De juiste wijn kan van een goed gerecht een geweldige ervaring maken! Alleen het kiezen van de juiste wijn is soms erg lastig. Gelukkig zijn er een aantal handige basisregels die je kunnen helpen met je wijnkeuze!

Wijn spijs combinaties: oesters

1. Strak bij strak

Zure en zoute gerechten zoals gerechten met tomaat, oesters of geitenkaas geven een ‘strak’ mondgevoel. Kies bij deze gerechten een wijn met een relatief hoge zuurgraad. De combinatie van zuren in de wijn en het strakke mondgevoel zorgen ervoor dat zowel het eten als de wijn ronder van smaak worden.

Voorbeelden van wijnen: Sauvignon Blanc, Pinot Noir of Riesling.

2. Filmend bij filmend

Het tegenovergestelde van strak is een filmend mondgevoel: rond, romig en smeuïg. Denk aan zalm met roomsaus, ragout of pasta carbonara. In al die gevallen is de saus smaakbepalend voor het mondgevoel. Kies bij dit soort gerechten voor een zachte wijn die een rond (filmend) gevoel in je mond achterlaat.

Voorbeelden van wijnen: Chardonnay, Pinot Gris, Merlot of Syrah.

Wijn bij rood vlees

3. Tannines bij rood vlees

In het combineren van rood vlees met rode wijn met veel tannines heft het eiwit in het vlees het stroeve mondgevoel van de tannines op. Je wijn wordt daardoor mooier van smaak.

Voorbeelden van wijnen: Bordeaux, Chianti of Barolo.

4. Overeenkomstig smaakgehalte

Bij een licht gerecht zoals een salade of een gerecht met wit vlees past een lichte wijn zoals Pinot Noir, Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.

Een gerecht met een hoog smaakgehalte vraagt daarentegen om een wijn met een intense smaak zoals Rioja, Malbec of Zinfandel.

5. Complex bij complex

Een complex gerecht bestaat uit verschillende smaaklagen. Denk bijvoorbeeld aan een jachtschotel met aardappelpuree of gevuld gevogelte. Als je daar een eenvoudige wijn bij drinkt valt de smaak van de wijn in het niet. Kies daarom voor een wijn met complexiteit, die zijn er in wit en rood.

Denk bijvoorbeeld aan wijnen uit deze regio’s: Bordeaux, Bourgogne, Rhône, Rioja of Moezel.

Wijn bij kaas

6. Vergeet bovenstaande regels en kies voor contrast

Hierboven lees je dat er bij het combineren altijd wordt gestreefd naar evenwicht en balans. Maar soms bereik je juist een mooie combinatie met contrast!

  • Zoute kazen combineren uitstekend bij een zoete (verstevigde) wijn zoals port.
  • Pittig eten en zoete wijn zijn een goede combinatie, zoet zorgt voor een filmend mondgevoel. Kies bijvoorbeeld voor een lichtzoete Riesling (Spätlese) of een Gewürztraminer.
  • Bij vettige (gefrituurde) gerechten kan een frisse wijn een goede tegenhanger zijn van de vettige smaak. Denk hierbij aan een Sauvignon Blanc of Beaujolais.
  • Machtige gerechten zoals kaasfondue worden snel te zwaar als je er een volle krachtige wijn bij serveert. Een lichtere wijn zoals Pinot Blanc of Grüner Veltiner zijn wat neutraler en dat maakt het gerecht wat makkelijke verteerbaar.

Deze “regels” zijn goede richtlijnen om mee aan de slag te gaan bij je wijnkeuze. Maar let op! Het zijn geen garanties. Verschillende wijnen van dezelfde druivensoort kunnen al heel verschillend in smaak zijn. Probeer daarom eens twee wijnen van dezelfde druif bij een gerecht om er achter te komen welke het beste past. Je kunt natuurlijk ook altijd je wijnleverancier of slijterij om advies vragen.

Let er ook altijd op dat je de wijn op de juiste serveertemperatuur drinkt, zelfs een paar graden temperatuurverschil kunnen grote invloed hebben op de smaakbeleving!

 

Heb je nog vragen over het combineren van wijn bij een bepaald gerecht? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.