De courgette is een gezonde groente die in veel recepten en in verschillende wereldkeukens voorkomt. Maar er is meer over de courgette te vertellen dan je zou denken! Deze 10 feitjes over courgettes kende jij vast nog niet.

Courgette

1.

De courgette komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Nadat de Spanjaarden de groenten meenamen naar Europa waren ze al snel niet meer weg te denken uit de Europese keuken. Met name de Italiaanse keuken staat bekend om zijn vele gerechten met courgette.

2.

In Italië is de groente bekend als ‘zucchino’, in onder andere de VS, Duitsland en Australië is deze naam verbasterd tot ‘zucchini’. In Nederland en Nieuw-Zeeland hebben we de Franse naam overgenomen.

3.

De courgette hoort bij de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), net als de pompoen, meloen en augurk.

4.

De groente is zeer caloriearm: een courgette bevat slechts 14 gram calorieën per 100 gram.

5.

Courgettes bevatten veel water, maar niet zoveel als de komkommer. Ze bevatten wel meer vitamines en mineralen dan hun familielid; zo zijn courgettes een goede bron van vitamine C en foliumzuur en bevatten ze kalium, calcium, magnesium, fosfor en zink.

6.

Courgettes worden geoogst als ze nog niet rijp zijn. Ze zijn dan over het algemeen tussen de 15 en 30 cm groot en wegen zo’n 100-300 gram.

7.

Oogst je courgettes uit je eigen moestuin? Als de groente een bittere smaak heeft moet je hem beslist niet eten! Dit duidt op Cucurbitacine, een giftige stof die al eeuwen niet in meer in de courgette voorkomt. Maar door kruisbestuiving kun je een courgette kweken die giftig is. De kans is overigens klein dat dit gebeurt, dus zelf courgettes verbouwen kan prima. Bij groenten uit de supermarkt of van de groenteboer is de kans op een bittere smaak vrijwel uitgesloten.

8.

De courgetteplant bloeit met grote gele bloemen. De mannelijke bloem bestaat uit een steeltje en een bloem. De vrouwelijke bloem bestaat uit een kleine courgette, met daaraan een bloem. Vanuit deze bloem, de ‘courgette fleur’, kan een nieuwe courgette groeien. De courgette fleur wordt trouwens ook als delicatesse gezien.

9.

Courgettes worden meestal gebakken of gekookt, maar ze kunnen ook uitstekend rauw gegeten worden.

BioCool box Liebherr

10.

De courgette kan tot maximaal 27 dagen in de koelkast worden bewaard. Heb je een Liebherr koelkast met BioCool? Bewaar de groente dan bij een hoge luchtvochtigheid om hem zo lang mogelijk vers te houden.

 

Heb je vragen over het bewaren van courgette of over onze koelkasten met BioCool? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.