Natuurlijk eet je brood het liefst zo vers mogelijk, maar soms is het nodig om het langer te bewaren. Wat is de beste plek om je brood te bewaren? Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat het alleen lekker blijft in een afgesloten broodtrommel, anderen vriezen brood in. Is er een beste manier, of is dit voornamelijk persoonlijke voorkeur?

Brood

Er gaat niets boven een brood dat vers uit de oven komt. De geur, de knapperige korst en een zacht kruim zijn onweerstaanbaar. Jammer dat deze eigenschappen snel verdwijnen.  Het brood droogt uit, de korst wordt hard en de smaak neemt af.

Het broodverouderingsproces

Brood veroudert als gevolg van een reeks chemische en fysische processen. Het gaat wat ver om heel diep in te gaan op de moleculaire veranderingen die plaats vinden. Maar het heeft te maken met de structuur van de eiwit- en zetmeelmoleculen en de verplaatsing van water tijdens het kneden, rijzen, bakken en bewaren. Wat is de beste manier om dit verouderingsproces uit te stellen?

Brood bakken

Bewaren

Het verouderingsproces is niet tegen te gaan, maar er zijn wel een aantal factoren die het proces vertragen, of juist versnellen. Temperatuur speelt hierbij de grootste rol, hoe lager de bewaartemperatuur, hoe sneller het verouderingsproces gaat. Dus brood nooit in de koelkast bewaren!

Brood bewaren

Een zo hoog mogelijke temperatuur houdt het brood langer vers. Maar omdat té hoge temperaturen slecht is voor het ontwikkelen van bacteriën, ligt de ideale bewaartemperatuur van brood tussen de 20 en 27°C. Het bewaren van brood doe je dus het beste op kamertemperatuur.

Invriezen

Het klinkt vreemd na bovenstaand verhaal, maar invriezen zorgt ervoor dat brood langer vers blijft. Als de temperatuur laag genoeg is (-18°C) bevriest het water in het brood en kunnen de moleculen zich nauwelijks meer bewegen. Het hele verouderingsproces wordt hiermee nagenoeg stilgelegd.

Het is belangrijk om het brood zo snel mogelijk in te vriezen, zodat het proces geen kans heeft gehad om op gang te komen. Koop je brood dus bij voorkeur zo vers mogelijk en probeer het in te vriezen binnen een paar uur nadat het uit de oven gekomen is.

Je kunt brood het beste ontdooien door het in de verpakking op temperatuur te laten komen. Eventueel kun je alleen het benodigde aantal sneetjes op een bord leggen. Je kunt brood ook in de microgolfoven ontdooien. Doe dit altijd op het laagste vermogen! Kijk en voel na ongeveer 30 seconden of het brood ontdooid is. In de microgolfoven wordt het brood vanuit de kern vrij snel verwarmd. Ontdooi geen brood in de oven. De warmte verspreidt zich van buiten naar binnen waardoor het brood snel uitdroogt, bovendien kan de kern dan nog bevroren zijn.

Conclusie: broodtrommel of vriezer?

Je ziet het, er is geen beste keuze! Eet je het brood binnen twee dagen op? Dan kun je het prima bij kamertemperatuur in de broodtrommel bewaren. Wil je het brood langer bewaren? Vries het brood dan zo snel mogelijk in.

Gooi oud brood niet weg! Heb je ondanks bovenstaande tips nog oud brood? Gooi dit dan niet weg! Je kunt het nog prima gebruiken om er bijvoorbeeld wentelteefjes, croutons of paneermeel van te maken.

 

Heb je nog andere tips voor het bewaren van brood? Reageer onder dit artikel of discussieer met ons op Facebook.