Wie kent het niet? Het eten was zo lekker dat u iets te vaak iets te veel hebt opgeschept en nu zit u met een opgeblazen gevoel. Het is een wijdverspreid idee dat een borreltje na het eten soelaas kan bieden. Maar is dat wel zo? Helpt een digestiefje bij de vertering? En wat doet die alcohol precies met uw lichaam? Dat vertellen we u in dit artikel.

Cognac, jenever, grappa, calvados, … ze worden ook wel eens brandewijn genoemd. Ze worden dan ook uit wijn ‘gebrand’ doordat de alcohol gedistilleerd wordt. Daardoor krijgen ze een merkelijk hoger alcoholgehalte dan bijvoorbeeld wijn. Maar als we de waarheid achter de mythe willen achterhalen, moeten we nagaan op welke manier alcohol de vertering beïnvloedt.

Overvol, snel leegmaken graag!

Dat lastige gevoel als we te veel en vooral te vet hebben gegeten, wordt veroorzaakt door de voedselbrij in onze maag die veel tijd nodig heeft om verteerd te raken. Alles wat ervoor kan zorgen dat het eten wordt afgevoerd naar de maag, kan dan soelaas bieden. Dat is echter niet wat alcohol en dus ook een digestiefje doen. Integendeel: hoe hoger het alcoholgehalte in de maag, hoe langer het duurt voor het eten wordt verder gestuurd naar de darmen.

Dat komt door de invloed van alcohol op ons zenuwstelsel. Alcohol remt de overdracht van de zenuwprikkels af, waardoor de beweging van het verteringsstelsel wordt gehinderd. Die zogenaamde peristaltiek is echter nodig om het eten uit uw maag verder te leiden naar uw darmstelsel. Dat afremmende effect van een digestiefje zorgt dus niet voor een snellere vertering of het effect dat we na een overvloedige maaltijd wensen.

Duidelijk een mythe!

Helpt een digestiefje voor een vlotte vertering? De afremmende effecten van dat bekende afzakkertje bewijzen ondubbelzinnig van niet. Maar waar komt die hardnekkige mythe dan vandaan? Een vraag waar we niet omheen kunnen. Alcohol heeft niet alleen een afremmende maar ook een ontspannende werking. Daardoor ontstaat een algemeen gevoel van welbehagen waardoor we dénken dat een digestiefje helpt om ons beter te voelen. Wellicht is de mythe van het borreltje na het eten zo ontstaan.

Het ontspannende effect is echter van korte duur. En dan blijft nog de vraag, wat we dan wél kunnen doen tegen dat onaangename gevoel van te veel gegeten te hebben. Per slot van rekening willen we ons ook na een lekkere en overvloedige maaltijd nog goed voelen.

Hop, naar buiten!

Frisse lucht en vooral wat lichaamsbeweging zijn heel efficiënte manieren om spijsverteringsklachten te verlichten. Lichte beweging is daarbij het beste. Na een klein wandelingetje en wat frisse lucht voelt u u ongetwijfeld beter. Maar ook als u liever binnenblijft, heeft de natuur heel wat voordelen te bieden. Een warme thee met verteringsbevorderende kruiden kan wonderen doen.

Te veel of te vet gegeten? Een verse pepermuntthee biedt soelaas!

Heel wat kruiden bevatten bittere stoffen of etherische oliën die, in tegenstelling tot alcohol, de spijsvertering wél stimuleren. Voorbeelden daarvan zijn pepermunt, karwei, anijs en venkel. Met een warme thee kun je ook lekker ontspannen achteroverleunen, zodat u u snel weer goed voelt. Ten slotte brengt gewoon al het laten staan van dat digestiefje verlichting, aangezien u zo uw vertering niet afremt.

 

Wat zijn uw tips tegen een opgeblazen gevoel? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht of discussieer met ons op Facebook.