9 съвета как да пестите пари от електричество чрез хладилника и фризера си

Събрахме на едно място основните съвети, които трябва да имате предвид ако искате да спестите пари от сметката си за ток благодарение на хладилника и фризера си.

#1 Отървете се от стария хладилник

Всеобщ мит е, че щом старият ни хладилник работи вече над 10 години, то той е много по-добър от новите технологии в охлаждането и замразяването.

Искате просто работещ хладилник, който буквално пие електричество или искате такъв, който няма да изсушава храната ви и ще ви спести пари от сметката за ток? Ако имате стар хладилник това е въпросът, на който трябва да си отговорите.

Ако вашият случай е такъв, Либхер предлага широка гама от високо енергийно ефективни уреди от най-висок клас А+++. А хладилник с фризер Либхер, модел CBPesf 4043 е единственият на пазара, който предлага още 20% допълнителна ефективност над най-високия клас от А+++.

#2 Вземете си енергийно ефективен уред

Информацията върху енергийния стикер на всеки хладилник дава ясна индикация за консумацията му на електричество. Тук важи следното правило: колкото повече знаци „+“ има след буквата „А“, толкова по-икономичен е уредът.

#3 Местоположението е от решаващо значение

Никога не поставяйте хладилника в непосредствена близост до източник на топлина като: фурна, котлон, радиатор или пряка слънчева светлина. Независимо дали имате свободностоящ или вграден хладилник, подсигурете му достатъчно вентилация, така че да не се окаже, че компресорът работи постоянно.

Вижте още и: Как се монтират уреди за вграждане Либхер

#4 Всичко се върти около температурата

Оптималната температура за работата на хладилника е 5°C и -18°C за фризера. Правило е, че за всеки допълнителен градус охлаждане, различен от оптималните, се използва около 6% повече електроенергия. Следователно, прецизната настройка на температурата на вашия уред може пряко да спести пари от ток.

#5 Затваряйте вратата възможно най-бързо

Всеки път, когато вратата на хладилника се отвори, студът излиза навън, а топлия атмосферен въздух влиза вътре. И за да компенсира повишаването на температурата във вътрешността, хладилникът трябва да използва допълнително електроенергия, за да възстанови предварително зададените температурни стойности. Затова, винаги избягвайте ненужното отваряне на вратата и държането ѝ отворена прекалено дълго време.

#6 Размразявайте замразената храна в хладилника

Когато решите да извадите замразените пържоли от фризера за вечерната скара, оставете ги да се размразят в хладилната част на вашия уред. Това не само ще гарантира, че храната ще е внимателно размразена, но леденото ѝ присъствие допълнително ще охлади вътрешността на хладилника и така ще намали работата на компресора. А това ще намали потреблението на енергия.

#7 Не поставяйте топла храна в хладилника

Никога не поставяйте още топлата храна в хладилника, тъй като това ще увеличи температурата във вътрешността на уреда, което от своя страна ще предизвика допълнителна работа на компресора, за да достигне до първоначално зададените градуси. Още топлите храни е добре да се оставят да достигнат до стайна температура, преди да бъдат поставени в охладителния уред.

#8 Размразете фризера

Ако фризерът ви е от по-старите или пък не разполага със система NoFrost (и не сте го размразявали отдавна), дебелият слой лед, който вероятно се е образувал играе ролята на изолация, която кара уреда да използва повече ток, за да охлади вътрешността. В тези случаи препоръчваме редовното размразяване на фризера.

В тази връзка Либхер разполага с чудесна алтернатива – уреди с NoFrost технология, благодарение на която веднъж завинаги ще забравите за размразяването. Повече инфо тук.

#9 Проверете уплътненията на вратите

Гуменото уплътнение се използва, за да изолира вътрешността от външни температурни влияния и да предотврати топлообмена между въздуха отвън и този в хладилника. Редовно проверявайте уплътненията, за да установите дали запечатват вратите плътно. Ако това не е така, заменете ги веднага! Също така, уверете се, че съхраняваната храна (и особено бутилките) по никакъв начин не пречи на вратите да се затворят правилно.

Ако имате въпроси по темата, пишете ни! Използвайте полето за коментар тук отдолу или се присъединете към дискусията заедно с нас във Facebook.