Geef toe, de ui is onmisbaar. Hij wordt al eeuwenlang gebruikt om gerechten op smaak te brengen en is gewoonweg niet weg te denken uit de moderne keuken. Heel wat gerechten komen zelfs pas echt tot hun recht nadat dit ingrediënt werd toegevoegd. Maar eraan denken alleen al, doet onze ogen branden en onze neus rimpelen. Gelukkig kan het ook anders! Met enkele handige tips maak je meteen komaf met deze ongewenste symptomen wanneer je uien snijdt.

Rood, groen, paars, rond, smal, groot of klein: uien zijn er in alle soorten en maten. Ook hun smaak verschilt. Van zoet en mild tot erg pikant, uien zorgen voor de meest uiteenlopende smaaksensaties. De algemene regel is dat kleine, donkere uien pittiger zijn dan grote en licht gekleurde variëteiten. Buiten het feit dat ze gerechten een heerlijke smaak geven, zijn uien dankzij de stoffen die ze bevatten, ook heel goed voor onze gezondheid.

Uien snijden kan ook zonder tranen.

Uien gebruiken in de keuken is zeker een aanrader. Ze doen wonderen in gerechten en zijn bovendien heel erg gezond.

Naast vitamines, mineralen en essentiële oliën die voor de smaak zorgen, zitten er ook waardevolle secundaire plantensubstanties in uien die hen extra gezond maken. Denk daarbij aan ontstekingsremmende eigenschappen die de spijsvertering bevorderen, de bloeddruk onder controle helpen te houden, de cholesterolniveaus verlagen en het immuunsysteem versterken. Kortom, uien zijn niet alleen voor hun smaak waardige bondgenoten in de keuken. Gebruiken maar is dus de boodschap!

Uien snijden kan ook zonder tranen.

Het is nu eenmaal vervelend: je begint nog maar pas te snijden of je ogen beginnen al te branden en vullen zich met tranen. De schuldige? Propanethial-S-oxide, een vluchtige zwavelverbinding. Die wordt gevormd wanneer de cellen van de ui door het snijden beschadigd worden en stoffen die voordien gescheiden waren, met elkaar in contact komen. In haar natuurlijke omgeving is dit heel belangrijk voor de plant, omdat het mechanisme haar beschermt tegen ongedierte. De vluchtige verbinding neemt toe, irriteert de slijmvliezen en de ogen beginnen te tranen. Tenzij je dit proces tegengaat met onze tips.

Eerste tip: gebruik een scherp mes en snijd het worteluiteinde eraf. Dat betekent dat er minder cellen beschadigd worden en dat er bijgevolg minder propanethial-S-oxide wordt gevormd. Je kan de vorming ervan echter niet helemaal vermijden. Er zijn nog meer trucjes om de toename van de vluchtige verbinding te voorkomen. Zo kan het helpen om de ui te snijden onder stromend water of op een vochtige snijplank. Ook de ui op voorhand in de koelkast leggen, vermindert de vrijgave van de zwavelverbinding.

Het mag dan wel onmogelijk zijn om de toename van de stof te vermijden, je kan nog steeds het contact met je slijmvliezen proberen te omzeilen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een duikbril om je ogen en neus te bedekken? Dat helpt echt hoor! Ook een dampkap kan soms helpen. Dat probleem is dan alvast opgelost. Maar wat met de doordringende geur? Die blijft vaak zelfs lang na het snijden op je handen zitten. Ook in je woning of in de koelkast kan de geur van uien sterk zijn en gevoelige neuzen prikkelen. Geen probleem! Ook daar hebben we enkele handige tips voor.

Wedden dat je er niets van ruikt? Geen uiengeur meer op je handen, in je woning en in je koelkast!

De essentiële oliën die de smaak verzekeren, zorgen ook voor de geur van de uien. Wie niet kan wachten tot de geur vanzelf verdwijnt, kan de volgende methodes uitproberen.

Vers citroensap of koffiegruis op je handen wrijven en eventjes wachten, helpt om de uiengeur tegen te gaan. Was daarna je handen met warm water en de geur verdwijnt. Citroen en koffiegruis zijn echte wondermiddelen om nare geurtjes weg te nemen. Ze helpen dus ook om die uiengeur uit de lucht en je koelkast te verwijderen.

Vul een plat bord met versgemalen koffie en zet het in de keuken om de lucht te verfrissen. Het is ook een goed idee om de ui pas te pellen vlak voor je hem gaat gebruiken. Zo hou je de lucht niet alleen fris, maar gaan ook de smaak en verteerbaarheid niet verloren.

Uien blijven langer vers in de BioFresh-Safe met de DrySafe-instelling. Een ui moet zo snel mogelijk na het snijden gebruikt worden.

Nu weet je perfect welke maatregelen je kan nemen om de ongewenste neveneffecten van uien tegen te gaan. Het zijn stuk voor stuk eenvoudige tips, maar ze zijn zeker de moeite waard. Kwestie van zorgeloos te kunnen genieten van de smaak en vele troeven van uien!

 

Lees ook:

5 tips om voedselafval te hergebruiken

 

Vond je dit een leuk artikel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.