За много хора няма по-голямо удоволствие по време на Коледа от семейното събиране около трапезата и хапването на традиционните коледни ястия и други вкусни изкушения. В тази връзка сомелиерът на Либхер Франк Крамър ще ни разкрие кои вина са подходящи за тези прекрасни моменти през това вълшебно време на годината.

Шампанското тип Розе е фантастично и многофункционално

Докато в някои страни като България и Германия шампанското е запазено за посрещането на новата година, в други като Англия пенливото вино е чест гост на коледната трапеза. И дали ще го консумирате само за повишаване на настроението или просто като аперитив преди вечерята на Бъдни вечер, бутилка шампанско би добавила допълнителен блясък към този светъл празник.

Шампанското и по-специално това тип Розе определено е подходящо за Коледа.

PIT65A023

Красивият му нежен оттенък на розово и леко плодовия вкус допринасят за празничния дух по-добре от белите шампанизирани вина.

Освен това никога не подценявайте качествата на шампанското Розе като добавка към празничните ястия.

Може да се наслаждавате на лекото розе като аперитив, а по-плътните му сортове са разкошен комплимент за широка гама ястия. Всъщност, ако изберете това пенливо вино няма как да сбъркате – невероятно гъвкаво и добре балансирано, допълващо прекрасно почти всяко блюдо, с изключение на сладките десерти (Вижте и – Защо храната никога не трябва да бъде по-сладка от виното).

Вино от област Бургундия за пиле, гъска или пуйка

Ароматът на току що изпечена пуйка, който се носи от кухнята в студената (и да се надяваме снежна) Коледа, прави почивката наистина перфектна. А за ценителите на доброто вино това удоволствие е напълно съвършено, ако добавим и подходящото вино, с което да се насладим на храната.

Въпреки че инстинктивно може да прибегнете към традиционното червено вино за коледната трапеза, вино с по-нежен вкус, с което да подправите празничната трапеза е страхотен избор. Например, виното с лек плодов вкус Pinot Noirs от региона на Бургундия е чудесен избор.

Типични вина, подходящи за случая са и тези от Сантенай или Марангес. В тези области се отглеждат лозя в южната част на Кот дю Бон и са известни със своите сочни, средно плътни червени вина с деликатен аромат. Феновете на италианското вино ще открият подобни черти в Barbera d’Alba от Пиемонт. Имайте предвид обаче, че тези видове червено вино трябва да се сервират охладени до 16-17°C – малко по-хладно от обичайната стайна температура.

Повече за правилното темпериране на вино вижте тук.

Порт – за местни пайове и коледни курабийки

Чаша порт към пай с месо или коледни курабийки (ако имате нужда от рецепта вижте тук) е страхотна комбинация за дните около Коледа. Въпреки това, много малко хора разбират истинското разнообразие и качеството на този сорт вина. Като имате предвид, че по-евтините порт вина са по-алкохолни на вкус и по-сладки, висококачественият порт предлага очарователно съчетание от плодови аромати и богати вкусови качества. Най-добрите порт вина са Vintage Ports, които се произвеждат само от най-добрите реколти и лесно могат да достигнат същата цена и качество като на финото Бордо.

vinum-food-031

Съвет: виното Late Bottled Vintage Port е добре пазена тайна от ценителите и експертите. Считано за по-малкия брат на истинския Vintage Ports, това вино ще ви предложи забележителна плодовитост и финес на много по-ниска цена, което ще ви даде голяма стойност за парите ви. Стилно декантирано в гарафа и сервирано в малки чаши с форма на лале (вижте различните вина в какви чаши се сервират), трудно ще намерите по-подходящо питие, за да се насладите на пайовете с кайма, традиционните курабийки и разбира се, коледния щолен.

Хареса ли ви статията? Може да се абонирате за нашия мейл бюлетин и да получавате още като нея. Направете го от тук.