Съвети от Ели Кригер, диетолог, водеща на кулинарно шоу

#1. Помнете за правилото на трите съставки

За да приготвите бърза вечеря за 30 минути следвайте правилото на трите съставки: бързо приготвящ се източник на белтък (риба или пиле), въглехидрат, който се вари бързо (например пълнозърнест кускус или ориз) и предварително измити зеленчуци (рукола, спанак, грах).

#2. Вземете си добър нож!

Не е задължително да купувате скъпи кухненски принадлежности. Просто инвестирайте в добър кухненски нож. Той ще ви спести много време, ако разбира се го използвате правилно.

Вижте още и: Как да боравите с кухненски нож като мастър шеф

#3. Не си губете времето за рязане на зеленчуци

Най-доброто време за рязане на зеленчуци е точно, преди да ги изядете.

Така ще се съхранят всички полезни вещества. Но може и да улесните живота си като си купувате някои от зеленчуците предварително нарязани. Например предварително нарязаните моркови, гъби или тиква няма да загубят от витамините си.

#4. Използвайте замразени зеленчуци

Плодовете и зеленчуците се замразяват в пика на сезона на зреене, затова полезните вещества в тях се запазват като не са по-малко, отколкото в пресните. Когато нямате време, можете просто да метнете в тигана замразени зеленчуци и някое яйце или месо и обяда ви ще е готов за минути.

Вижте още и: Как да готвим със замразени зеленчуци?

Съвети от Рик Бeйлес – Шеф, експерт по мексиканска кухня

#5. Приготвяйте си домашен сос винегрет

Пригответе голяма порция от този дресинг и го дръжте в хладилника.

Той е подходящ за почти всички видове салати. Използвам следните пропорции за приготвянето му: 3/4 чаша олио, 1/4 чаша оцет или сок от лайм и малко сол. След това можете да добавяте своите любими зелени подправки на вкус.

#6. Измивайте зеленчуците веднага

Мийте и сушете зеленчуците веднага, след като сте ги донесли у дома, а след това ги дръжте в хладилника в найлонов плик заедно със салфетка. Така по-дълго ще останат свежи. Когато искате да си направите салата ще трябва само да извадите зеленчуците от хладилника и да ги нарежете.

Вижте още и: BioFresh – супер удължена свежест, не само за плодове и зеленчуци

#7. Добавете люто към безвкусната си диетична храна

Много хора смятат, че здравословната храна трябва да е безвкусна, но това съвсем не е така. Дори не е нужно да търсите нови рецепти: гответе това, което харесвате, просто направете вкуса по-ярък като добавите малко (или много) люта чушка. Наситнете я в блендера до получаването на паста и я съхранявайте в хладилника. Това отлично подхожда както към месо, така и към зеленчуци.

#8. Купете си пасатор

Това е една от най-удивителните кухненски принадлежности. Неговите възможности са практически безгранични. Например с негова помощ можете да наситните подправки или да си приготвите крем супа. Освен това, се почиства много по-бързо от обикновения блендер.

Алиса Уотърс – Шеф, собственик на световно известния ресторант Chez Panisse в Сан-Франциско

#9. Използвайте хаванче

Всеки ден използвам хаванче. Харесва ми да приготвям винегрет в него. Просто намачквам чесъна със сол, добавям зеленина, лимонов сок, оцет и подправки. Също така в хаванчето приготвям и домашен хумус. Хаванчето придава съвсем друга текстура, не такава течна, като кухненските роботи. Освен това хаванчето изглежда красиво и сосът може да бъде сервиран направо в него.

Лиза Лилиен – Автор на кулинарни книги, създател на диетата Hungry Girl.

#10. Следете за количеството сирене на порция

Когато готвя нещо със сирена, обикновено го наситнявам в кухненския робот. Така е по-удобно да добавям във всяка порция не повече от 30 грама. Това е важно за онези, които следят за количеството калории.

Масахару Моримото – Шеф, участник в кулинарното предаване Iron Chef

#11. Не прекалявайте със соевия сос

Когато ядете суши, слагайте съвсем малко соев сос. Никога не наливайте пълна чинийка със сос! Ако потопите сушито напълно, ще изядете прекалено много сос, а в него се съдържа много натрий. Освен това, не забравяйте, че соевият сос трябва да докосва само рибата, а оризът поема прекалено много от него.

Кристофър Мор – Диетолог, консултант по спортно хранене

#12. Заменете солта и захарта с лимонена кора

Лимонената кора ще придаде по ярък вкус на ястието, без да добавя към него излишни калории, мазнини, захар или сол.

Сана Делмонико – Преподавател в Кулинарен университет в Америка.

#13. Планирайте храненето за седмица напред

Когато отивам да пазарувам за седмицата, винаги започвам от зеленчуците. За първата част от седмицата планирам ястия с зеленчуци, които се развалят по-бързо, като зелена салата, а за втората част онези от тях, които могат да се съхраняват по-дълго. След това обмислям, кои зърнени култури ще са необходими за тези зеленчуци. Месото и рибата възприемам като добавка към основното блюдо и към този щанд се насочвам последно.