceMaker – ледогенератор, който произвежда около 1,2 кг лед на денонощие. Тук има възможност за такъв с връзка към ВИК мрежата и с резервоар за вода, в случай че няма водопровод наблизо.
 • Богата функционалност на електронното управление с функции за бързо замразяване, охлаждане, ваканционен режим, показание на достигната и зададена температура, сензорно управление и т.н.
 • Възможност за богато LED осветление за всяка една от температурните зони на уреда – хладилник, фризер или нулева температурна зона.
 • Висококачествено оборудване вътре в корпуса, включващо части от закалено стъкло и метални части.
 • Не на последно място много важна роля играе следпродажбеното обслужване (национален телефон: 0800 11 808 – на цената на един градски разговор), което при уредите с марка Либхер носи гаранция от 36 месеца, покриваща всички части с изключение на осветлението.

Съблюдаването на описаните стъпки и подробности не е задължително, но за пълноценното използване на вашия уред за вграждане, както и удоволствието от използването му, са силно препоръчителни.

Полезно: Каталог уреди за вграждане Либхер 2015

Имате ли въпроси или коментари относно уредите за вграждане на Либхер? Пишете ни! Използвайте полето за коментари тук отдолу или се присъединете в дискусията заедно с нас във Facebook.