Slider_rose_wine_Panther

Rosé-ul este categoric în trend, cu atât mai mult acum că au venit lunile de vară. Dar, mai exact, ce este vinul rosé și cum este fabricat?

Nu poți scăpa de vinul rosé, e peste tot.. baruri, restaurante, bistro-uri, terase de vară sau la serate în grădină – „rozul” este din nou culoarea-vedetă a verii. Și e ușor să ne dăm seama de ce: dacă cauți o băutură care să fie o alternativă mai ușoară și mai prietenoasă la vinul roșu, e greu să eviți vinul rosé în această perioadă a anului. Dar cum este fabricat acest vin? Există o asumpție comună cum că este pur și simplu un amestec între vinul alb și cel roșu, prin presarea strugurilor albi și negri împreună. Dar lucrurile nu stau chiar așa, de fapt producătorilor de vinuri nu le este permis să procedeze astfel – nu în cazul în care vor ca produsul finit să fie îmbuteliat ca vin rosé.

Vinul rosé: distrugerea miturilor

E o surpriză pentru foarte mulți să afle că vinul rosé este de fapt realizat din aceeași struguri negri din componența vinului roșu. Acești struguri au aproape întotdeauna un suc ușor transparent, fără culoare, așa că apare întrebarea evidentă: De unde apare acel roșu aprins? Ei bine, la această întrebare e ușor de răspuns, deoarece pigmenții sunt eliberați din coaja strugurilor, nu din sucul lor.

Acum, pentru a înțelege procesul producerii vinului rosé, trebuie să ne apropiem puțin de procesul de producție a vinului roșu și alb. Pentru fabricarea vinului roșu, coaja strugurilor este pusă la fermentat împreună cu sucul, iar în acest proces, coaja emite culoare. Aceasta e fermentația prin amestec. Pe de altă parte, în fabricarea vinului alb doar sucul strugurilor este fermentat.

Eliberarea pigmenților din procesul fabricării vinului roșu apare de obicei în câteva săptămâni, iar dacă acest proces este întrerupt după câteva ore, lichidul va prinde foarte puțină culoare din coaja strugurilor. Producătorul de vin rosé profită de acest lucru și își asumă controlul total asupra culorii vinului. În momentul în care sucul prinde o ușoară nuanță de roșu, este presat și transferat către alt recipient unde își continuă fermentarea fără cojile de struguri; în cele din urmă va fi îmbuteliat ca vin rosé. Deci, în sens strict, vinurile rosé sunt vinuri roșii fermentate pentru puțin timp împreună cu coaja strugurilor.

Poate rosé-ul să fie un amestec între vinul alb și vinul roșu?

Da, poate! Metoda aceasta în care într-un butoi de vin alb se presară puțin vin roșu, există. Însă acestea nu pot fi îmbuteliate ca rosé, ci doar sunt vinuri de culoare roz. În Germania, aceste vinuri roz sunt cunoscute sub numele de „Rotling”, iar câteva exemple faimoase sunt Schillerwein (o specialitate din Württemberg) și Rotgold (din Baden).

Cu toate acestea, există o singură excepție de la regulă, iar aceasta e șampania rosé. La șampanie, denumirea „rosé” este permisă chiar dacă derivă dintr-un amestec al vinurilor albe și roșii. Cu certitudine, multe șampanii rosé sunt fabricate exclusiv din struguri chardonnay cu un procentaj mic de vin roșu adăugat pentru culoare și pentru a da gustul final. Însă unii producători încă preferă procesul în care culoarea se bazează pe contactul cu coaja strugurilor pentru șampania rosé.

Dacă aveți întrebări sau curiozități cu privire la ceea ce ați citit, luați legătura cu noi! Folosiți secțiunea de comentarii de mai jos sau intrați în discuție cu noi pe pagina noastră de Facebook!