Коледните традиции в родината на Либхер

В Германия коледният сезон започва от първата неделя на т.нар Адвент. Адвент се нарича месецът преди Коледа, през който се извършва подготовката за празника. През Адвента въздухът се изпълва с благоуханието на щолен, коледни сладки и греяно вино. Улиците и домовете са празнично украсени с традиционните сцени от Витлеемските ясли, къщички от меденки, коледни венци, както и с много блещукащи лампички и светлини, а по площадите се чува приятна музика и задушевна атмосфера от атрактивните коледни базари. В настоящата статия ще ви разкажем за някои от най-очарователните немски коледни традиции и обичаи, които са неизменна част от духа на Коледа.

Приготовления в очакване на Коледа

Когато говорим за немските коледни традиции, няма как да пропуснем празничните приготовления по време на месеца преди Коледа, наречен Адвент. Тогава хората започват да се подготвят за предстоящия празник, да украсяват домовете си и коледните дървета, както и да приготвят коледни лакомства. Думата „Адвент“ идва от латинската дума „Adventus“, която означава „пристигане“. Първата неделя от Адвента бележи началото на Коледния сезон.

Адвентът е съпроводен с доста символизъм и традиции, най-популярните, от които са Адвент венците и Адвент календарите.

Предполага се, че Адвент венците са създадени през 19 век, за да помогнат на малките деца да отброяват оставащото време до Коледа. В Адвент венците се поставят 4 големи свещи, които се палят последователно през всяка една от четирите недели от месеца преди Коледа.

През първата неделя от Адвент се запалва първата свещ, през втората неделя – втората свещ и така до четвъртата неделя, когато вече и четирите свещи горят.

Обикновено всяка „нова“ свещ се запалва по време на семеен неделен обяд, което е още един прекрасен повод семейството да се събере заедно.

Друг любим обичай от месеца преди Коледа е адвент календара, който е свързан с нетърпението и очакването празника да дойде. Подарява се на близки и роднини и се среща във всевъзможни разновидности, форми и дизайни. Най-често е във вид на малки кутийки или специално декорирани чорапчета. Те задължително са 24 на брой (за всеки от дните до Коледа) и съдържат малки подаръци или лакомства. Изключително популярни и любими на децата са шоколадовите Адвент календари, които са добре познати и в България. Освен шоколад Адвент календарите могат да съдържат чай, козметика или други дребни подаръци. Всеки ден от 1-и декември до Бъдни вечер на 24-и декември се отваря по едно кутийка от календара.

Коледните вкуснотии

Адвентът е и времето в годината, когато цялото семейство се събира заедно и изживява духа на традициите. Важна част от семейните традиции през коледния сезон са грижливо пазените и предавани от поколение на поколение рецепти. И преди всичко това са рецептите за приготвяне на любимите на всички коледни лакомства като курабийки, джинджифилови сладки, немски коледен щолен и много други.

Weihnachtsmarkt: немският коледен базар


christmas

Немските коледни базари са интересна атракция не само за германците, но и за туристите.

По традиция те се откриват в началото на Адвента и на тях присъстват характерните за празника украси – сцени от Витлеемските ясли, големи коледни дървета и елхови пирамиди. Неизменна част от коледния базар са многобройните павилиончета, отрупани с всевъзможни лакомства: курабийки, джинджифилови сладки, шоколад, печени бадеми и други коледни вкуснотии.


13

Доброто настроение се поддържа от оркестри и хорове, които изпълняват коледни песни на живо.


17

Посетителите могат да се насладят и на чаша греяно вино. То може да бъде бяло, червено или безалкохолно. Разбира се, най-предпочитано е червеното.


8

Да посетиш коледния базар, където да се срещнеш с приятели, да пийнеш чаша хубаво греяно вино, да похапнеш коледни лакомства и да се насладиш на празничните песни, се е превърнало в задължителен елемент от традицията на немския Адвент.


15

Посещението на немските коледни панаири е един от най-добрите начини да опознаете културата и традициите на Германия и да усетите приказната атмосфера, която преобладава в немските градове през декември до Бъдни вечер. Опияняващ аромат на греяно вино с подправки, незабравим вкус на традиционните немски наденички, празнични светлини, украсени магазини, автентични коледни пазари с ръчно изработени коледни украшения…видите ли това веднъж, винаги ще си спомняте с умиление за тази незабравима коледна приказка.

Надяваме се, че разходката из немските коледни традиции ви хареса.

Пожелаваме ви весела, топла и уютна Коледа!