Heeft u het weleens meegemaakt dat u na een fijne vakantie welkom thuis werd geheten door de beschimmelde producten in uw koelkast? Of twijfelt u of de koelkast uitgeschakeld moet worden als u lang van huis bent? Met de tips uit dit artikel laat u uw koelkast op de juiste manier achter en gaat u onbezorgd op vakantie. Zo komt u bij thuiskomst niet voor bedorven verassingen te staan!

 

De belangrijkste tip is om ervoor te zorgen dat er geen verse producten in uw koelkast achterblijven als u op vakantie gaat. Bederfelijke levensmiddelen als groente, fruit, vlees, vis en zuivel zijn nu eenmaal niet lang houdbaar. Aangebroken conservenverpakkingen zijn meestal langer dan een maand houdbaar, deze kunt u dus gerust laten staan.

Weekend weg? Let op de TGT-datum!

Gaat u een lang weekend weg? De meeste verse levensmiddelen zijn wel langer dan 3 dagen houdbaar in de koelkast. In dat geval hoeft u dus weinig actie te ondernemen. Let bij thuiskomst wel altijd op de TGT-datum op de producten!

Een goede voorbereiding: let op uw inkopen

Doe in de week voor u vertrekt zo min mogelijk boodschappen. Kijk eens goed welke (restjes) verse producten nog in uw koelkast liggen en probeer hier een lekker gerecht mee te maken! Pastasauzen, soep en wraps lenen zich bijvoorbeeld heel goed om restjes groenten op te maken!

Uw vriezer slim gebruiken

De meeste fruitsoorten kunt u goed invriezen! Was het fruit en verwijder eventueel de schil, bladeren, zaden en steeltjes. Portioneer het fruit in niet te grote porties en zorg dat u het luchtdicht verpakt om uitdroging, geuroverdracht en vriesbrand te voorkomen.

U kunt met restjes fruit en melk ook heerlijke ijsjes maken die u voor langere tijd in uw vriezer kunt bewaren. Bekijk hier het recept.

Vlees en vis kunt u overigens beter niet invriezen als de producten al een tijdje in de koelkast hebben gelegen. Vries deze producten altijd in op de dag van aankoop.

Energie besparen als u langer van huis bent

Ondanks dat koelkasten tegenwoordig erg zuinig zijn, is het natuurlijk zonde om deze voor niets te laten draaien. Veel koelkasten en vriezers helpen u hierbij een handje!

Koel- en vriescombinaties met DuoCooling

Bij alle koel- en vriescombinaties met DuoCooling worden koel- en vriesdeel onafhankelijk van elkaar bestuurd. Bij deze apparaten kunt u dus het koeldeel uitschakelen terwijl uw diepvriesspullen veilig bij -18°C bewaard worden. Om de kans op geuren en schimmels te minimaliseren is het belangrijk om het koeldeel goed te reinigen en de deur open te laten.

Apparaten met HolidayMode

HolidayMode gaat nog een stapje verder. Bij het inschakelen van deze functie wordt de temperatuur in de koelkast of in het koeldeel constant op +15°C gehouden. Zo worden geuren in de koelkast voorkomen en bespaart u toch energie! Bij koel- en vriescombinaties blijft het vriesgedeelte op de ingestelde temperatuur.

HolidayMode vindt u op alle BluPerformance koel- en vriescombinaties, op de Premium BluPerformance koelkasten en op de Premium inbouw koel- en vriescombinaties in nismaat 178.

NoFrost vrieskasten

Heeft u een Liebherr NoFrost vriezer die niet helemaal gevuld is tijdens uw vakantie? Het apparaat verbruikt dan meer energie dan wanneer alle laden vol zijn. Met behulp van het Vario-isolatieplateau kunnen ongebruikte vriesladen worden afgesloten en hoeft slechts een kleiner deel van de vriezer te worden gekoeld. Op deze manier kan een energiebesparing tot wel 50% worden gerealiseerd! Het Vario-isolatieplateau is als accessoire verkrijgbaar in onze webwinkel.

Apparaat uitschakelen

Heeft u een koelkast zonder vriesvak? Deze kunt u bij langere afwezigheid uitschakelen via het bedieningspaneel of door de draaithermostaat op 0 te draaien. Maak het interieur goed schoon en laat de deur open staan als u weg bent.

Voor de koelkasten met vriesvak geldt dat u het vriesvak goed schoon en ijsvrij maakt om te voorkomen dat het smeltwater in uw koelkast blijft liggen als u op vakantie bent.

 

Met deze tips gaat u onbezorgd op vakantie, fijne reis!

 

Heeft u nog vragen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.