Een aantal jaar geleden was gin slechts een standaard drank, het werd meer gezien als een productcategorie dan als individueel product. Tijden zijn veranderd, je kunt nu bijna geen gin-tonic bestellen zonder gevraagd te worden naar je favoriete merk of smaak.

Gin tonic

De populariteit is verbazingwekkend omdat dit destillaat bijna altijd als onderdeel van een cocktail wordt gedronken. Er zijn weinig mensen die gin puur drinken. De grote diversiteit en het grote aantal merken op de markt helpen ook niet om het overzicht te behouden.

De oorsprong van gin: een beetje Hollandse moed

De oorsprong van gin kan herleid worden naar de Hollandse jenever, een destillaat gemaakt van onder andere granen. De populariteit van de drank is waarschijnlijk mede te danken aan de Engelse soldaten. Zij vochten samen met de Nederlandse soldaten in de continentale oorlogen in de 16e en 17e eeuw en brachten de jenever mee naar huis.

Het verhaal gaat dat destijds jenever gedronken werd voordat de soldaten ten strijde trokken, wat tegelijkertijd de oorsprong van ‘Dutch courage’ zou zijn. In het Engels wordt de uitdrukking ‘Dutch courage’ nog steeds in verband gebracht met moed indrinken tegen de zenuwen.

Na verloop van tijd bleef ‘gin’ over van de Engels uitspraak van het Nederlandse woord jenever en met een eigen destilleermethode was een nieuwe drank geboren. Het drankje viel in de smaak bij de Engelsen en verspreidde zich snel door het Britse koninkrijk.

Jeneverbes: aromatische basis

Tegenwoordig is er een groot aanbod van merken en smaken, maar de jeneverbes blijft de aromatische basis. De Europese Unie legt zelfs wettelijk vast wat gin betekent. EG-verordening nr. 110/2008 definieert het als “een gedestilleerde drank die is geproduceerd door aromatische ethylalcohol uit landbouwproducten met jeneverbessen (Juniperus communis L)”. Het stelt ook het minimale alcoholpercentage op 37,5%.

Jeneverbessen

Wat is het verschil tussen London dry en distilled gin?

De bekendste soorten zijn London dry gin en distilled gin. Plantaardige ingrediënten worden bij beide productieprocessen gebruikt voor het aromatiseren. Denk bijvoorbeeld aan gember, koriander, kardemon, sinaasappel- en citroenschillen of bloemen. Daarentegen blijft de traditionele jeneverbessmaak overheersen en wordt gin niet gezoet.

Bij distilled gin kunnen de ingrediënten op ieder moment in het productieproces worden toegevoegd waar bij London dry gin alleen kruiden en specerijen worden toegevoegd voor het destilleren.

Plymouth Gin en Old Tom Gin

Een andere typisch Engelse gin is de Plymouth gin die, om zijn naam te mogen dragen, daadwerkelijk in de gelijknamige havenstad Plymouth geproduceerd moet worden. Van oudsher wordt Plymouth gin als dé drank van de Engelse marine gezien. Deze variant heeft in tegenstelling tot London gin een milder, aards en kruidig jeneverbesaroma.

De Old Tom gin is een beetje een uitzondering. Met zijn duidelijke zoete smaak komt hij het dichtst bij de originele 18e eeuw variant waarbij de ruwe en scherpe drank door middel van suiker drinkbaar werd gemaakt. Old Tom wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van cocktails, vooral voor de bekende Tom Collins.

Exotische ingrediënten voor de New western gin

Een variant van distilled gin die tot op heden tot ontelbare nieuwe merken leidt staat bekend als New Western gin. Vooral in Amerika en Frankrijk, maar ook in andere Europese landen, leidt dit tot een toenemend aantal vertegenwoordigers van deze smaak waarin de oorspronkelijke jeneverbes naar de achtergrond verdwijnt en gebruik wordt gemaakt meer exotische ingrediënten zoals lavendel, vlierbloesem, zoethout, mandarijn of zelfs komkommer.

 

Heb je vragen of dé tip voor de lekkerste gin-tonic? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.