Het zal je misschien verbazen dat de kiwi, een van de meest geëxporteerde producten van Nieuw-Zeeland, eigenlijk zijn oorsprong heeft in China. Kiwi’s zijn schattige, kleine bruine loopvogels met een lange snavel en het nationale symbool van Nieuw-Zeeland. Begin jaren zestig begonnen kwekers de pakkende naam kiwifruit (ook klein, pluizig en bruin) te gebruiken voor de exportmarkt, de naam sloeg aan, bleef hangen en de rest is geschiedenis.

kiwi

Tegenwoordig worden er verschillende soorten kiwi’s verbouwd. Het fruit is commercieel belangrijk voor China, Italië, Chili en diverse andere Europese landen. De kiwi is een climacterische vrucht, dat wil zeggen dat de vruchten blijven rijpen na de oogst. Het oogsten op het noordelijk halfrond vindt over het algemeen tussen eind oktober en begin november plaats. De vrucht is op dat moment nog niet rijp, pas 3 tot 4 weken later zijn ze klaar om te eten. De kiwi is het hele jaar door te krijgen in de supermarkt en werd lang gezien als een tropische vrucht.

De kiwi is heel veelzijdig in de keuken. Hij smaakt heerlijk in fruitsalades, shakes, als fruitpuree en op de taart. Als je een verse kiwi puur en simpel wilt eten, snijd je ze door de helft en schep je ze uit met een lepel. Je kunt ze ook schillen en in plakjes snijden. Kiwi’s zijn heel goed te combineren met ander fruit in een salade of een smoothie.

De kiwi kan daarnaast uitstekend gebruikt worden bij het koken. Wist je bijvoorbeeld dat je kiwi als marinade kunt gebruiken? De vruchten bevatten namelijk een enzym dat de eiwitten in het vlees afbreekt. Hierdoor wordt het vlees supermals. Een biefstuk die 20 minuten is gemarineerd in gepureerde kiwi komt botermals uit de pan!

Een kiwi draagt bij aan de gezondheid

Kiwi’s bevatten veel vitamines en hebben een heerlijke zoetzure smaak. Ze bevatten aanzienlijk meer vitamine C* dan veel bekendere vruchten zoals sinaasappel en citroen. Een grote kiwi voldoet aan de dagelijkse vitamine C-behoefte. Bovendien bevatten kiwi’s veel vitamine E** (tweemaal zoveel als een avocado) en bevatten ze veel mineralen als kalium, calcium, magnesium en fosfor. Ze zijn voedzaam en extreem caloriearm (circa 60 kcal per 100 gram).

Dankzij hun hoge vitaminegehalte wordt aangenomen dat kiwi’s helpen het immuunsysteem te versterken, het metabolisme te versnellen en de spieractiviteit te stimuleren.

Een Italiaans onderzoek heeft bovendien aangetoond dat diabetici die regelmatig hoge doses vitamine C binnenkrijgen lagere cholesterol- en insulinewaarden hebben. Kiwi’s zijn daarom een goede keuze voor diabetici, uiteraard alleen in combinatie met de juiste berekening van koolhydraten.

Kiwi

Bewaren en invriezen

Kiwi’s kunnen heel goed in de koelkast of vriezer worden bewaard. In de koeling kun je de vruchten maximaal 40 dagen vers houden, in de BioFresh (HydroSafe), afhankelijk van de rijpheid, zelfs tot 80 dagen. Beurse plekken beïnvloeden overigens de houdbaarheid van een kiwi.

In de vriezer kunnen kiwi’s tot 12 maanden worden bewaard, dit heeft geen invloed op de smaak. Kiwi’s bevatten echter veel water, na ontdooiing kan de stevige structuur daarom verdwenen zijn. Tip: pureer de kiwi’s voor het invriezen zodat je hier geen last van hebt!

 

*Vitamine C: zorgt voor goede weerstand, gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten, een goed functionerend zenuwstelsel en draagt bij aan de energievoorziening. Vitamine C is een antioxidant en bevordert opname van ijzer.
**Vitamine E: zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spieren en andere weefsels. Vitamine E is belangrijk voor de weerstand.

 

Heb je vragen of opmerkingen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.