Научете тънкостите при приготвянето на различните видове ориз, колко време се изисква за приготвянето им, както и някои други интересни особености. За финал ще ви предложим и рецепта как да си приготвите перфектния ориз за суши.


Искате да приготвите ориз, който не се слепва? Преди да започнете измийте зрънцата със студена вода около 5 пъти, докато водата се избистри. Така ще премахнете нишестето от тях. Именно то способства за слепването на ориза при готвене.

Най-лесният начин да изпълните процедурата е с помощта на гевгир.

За приготвянето на някои ястия като ризото например, се изисква по-лепкав ориз.

В този случай можем да минем и само с едно изплакване, за да измием всичко излишно. За да се свари по-бързо, оризът трябва да се накисне за 30-60 минути. Тогава времето за приготвяне ще се съкрати почти наполовина. В този случай обаче е добре да намалим количеството вода, което използваме за сваряване на ориза.

Пропорции при приготвяне на ориз


Обикновено се смята, че за приготвянето на ориз се изисква два пъти повече вода от неговото количество. Това са приблизителни пропорции. Най-добре е да измерим обема вода, изхождайки от вида ориз, който ще приготвяме:

 • за дългозърнест – 1 : 1,5-2;
 • за среднозърнест – 1 : 2-2,5;
 • за кръглозърнест – 1 : 2,5-3;
 • за попарен – 1 : 2;
 • за кафяв ориз – 1 : 2,5-3;
 • за див ориз – 1 : 3,5.

Задължително четете инструкциите върху опаковката.

Производителят знае точно на каква обработка е бил подложен оризът и ни подсказва, кое е оптималното количество вода за неговото приготвяне. Измервайте ориза и водата с мерителна чаша – така е много по-удобно. Стандартната порция за един човек е 65 мл. суров ориз.

В какво да го приготвим?

Най-добре да се вари в тенджера с дебело дъно: в него температурата се разпределя равномерно. Също така може да го приготвите и в голям, дълбок тиган.

Правила при варене на ориз


Правила при варене на ориз

Ако го варите в тенджера, първо кипнете подсолена вода, а след това изсипете ориза.

Разбъркайте го веднъж, за да не залепват зрънцата за дъното. След това дочакайте ястието да заври, намалете огъня до минимум и покрийте тенджерата с капак.

В процеса на приготвяне не вдигайте капака – иначе оризът ще се приготвя по-дълго.

Ако искате да не слепва не го бъркайте (изключваме първия път). В противен случай зърната ще се чупят и ще отделят нишесте.

Средно време за варене в зависимост от вида е:

 • бял ориз – 20 минути;
 • кафяв ориз – 40 минути;
 • див ориз – 40-60 минути;

Когато е готов, свалете го от огъня и го оставете да постои 10-15 минути под капак.

Ако в готовия ориз е останала вода, излейте я или покрийте тенджерата със суха кърпа: тя ще попие излишната влага.

Ако готвите ориз в тава (пиле с ориз, риба с ориз и т.н.), използвайте такава с диаметър от 24 см, по-дълбока и по възможност с капак (и алуминиево фолио би свършило работа). Оризът в нея се готви почти по същия начин, както и в тенджера, с изключение на един нюанс: зрънцата предварително трябва да се запържат с олио за много кратко.

Достатъчни са 1-2 минути, като постоянно разбъркваме, за да може зрънцата да се покрият с мазнината: тогава ще се отделят доста по-лесно. След това е нужно да полеете с вряла вода и да готвите така, както описахме преди малко.

Подходящи подправки за ориз


Хубавото на ориза е, че вкусът му лесно се поддава на промени.

Може да го разнообразите с помощта на следните подправки:

 • шафран;
 • къри;
 • черен пипер
 • кардамон;
 • канела;
 • карамфил;
 • кимион;

Подправките се добавят във водата по време на варене или във вече готовото ястие.

Също така вкусът на ориза може да се обогати с билки, цитрусови нотки или да се свари не във вода, а в пилешки или зеленчуков бульон.

Как да приготвите перфектния ориз за суши:


Как да приготвите перфектния ориз за суши:
 1. За приготвянето на суши се използва специален японски ориз. Можете да го замените с обикновен дългоозърнест ориз, но не е за препоръчване.
 2. Преди приготвяне оризът трябва да се измие 5-7 пъти. Зрънцата, които са изплували на повърхността, е най-добре да се отстранят.
 3. Измитият ориз залейте със студена вода в пропорции 1 : 1,5.
 4. Оризът се вари под капак до кипване – на среден огън, след това на бавен огън 15 минути.
 5. След това трябва да го свалите от котлона и да го оставите за още 15 минути.
 6. Готовият ориз се подправя със специална подправка. За приготвянето ѝ налейте в отделна тенджера 2 с.л. оризов оцет, 1 ч.л. захар, 1 ч.л. сол и загрейте сместа на слаб огън до пълно разтваряне на съставките.
 7. Преместете ориза в широка чиния, залейте със сос и внимателно разбъркайте с дървена лъжица. След това охладете и пристъпете към приготвянето на суши.

Кои са вашите малки тайнин за приготвенято на перфектния ориз? Споделете ги в коментарите отдолу или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.