Как да боравите с кухненски нож като истински мастър шеф [GIF видео]

Ако вече сте научили как професионално да режете лук и да не захабявате половината от авокадото, време е да преминете на следващото ниво с кухненските трикове с нож на един от най-добрите готвачи в Ню Йорк.

Гастрономията придоби огромна популярност и сред нас обикновените хора. И макар ежедневно да ставаме свидетели на всякакви кулинарни шедьоври, истински белег за добрия готвач си остава работата му с кухненския нож.

Да си в състояние да нарежеш зеленчуци или месо бързо, красиво и ефектно е от съществено значение за всеки начинаещ гастроном и особено за тези, които работят в кухня, където имат да свършат най-малко 5 задачи едновременно и единствения им шанс да успеят е като жонглират с тях.

Истината е, че триковете, които сме ви подготвили, няма да ви изстрелят сред топ готвачите, но ще ви помогнат да положите основата и да готвите много по-ефективно. Ще допринесат и затова да изглеждате като абсолютен професионалист в очите на приятелите ви, когато ги поканите на вечеря у вас.

В следващите редове ще ви демонстрираме някои техники на не толкова високо ниво (което означава, че спокойно може да ги приложите у дома), които всеки готвач трябва да има в арсенала си. Заедно с правилната техника за работа с нож в кухнята, ще ви споменем и някои често срещани грешки, които хората допускат при рязането на зеленчуци като чушки, зеле и т.н. и ще хвърлим светлина върху правилното филетиране на риба – чудесна добавка към лятното меню.

Извадете зеленчуците от чекмеджето на любимия си BioFresh на Либхер, вземете си дъска, наострете ножа и да се захващаме за работа:

Техника за рязане на зеле

8999-1

Избираме да започнем със зелето неслучайно.

В зелевата салата често може да намерите от онези големи твърди бучки от стъблото на зелката – познати у нас и като кочани. Има лесен начин да избегнете това. Най-напред срежете зелката на половина.

8999-2

След това разрежете на две и всяка от двете половини.

9003-1

Тук идва и ключовия момент: изрежете под ъгъл твърдата част. Ако направите това ще се отървете от неприятния и горчив вкус и най-важното – ще получите гладка работна повърхност, благодарение, на която да нарежете зелето перфектно.

8999-4

Веднъж отстранили „кочанчето“, без страх и загуба на самообладание започнете да кълцате зелето на еднородни лентички, което след отстраняване на твърдата част ще е много по-лесно за работа.

Как да нарежете чушка и да се обели кората й

Обикновено хората режат чушките надлъжно. Но това не е единствения начин. Нека да видим как правилно трябва да изпълним тази задача и да видим как да се отървем то кората и сърцевината на любимите ни „пиперки“. И така, вместо да ги режете надлъжно, както на снимката отдолу…

9008-1

…срежете горната и долната им част:

9005-1

Изправете чушката и я разрежете през средата, но само от единия край, а не цялата:

9005-2

Разстелете зеленчука и плъзнете ножа по него (филетирайте), за да отстраните с едно движение семките и ненужните му части

9005-3 (1)

Следва да нарежете чушката на правилни лентички:

9006-1

В зависимост от ястието, може допълнително да намалите размера на лентичките:

9006-2 9006-3

Да обелите червена чушка никак не е лесна задача. Ето как да се справите по-лесно: първо, отстранете горната и долна част, след което съвсем леко разцепете чушката по дължина на няколко места – точно както е показано на снимката:

9013-1

Отстранете парченцата:

9013-2

И воала: сега ще ви е много по-лесно да обелите индивидуално всяко парченце от чушката. Чудесно решение ако изобщо не обичате да срещате в храната си люспи!

9013-3

Как да нарежете моркова на ивички (жулиени)

Искате да правите фантазии с морковите? Първо ги обелете (задължително) и след това вече можем да пристъпим към рязането:

9021-1

Разделете моркова на няколко части, за да ви е по-лесно след това:

9022-1

Отрежете облата част на моркова от едната страна, за да имате на разположение гладка повърхност. След това го поставете да легне на нея. Така ще ви бъде много по-удобно да режете:

9022-2 9022-3 9023-1

Съвет от професионалиста: обръщайте ножа, когато придвижвате храна по работната си дъска, за да избегнете затъпяването му.

9029-1

Как да филетираме риба

Ако може да направите на филе всеки зеленчук, то трябва да знаете и как да направите същото и с рибата. Започваме с отстраняване на главата:

9035-1

Месото на рибата е деликатно, затова с едната ръка я придържайте, а с другата, без да се колебаете я разрежете, плъзгайки ножа по повърхността на гръбнака

9036-1

Трябва да усетите върха на острието да се плъзга по костите на рибата

9037-1

Повдигнете нагоре парчето риба, вкарвайки ножа над гръбначния стълб, след което минете с него през гръдния кош.

9038-1

Плъзнете ножа плътно до гръбначната кост. Винаги използвайте много остър нож!

9038-2

Повторете процеса и от другата страна.

9041-2 9041-3 9043-1

Уверете се, че сте отстранили и долната част на рибата, където има кости от перките. Така ще получите абсолютно изчистено рибно филе.

9045-1

Какво бихте допълнили към тези съвети за боравене с кухненски нож? Пишете ни тук отдолу в полето за коментари и не забравяйте да споделите статията във вашите социални мрежи. Благодарим!

Референции: GIF – Дани Сканцони | Готвач – Крис Джейкъл