Zoals we allemaal maar al te goed weten: Wanneer de temperatuur daalt, verschijnen al snel de eerste snottertjes. Een sterk immuunsysteem is essentieel om bepaalde ziektes tijdens de winter te vermijden en een gezonde en gevarieerde voeding is één manier om hieraan bij te dragen. In dit artikel lees je welke voedingsmiddelen een positieve invloed hebben op ons immuunsysteem en ons helpen beschermen tegen ongewenste ziektekiemen.

Elke dag verricht het immuunsysteem van het lichaam veel werk, zonder dat we het in de gaten hebben. Immuuncellen op de huid, in het bloed of in het maagzuur beschermen het lichaam tegen bacteriën, virussen, schimmels en toxines. Het immuunsysteem heeft echter wel wat hulp nodig om goed te kunnen functioneren: Het heeft vitaminen, mineralen en secundaire plantenstoffen nodig. Het lichaam kan veel van deze micronutriënten niet zelf aanmaken en is afhankelijk van de opname ervan uit de voeding. De volgende tien voedingsmiddelen leveren deze noodzakelijke stoffen en helpen ons een sterk immuunsysteem te behouden.

1) Spinazie

Spinazie bevat een aanzienlijke hoeveelheid ijzer. Niet zoveel als men vroeger ten onrechte dacht, maar toch veel! Dit spoorelement is verantwoordelijk voor tal van stofwisselingsprocessen, zoals het transport van bloed, en is dus ook belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Een ijzertekort kan leiden tot bloedarmoede en aanzienlijke gezondheidsproblemen. Vrouwen, en zwangere vrouwen in het bijzonder, hebben een verhoogde behoefte aan ijzerrijke voeding. Vrouwen moeten elke dag 15 milligram ijzer binnenkrijgen en voor mannen is 10 milligram voldoende. Naast granen zoals spinazie kunnen ook volkorenproducten, peulvruchten, oliehoudende zaden en vlees ons voldoende ijzer leveren.

Spinazie is bijzonder rijk aan ijzer.

Een ander voordeel van spinazie: het bevat vitamine A en vitamine C, die de weerstand van de cellen tegen virussen en bacteriën ondersteunen en dus ook goed zijn voor een gezond immuunsysteem. In je Liebherr koelkast blijft deze groene groente tot wel 13 dagen vers!

2) Vis

Het lichaam heeft ook voldoende vitamine D nodig voor een gezond immuunsysteem. Dit wordt voornamelijk door het lichaam zelf aangemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan voldoende UV-licht. Aangezien de zon tijdens het verkoudheids- en griepseizoen een stuk minder schijnt, is het van groot belang dat we extra vitamine D binnenkrijgen via de voeding in ons dieet. De beste optie hier is vette vis. Zalm en haring hebben de hoogste hoeveelheden vitamine D. Maar plantaardige alternatieven spreken ook voor zich: Je kunt verschillende soorten paddenstoelen proberen, zoals porcini en cantharel, als een goede bron van vitamine D. Beide soorten paddenstoelen kunnen tot zeven dagen in de BioFresh-safe van je Liebherr koelkast worden bewaard. Je leest meer over vitamine D en of het aan te raden is om supplementen te nemen in dit artikel.

3) Citrusvruchten

Kleurrijke citrusvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen en grapefruit zijn nog enkele van de wapens van de natuur om te beschermen tegen verkoudheid. Hun opmerkelijke hoeveelheid vitamine C helpt het immuunsysteem te stimuleren. Vitamine C onderschept vrije radicalen en beschermt op die manier het lichaam tegen infecties. Het sap van slechts enkele citroenen of sinaasappelen kan volstaan om aan je dagelijkse behoefte aan vitamine C te voldoen. Er bevinden zich ook talrijke secundaire plantaardige stoffen net onder de schil van deze verfrissende vruchten. Je moet wel oppassen met het eten van grapefruit, want de bittere stof naringine die het bevat kan een negatieve wisselwerking hebben met sommige medicijnen.

Deze power vruchten geven je genoeg vitamine C voor de hele dag.

En zorg ervoor dat je jouw citrusvruchten niet bij een te lage temperatuur bewaart – idealiter worden ze onverpakt bewaard bij ongeveer 7 °C in de koelkast. Afhankelijk van de soort zijn citrusvruchten op deze manier enkele weken houdbaar.

4) Probiotische voeding

Veel mensen beseffen niet dat een gezonde darmflora ook essentieel is voor een sterk immuunsysteem. Te veel stress, verkeerde voeding of veelvuldig gebruik van antibiotica kunnen het evenwicht verstoren van de darmflora, dat zijn alle micro-organismen in onze darmen. Dankzij probiotica – levende micro-organismen in bepaalde voedingsmiddelen die gunstig zijn voor onze gezondheid – kan dit onevenwicht weer worden hersteld. Het is ook bewezen dat consumenten die regelmatig probiotica in hun voeding opnemen, minder vaak antibiotica nodig hebben wanneer ze verkouden worden. Voorbeelden van probiotische voedingsmiddelen zijn natuurlijke yoghurt, kefir, zuurkool en kombucha.

5) Noten

Het is een goed idee om tijdens het verkoudheids- en griepseizoen elke dag een handje noten te eten, zoals hazelnoten, cashewnoten, paranoten en walnoten. Dankzij het koper, vitamine E, zink en selenium dat ze bevatten, versterken deze populaire energiebronnen ook het immuunsysteem. Bovendien bevatten noten heilzame omega-3 vetzuren, voedingsvezels en veel eiwitten. Dit laatste is belangrijk voor de vorming van nieuwe immuuncellen.

6) Knoflook

Knoflook is zeer bekend – vooral vanwege de geur, die sommige mensen een beetje overheersend vinden. Hoewel knoflookadem misschien niet goed wordt ontvangen door je partner, is deze geur juist heel heilzaam voor onze immuunafweer. Knoflook staat ook bekend als een natuurlijk antibioticum. Dankzij de gezonde stoffen die het bevat, kan knoflook ziektes als verkoudheid en griep afweren. De stof allicine zit niet alleen achter de onmiskenbare geur van knoflook, maar is ook verantwoordelijk voor de genezende werking. Wij raden aan om tijdens het verkoudheids- en griepseizoen elke dag één of twee teentjes knoflook te eten. Dit zal helpen voorkomen dat je verkouden wordt, of je er in ieder geval snel overheen helpen. Knoflook is ook zeer winterhard en je kunt het tot 160 dagen in jouw BioFresh-safe bewaren.

Wist je dat knoflook ook wordt gebruikt als een natuurlijk antibioticum?

7) Bessen

Aardbeien, frambozen, bramen en bosbessen hebben allemaal iets gemeen: ze zijn goed voor het immuunsysteem en zijn ook nog eens erg lekker! De secundaire plantenstoffen die ze bevatten, zijn verantwoordelijk voor het positieve effect dat ze hebben. Vooral de plantaardige kleurstof anthocyaan is hier opmerkelijk. Het geeft bessen hun intense kleur en heeft antioxiderende eigenschappen. Vrije radicalen worden onderschept en zo wordt het lichaam beschermd tegen de aanval van bacteriën en virussen.

8) Linzen

Linzen bevatten veel belangrijke sporenelementen die nodig zijn voor een gezond immuunsysteem. Deze kleurrijke peulvruchten zijn rijk aan zink, ijzer en koper. Zink zorgt er bijvoorbeeld voor dat we minder snel verkouden worden of er veel sneller van herstellen. Het consumeren van slechts 200 gram linzen per dag is voldoende om ervoor te zorgen dat je de benodigde hoeveelheid van deze drie sporenelementen binnenkrijgt. En hoewel we linzen misschien niet elke dag willen eten, verdienen ze wel een vaste plaats op ons menu!

9) Kurkuma

Het oranje poeder van kurkuma is een wonderbaarlijk wapen tegen verkoudheid dat steeds meer erkenning krijgt. Het heeft een antibacteriële werking en kan schadelijke bacteriën afweren en ons immuunsysteem in vorm brengen. Het helpt ook bij spijsverteringsklachten. Wanneer je kurkuma gebruikt, zorg er dan voor dat je wat zwarte peper toevoegt, want dit helpt ons lichaam de heilzame stoffen in kurkuma op te nemen. Een zeer populaire manier om kurkuma te gebruiken is om er gouden melk mee te maken.

10) Gember

Gember is al lang een belangrijk ingrediënt in de traditionele Chinese geneeskunde en wordt nu ook in Europa erkend als een natuurlijke remedie tegen verkoudheid. Deze populaire knol krijgt zijn positieve antioxiderende en antimicrobiële effecten te danken aan de essentiële oliën en gingerol die het bevat, wat gember ook zijn pittige smaak geeft. De hoge hoeveelheden kalium, calcium, fosfor, ijzer en diverse vitaminen zijn ook bijzonder heilzaam. Of het nu wordt geconsumeerd als thee, als specerij in curry’s of soep, of intensief in een shot: De mogelijkheden om gember te gebruiken zijn talrijk en divers.

De gembershot is niet alleen lekker, maar geeft je immuunsysteem ook de kracht die het nodig heeft voor de dag door te komen.

Gember en kurkuma shots (ongeveer 5 shots)

Ingrediënten

  • 30 gram verse gember
  • 1 stuk verse kurkuma (5 cm) of 1 theelepel kurkumapoeder
  • 2 sinaasappels
  • 3 citroenen
  • Zwarte peper
  • Honing, dadelstroop of agavesiroop om te zoeten

Schil de gember en de kurkuma en rasp ze fijn. Vergeet niet handschoenen te dragen, want de kurkuma kan vlekken op je handen maken! Pers vervolgens de sinaasappels en citroenen uit en meng het sap met de geraspte ingrediënten. Voor een betere opname van de curcumine, meng er een snufje zwarte peper door. Vervolgens zoeten met een zoetstof zoals honing, dadelstroop of agavesiroop, indien gewenst. Giet de shots in een fles, of pureer alles eerst grondig om een smeuïge consistentie te garanderen.

Naast alle hierboven genoemde voedingsmiddelen zijn voldoende slaap, beweging in de frisse lucht, voldoende drinken en grondig handen wassen belangrijke factoren die ook het immuunsysteem ondersteunen.

 

Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.