На кого е това вкиснато мляко в хладилника? Кой остави отворена кутията със сока? Кой не затвори вратата на хладилника? На кого е това парче торта, може ли да го изям?

Познато ли ви е? Това са едни от най-често чуваните фрази около хладилника в офиса.

Ако имате такъв за общо ползване, то несъмнено притежавате богат опит в поне един от следните случаи: забравена храна (вероятно от миналогодишния обед на бюфет); кутии за храна с размерите на малък автомобил, пълни с две лъжици супа, но заемащи цели рафтове; онази салата, към която сте поглеждали гладно през целия ден – развалена!; и онази миризма, която Ви кара да се замислите за нещата от живота, всеки път щом отворите вратите на това „чекмедже на ужасите“.

В следващите редове ви предлагаме шест трика как да поддържате хладилника в офиса и по какъв начин да използвате пространството му рационално.

#1. Отнасяйте се към мястото в хладилника като място за паркиране


Митовска съхранява салатата си в малка кутийка, докато Джевизова от „Счетоводство“ препълва хладилника с достатъчно храна, с която да преживее първата седмица от зомби апокалипсис.

Бъдете като Митовска! Освен ако не купувате храна за всички в офиса – тогава ще се превърнете в герой за колегите, или ако не сте сигурни, че наистина предстои апокалипсис.

Като изключим тези две ситуации, е ненужно да заемате всички рафтове, всеки има еднакво право за място в хладилника.

#2. Съвет 2: Почистете след себе си


Никой няма да Ви се разсърди, ако разлеете или изпуснете нещо – случва се на всеки. Изострянето на отношенията се появява, когато мислите, че някой друг е длъжен да изчисти след Вас.

Почистете и не очаквайте някой „смел“ колега да свърши „мръсната работа“ – вероятно след почистването, той ще остане погнусен от зараждащата се нова форма на живот в хладилника.

#3. Функцията „самопочистване“ не съществува


Въпреки, че много от моделите на Либхер могат да се размразяват сами, благодарение на функцията NoFrost, то дори и те нямат функция за самопочистване. Всичко в хладилника изглежда толкова чисто и добре подредено, защото някой се е погрижил за това.

Въпреки, че всеки път един и същ човек от офиса се е заел с нелеката задача да почиства постоянно, за да не се създава излишно напрежение, направете си месечен график за чистене. По този начин всеки ще поеме отговорност и ще осъзнае важността на достатъчно пространство.

Ние разбира се, продължаваме да работим по въпроса с изобретяването на функция за „самопочистване“. Честна дума!

#4. Сбогом изоставена храна!


Хладилникът в офиса не е машина на времето.

И все пак не може да не се зачудим какъв ли експеримент протича в кутията отзад, на най-горния рафт? Вероятно представлява реална заплаха за здравето. Ето защо, въведете правило: всяка изоставена храна трябва да бъде изхвърляна, колкото се може по-бързо. Съпричастни сме с Вас! Разбираме, че стресът на работното място понякога е изтощителен, но не се сърдете, когато уникалната Ви кутия на цветни точки се озове в коша за боклук, защото е пълна с бактерии.

#5. Бъдете щедри в подходящия момент


Взели сте остатъците от онази невероятна вечеря вчера, но в обедната почивка решавате да посетите близкото заведение до работа. И за да не започнат да се развиват нови форми на живот в хладилника от неизядената храна, просто предложете да я споделите с колегите си по време на следобедната почивка, или я вземете обратно вкъщи.

#6. Нека почистването на хладилника бъде забавно


Може да закачите забавни бележки на вратата на хладилника.

Бихте могли да запретнете ръкави и да напишете списък със забавни наказания при неспазване на правилата за почистване. Тези, които нарушават етикета при използване на хладилника, ще са принудени да плащат за следващото кафе или поничка, да обиколят офиса три пъти (ако работите в завода на Либхер, гарантирам ви, че с това правило няма да пропуснете почистване) или веднага да изчистят хладилника. Служителят, който най-стриктно спазва правилата, от друга страна, ще бъде награждаван с любимо ястие или ще заеме по-голямо пространство в хладилника.


В един от офисите на Либхер, от който ви пиша в момента, проблемите са малко – използваме уред с технологията BioFresh, която се грижи за ултра дълготрайната свежест на продуктите ни, имаме и система NoFrost, заради която не ни се налага да го размразяваме. Това определено ни помага, но без споменатите вече правила няма как да минем. И ги спазваме!

А какъв е правилника за използване на хладилника във вашия офис? Споделете в коментарите!