Макар, че всеки знае: бялото вино се сервира студено, червеното на стайна температура, съществуват и доста фини вина, при които не можем да минем така лесно, когато става въпрос за темпериране. За какво става въпрос ли? Не спирайте да четете…

За да осигурите перфектната среда на любимото си вино, трябва да се съобразите с някои важни подробности. Да, може да държите бутилките при каквато и да е температура, но правилното темпериране има специално значение за удоволствието от напитката. В действителност, само няколко градуса разлика може да окаже значително въздействие на вкуса при по-фините и изискани вина.

Ценителите и гурме специалистите обикновено съхраняват своите вина в специални виноохладители, които често притежават повече от една температурна зона.  Добрата практика повелява по-младото и сладко вино да се сервира добре охладено. И обратно, с увеличаване плътността, зрелостта и консистенцията от вкусове, температурата трябва да бъде по-висока.

WKEes553-20_SoftTouch_01

6° по Целзий е страхотна среда за по-сладки пенливи вина като Moscato d’Asti serviert например. По-леките бели вина, като ризлинг от Мозел, имат най-добър вкус при 7° по Целзий. Сухите и не толкова тежки бели вина и шампанското трябва да бъдат съхранявани при 8° C. При популярните бели вина от Бургундия например, или шардонето от Калифорния, е прието да се оставят при температура с 1-2 градуса по-висока. Същото важи и за качественото шампанско. При розето се прилага правилото: леки, плодови вина с остатъчна захар се охлаждат при 7°С, а при такива с по-сложна структура и високо качество трябва да покачите с 1-2 градуса.

Червеното вино не трябва да се сервира прекалено топло

Често се случва леките плодови червени вина да се предлагат за консумация прекалено топли. Такива от сортове като Trollinger, Ризлинг или Portugieser са доста свежи на вкус и подходящата температура за тях би била около 14°С.

Класиката Пино – Ноар се сервира при 16°С. Тази среда може да се прилага при почти всички средно леки червени вина.

Когато имаме на разположение червени вина от много високо качество, например от Бургундия, в допълнение към дълбочината на вкуса им трябва да прибавим и 1-2 градуса по-висока температура – 18°С е идеалната среда, при която те показват плътната си структура и разкриват дълбокия си вкус – това е типично за Бордо, както и за добрите италиански сортове Barolo или Brunello di Montalcino.

При 19°С може да се съхраняват оптимално наистина тежки вина от горещи райони като Южна Италия, Южна Франция или много от районите, където се отглежда грозде в Австралия. При температури над 19-20 градуса не бива да се сервира никакво червено вино. Причината за това е, че над тези градуси алкохолът от напитката излиза на преден план за сметка на ароматите му. Така се замъглява добрия им вкус и сетивата ни не могат да усетят комплексната структура на плодовете.

WKEes553_Holzauszugsborde

Спокойно може да забравите конвенционалната мъдрост за съхранението на червено вино при стайна температура. В нашето съвремие трудно може да се намери жилищна площ, в която температурата да е под 19°С. Днес стайната температура обикновено започва от най-малко 22°С.

Без значение от температурата, вие може да се насладите на перфектно охладено бяло или червено вино, благодарение на виноохладителите на Либхер за професионално съхраняване и темпериране на вино!

Имате ли въпроси? Оставете коментар тук отдолу или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.