De decembermaand is een tijd van zoetigheid, lekker eten en drinken; een hoop extra calorieën. Na de feestdagen komt dan de kater: de weegschaal vertoont een nieuw record. Met deze 5 tips voor gezondere feestdagen stap je zonder slecht geweten het nieuwe jaar binnen!

Kerst

1) Koekjes met gezonde ingrediënten

De keuze aan koekjesrecepten is eindeloos! Maar de meeste typische kerstkoekjes bevatten grote hoeveelheden suiker, boter en bloem. Niet echt gezond dus.

Gelukkig zijn er ook manieren om te smullen zonder nee te moeten zeggen. We stellen twee alternatieve recepten aan je voor. Deze koekjes bevatten niet alleen maar suiker en vet, maar gezonde ingrediënten zoals noten, havervlokken en gedroogd fruit.

Haverkoekjes zonder bloem

Voor haverkoekjes zonder bloem heb je het volgende nodig:

  • 2 rijpe bananen
  • 160 g zachte havervlokken
  • kaneel
  • vanille
  • 70 g gedroogd fruit (bijv. pruimen en abrikozen).

Verwarm de oven voor op 175 °C met boven- en onderwarmte. Laat het gedroogde fruit eerst enkele minuten wellen in heet water. Pureer vervolgens de bananen en snijd het gedroogde fruit in kleine stukjes. Meng nu alle ingrediënten met de havervlokken, maak er balletjes van, leg ze op bakpapier op een bakplaat en druk ze plat. Na 15 minuten in de oven zijn ze al klaar!

Haverkoekjes

Oostenrijkse Vanillekipferl

Vanillekipferl is een klassiek kerstkoekje dat veel in Oostenrijk en Duitsland wordt gebakken voor de feestdagen. Het koekje wordt gemaakt in de vorm van een half maantje en na het bakken flink bestoven met poedersuiker. Deze gezondere variant bevat minder suiker en geen vanille. Je hebt de volgende ingrediënten nodig:

  • 100 g boekweitmeel
  • 100 g volkorenmeel
  • 3 el kaneel
  • 100 g gemalen hazelnoten
  • 125 g boter
  • 100 g honing
  • poedersuiker

Meng het boekweitmeel, volkorenmeel, kaneel en de gemalen hazelnoten met elkaar. Voeg de boter in kleine stukjes toe. Kneed er een deeg van, voeg de honing toe en roer alles nog een keer goed om. Laat het deeg een uur afkoelen in je (Liebherr) koelkast. Rol het deeg vervolgens op tot een rol en snijd die rol in plakken van 1,5 cm dik. Maak halvemaantjes van de plakken en bak die ca. 12-14 minuten in een voorverwarmde oven van 190 °C. Wentel de gebakken koekjes voorzichtig door de poedersuiker en ze zijn klaar om van te smullen!

2) Drink met mate

Of het nu gaat om een goede wijn bij de kerstmaaltijd, een glas bubbels tijdens de jaarwisseling of een aperitief voor het eten; voor veel mensen zijn Kerst en Oud en Nieuw een goede gelegenheid om het glas te heffen. Maar let op, alcoholische dranken bevatten soms veel calorieën.

Een glas witte of rode wijn bevat gemiddeld tussen de 100 en 140 kcal. Champagne of mousserende wijn bevat zo’n 60 kcal per glas. Een glas pils bevat 110 kcal maar een speciaal bier kan wel 240 kcal per glas bevatten. Een beker glühwein bevat maar liefst 250 kcal, of 300 kcal als je er een scheut sterke drank in doet. Rum, gin en wodka bevatten zo’n 80 kcal per glas, maar een glas zoete likeur bevat soms wel 190 kcal.

We weten allemaal dat het tijdens de feestdagen vaak niet bij één glas blijft, maar wissel regelmatig af met bijvoorbeeld water. Ook wanneer je een dessert of koekjes maakt, kun je recepten met alcohol beter vermijden.

3) Lekkere trek? Pak een sinaasappel of een mandarijn

Heb je een lekkere trek? Eet een stuk fruit! Denk bijvoorbeeld aan sinaasappels of mandarijnen. Ze brengen een heerlijke geur in huis en zitten bovendien boordevol vitamine C! Juist in het winterseizoen kan dit helpen om je afweersysteem te versterken, zodat je minder snel last krijgt van verkoudheid. Maar ook kaki’s, gestoofde appels en gedroogde appel- en abrikozenstukjes zijn gezonde en lekkere tussendoortjes tussen alle goedgevulde maaltijden.

4) Blijf in beweging, ook als het buiten koud is

Buiten is het koud en binnen valt volop te eten: waarom zou je de deur uit gaan? En toch is mijn advies om na de maaltijd de frisse lucht op te zoeken! Maak een wandeling of ga een rondje joggen of fietsen. Zo raak je niet alleen overtollige kilo’s kwijt, het maakt ook je hoofd leeg. Want juist in de kerstperiode krijgen veel mensen last van stress door de drukke planning. En dat terwijl dit juist een tijd van bezinning en ontspanning zou moeten zijn.

5) De feestdagen staan voor de deur: gun jezelf eens iets!

Bovenstaande tips helpen je om wat gezonder de feestdagen door te komen. Maar vergeet ook niet om te genieten tijdens Kerst en de jaarwisseling! Je hoeft heus niet elke calorie te tellen en je kunt best een drankje drinken of wat lekkers eten. Zorg alleen voor een goede balans en maak er geen gewoonte van.

 

Met dit in gedachten wensen we je alvast prettige feestdagen toe!

 

Heb jij nog tips voor de feestdagen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.