Има вода или лед от вътрешната страна на хладилника ви?

Случвало ли ви се е да видите капчици вода или тънък слой лед по вътрешната стена на хладилника? В тази статия ще обясним защо се случва това и какво може да направите по въпроса.

Първото нещо, което трябва да споменем е, че водата или тънкият слой лед по вътрешната стена на хладилника не е нещо необичайно – в действителност, образуването на капчици в тази част на охладителния уред е напълно нормален физичен процес. Водата винаги ще кондензира и ще се събира в най-студената точка, защото студеният въздух задържа по-малко влага от топлия и когато най-студеното място се срещне с по-високата температура от вътрешността на уред като хладилника се образува конденз.

В хладилниците водата кондензира върху задната вътрешна стена, защото това е мястото, където се намира изпарителя, а това е онази част от тях, която извлича топлината от вътрешния интериор, за да се поддържа достатъчно ниска температура за оптималното съхранение на продуктите.

Нека поясним малко по-подробно този физичен процес:

Във въздуха се съдържат определено количество газообразни водни пари и според процентното им съотношение се определя и относителната му влажност. С покачване на температурата относителната влажност намалява и обратно – с понижаването ѝ (това, което се случва в хладилника) влажността се увеличава. В един момент тя достига 100%. Това е момента, в който водните пари се превръщат в течност. Колкото по-ниска е температурата, толкова по-бързо се достига това състояние. Изваждането на бутилка от хладилника и бързото ѝ покриване с капчици вода е типичен пример за този физичен процес. Тази вода идва от въздуха около бутилката, който се охлажда от нея и не може повече да задържи съдържаща се в него влага и така я отдава на повърхността. Същият ефект се наблюдава, когато по-топлият въздух в хладилника попадне върху студена повърхност, зад която е изпарителя.

За повече яснота, вижте как работи охладителния кръг в хладилника:

Кои уреди са засегнати от този процес?

Влагата и ледът се появяват във вътрешността на хладилниците, които са оборудвани с изпарител, разположен на задната стена на уреда без вертикална преградна плоча. В уредите с вертикална преградна плоча (там също се образува конденз), появата на капчиците влага е скрито от погледа ни и затова не се вижда. Вижте снимката отдолу, на която се вижда разположението на изпарителя в най-новата генерация хладилници Либхер – BluPerformance – тук той е в долната част на уреда, а не на задната стена:

Sockelkonzept_BluP_1

Появата на вода и лед проблем ли са за хладилника?

Това е един от най-често задаваните въпроси, а отговорът му е – определено не.

Както вече споменахме, събирането на вода по вътрешната задна стена е напълно нормално. Въпреки това там трябва да има само няколко капки или много тънък слой лед. Ако се натрупва повече вода в отводнителния канал на уреда предназначен за отвеждане на влагата от тази кондензация, то този канал може да се запуши. В този случай препоръчително е внимателно да се почисти канала, за да се даде възможност на влагата да се оттича свободно.

Как може да намалим натрупването на влага по вътрешната стена на хладилника?

Количеството влага в тази част на уреда се определя от следните фактори:

  • Висока околна температура

Ако околната температура във вътрешността на хладилника е висока, компресорът трябва да работи повече, за да се поддържа необходимата (зададена) температура в уреда. Често това води до образуване на лед.

  • Настройка на термостата на прекалено висока степен

Ако термостатът е настроен да поддържа прекалено ниска температура, въздухът в хладилника може да абсорбира по-малко влага, което увеличава образуването на капчици в най-студената част (задната стена). В допълнение хладилникът се нуждае от повече енергия за охлаждане и така компресорът трябва да работи по-дълго. Всичко това оставя по-малко време на конденза на задната стена да се оттече в отводнителния канал.

  • Храни с високо съдържание на влага

Ако съхранявате храни, богати на вода (плодове, зеленчуци, риба, месо, мляко) или сте поставили все още топлото ядене в хладилника, всичко това ще освободи много влага във вътрешността му. Тази влага ще се събере по задната му стена под формата на конденз. Затова не поставяйте все още топла храна в хладилника, изчакайте докато се охлади напълно. Така ще получите по-малко влага, компресорът ще работи по-малко, а ще спестите от електричество. Ако предпочитате да имате винаги свежа и прясна храна използвайте BioFresh отделението на вашия Либхер за безопасно съхранение на плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти.

  • Отваряне на вратата

Честото отваряне и затваряне на вратата позволява на топлината и влагата да проникнат в хладилника. В този случай на компресора му се налага да работи по-дълго, за да възстанови вътрешната температура на желаното ниво. Ако компресорът работи по-дълго време може да се образува лед по вътрешната стена на уреда.

  • Уплътнението на вратата не я затваря херметически

Ако се стараете да спазвате всичко описано до тук и влагата не спира да се появява в задната част на хладилника ви, то вероятно уплътнението на вратата не я затваря херметически. Малка дупчица в него ще позволи непрекъснатото навлизане на топлия въздух и образуването на влага, която ще се кондензира и ще образува ледени капчици по вътрешната стена.

В заключение:

Широката гама уреди Либхер съдържа модели, с които няма да видите капчици вода или лед по вътрешната стена на хладилника. Моделите оборудвани с технологията BioFresh разполагат с вертикална преградна плоча пред видимата вътрешна стена, което затруднява появата на влага по нея. Освен това, тази технология ще осигури на храната ви изключително дълготрайна свежест и много по-ниска степен на изсушаване на хранителните продукти.

Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия бюлетин от тук, за да получавате свежите новини от Либхер директно в пощата си. Ако имате въпроси, пишете ни! Използвайте полето за коментари или се присъединете към нас и дискусията във Facebook.