В представите на много от нас вкусното и здравословно готвене е трудоемко и отнема много време. Но дали наистина е така? Представяме ви 9 страхотни съвета, с които да спестите голяма част от времето, прекарано в готвене.

#1 Тиган с широко дъно


pan

Оборудвайте кухнята си с широк и плитък тиган. Това ще увеличи скоростта на готвене и съответно ще намали престоя ви над котлоните. По-голямата повърхност на тигана означава, че за по-кратко време повече храна ще се доближи до нагорещеното му дъно и съответно ще приготвите обяда или вечерята си по-бързо. Ако пък ще приготвяте храна само за себе си, използвайте малкия тиган.

Добра идея за бърза, вкусна и здравословна кулинария на тиган са паста с домати и пармезан и всякакви гозби с яйца или зеленчуци. Нарежете зеленчуците на тънки парченца и ги сложете в тигана заедно с малко зехтин и подправки. До 10 минути вкусният ви обяд ще е готов.

#2 Микровълновата печка не е само за затопляне


microwave

Микровълновата може много повече от това да прави пуканки и да претопля храната от хладилника. Задушените в микровълнова печка зеленчуци са много вкусни, приготвят се по-бързо отколкото тези на тиган или грил. Ако ще ги приготвяте по този начин внимавайте да не ги поставите в микровълновата с прекалено малко вода.

Микровълновата печка е мултифункционален уред, в който можете не само да затоплите или размразите съхраняваните в хладилника хранителни продукти, но и да оставите храната да се готви, докато вие приготвяте останалата част от вашия обяд или вечеря.

При това в микровълновата се готви наистина бързо.

Например в нея пресните картофи ще са готови за около 10 минути, докато при обикновената фурна същото ястие ще ви отнеме около 1 час. Просто измийте пресните картофи, надупчете ги няколко пъти с вилица и ги оставете в микровълновата за няколко минути на по-висока степен.

#3 Колкото по-тънко нарязано, толкова по-бързо сготвено


panthermedia_14189679_1748x1131

Независимо дали ще приготвите месо или зеленчуци, колкото по-тънко и ситно нарежете продуктите, толкова по-бързо ще са готови. За повече удобство можете да закупите предварително нарязани зеленчуци. А пък ако разполагате с кухненски робот използвайте го за възможно най-дребното наситняване на зеленчуците. Финото нарязване може да намали времето ви за готвене почти на половина.

#4 Използвайте разумно времето докато чакате печката да сготви


04-how-to-cook-faster

Използвайте времето, в което изчаквате фурната да „загрее“, за да направите други приготовления с храната. Това може да включва подготвяне на всички необходими продукти, съдове и прибори, заготовки, забъркване и смесване на съставки. Когато фурната вече е готова, вие вече ще сте отметнали останалата част от приготовленията. А докато изчаквате храната да се изпече, можете да измиете съдовете и приборите, които сте използвали за подготовката. Така ще си спестите тази работа по-късно, която така или иначе трябва да свършите.

#5 „Бавното“ готвене може да се окаже „бързо“


slow-cooker

Ако нямате „уред за бавно готвене“ е добра идея да си вземете такъв. Това е един от малкото кухненски уреди, които ви позволяват да сготвите, докато сте на работа.

Единственото, което трябва да направите, е да пригответе продуктите, да ги поставите в уреда сутринта и да го включите, а когато се приберете от работа вечерята ви вече ще е готова.

#6 Приготвяне на по-голямо количество и съхранение във фризера


glasablage_ctnef5215

Пригответе по-голямо количество от любимата си храна и запазете това, което остане за следващите дни, като го замразите и поставите във фризера.

Съхранението на вече приготвена храна в хладилника или фризера ще ви спести от времето за готвене през цялата работна седмица. Добър пример са твърдо сварените яйца, които са лесни за приготвяне и още по-лесни за съхранение и консумация.

За повече удобство можете да разпределете храната в специални кутии за съхранение по порции и хранения в хладилника или фризера.

#7 Електрическа скара и грил тиган


grill

За приготвянето на скара не е задължително да се занимавате с разпалването на огън, включващ и неизбежното опушване. Много по-бързо и лесно ще се справите с тази задача с помощта на грил тиган или електрическа скара. Грил тиганът оставя върху изпеченото месо същите линии като скарата, но за разлика от нея се загрява и почиства много по-бързо. На електрическата скара храната също се приготвя много по-бързо, особено, ако готвите само за себе си.

#8 Тостерна фурна


toster

Заменете тостера си с тостерна фурна.

Тя е по-практичната, защото в нея можете да приготвяте много повече количество храна, по-разнообразни и здравословни ястия в сравнение с тостера. В нея можете да изпечете месо и всякакви зеленчуци. Просто сложете желаните от вас продукти, добавете малко мазнина, подправки и включете уреда.

Предимство на тостерната фурна в сравнение със стандартната е, че загрява много по-бързо, като същевременно не затопля цялата кухня.

#9 Да оползотворим остатъците от храна


2_4zoll_ctnef5215

Не е необходимо останалата след обяда или вечерята храна или зеленчуци да се прахосва, като се изхвърли. Тя може да бъде оползотворена за приготвянето на други ястия. Просто добавете към нея подправки и други продукти и развихрете въображението си.

Какво още може да добавите? Споделете в полето за коментари или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.