Broccoli

 

Broccoli are un conținut scăzut de calorii și este considerat foarte nutritiv, făcându-și apariția foarte des în listele de ”superalimente”. Surprizător, este foarte sensibil – deci este foarte important să știi cum să păstrezi broccoli proaspăt, după ce l-ai cules sau te-ai întors de la piață. În postarea de astăzi vei găsi sfaturi de depozitare pentru broccoli și idei de preparare a acestuia.

Depozitarea corectă: crucială pentru conservarea vitaminelor

Broccoli recoltat proaspăt are o rată de respirație foarte ridicată și și tinde să se dezhidrateze rapid și să se deterioreze, dacă este depozitat la o temperatură prea mare. Dacă ați observat vreun efect din cele de mai jos, înseamnă că nu ai depozitat broccoli corect:

  • Mugurii se îngălbenesc și mor
  • Inflorescențele mor și se ofilesc
  • Pete și semne de descompunere

Un broccoli de calitate bună are o culoare verde închis spre albatru și mugurii sunt închiși complet. Dacă are o culoare galben-verzuie – cel mai probabil un rezultat al depozitării incorecte – deja a pierdut multe vitamine și nu mai este în cea mai bună stare pentru consum. Totuși, dacă depozitezi broccoli în condițiile corecte, vei reuși să întârzii semnificativ orice degradare a calității. Întotdeauna să depozitezi rapid broccoli recoltat sau cumpărat într-un loc răcoros- ideal este o refrigerare la o temperatură de puțin peste 0°C și un nivel ridicat de umiditate. HydroSafe de la Liebherr oferă aceste condiții optime de depozitare, astfel broccoli va fi proaspăt până la 13 zile.

Cum să prepari broccoli

Te poți bucura de broccoli crud sau gătit – fiert, sub abur, sote sau la microunde. Studiile științifice aratată că nutrienții solubili în apă, cum ar fi vitamina C și conținutul mineral, sunt conservați prin gătirea sub abur, dar se pierd la fierbere. Dacă fierbi broccoli, taie bucățile mari în două, astfel încât vârfurile să râmână deasupra apei. Gătește-le într-o tigaie, fără capac până se înmoaie (timpul de gătire va varia în funcție de buchețele). Fii totuși atent: este foarte ușor să fierbi prea tare broccoli, el devenind foarte moale sau chiar un terci. Dacă ai recoltat broccoli proaspăt, atunci poți să îndepărtezi orice insectă ascunsă între buchețele prin înmuierea lui în apă cu sare, timp de 10 minute înainte de preparare.

Dacă ți-a plăcut acest articol, de ce nu te-ai abona la newsletter-ul nostru pentru cele mai fresh și recente știri și curiozități? Sau, dacă ai întrebări cu privire la ceea ce tocmai ai citit, te încurajăm să ne scrii. Folosește secțiunea de comentarii de mai jos sau intră într-o discuție cu noi pe pagina de Facebook.