Een ijskoude limoncello! Voor mij is deze frisse likeur de perfecte afsluiting van een Italiaans diner. Limoncello is ook erg geschikt om een lekkere cocktail, cake of taart mee te maken! Je kunt natuurlijk een fles bij de slijter kopen of als souvenir meenemen uit Italië, maar je kan het ook heel makkelijk zelf maken.

Sorrento citroenen

Italiaanse citroenen

Volgens de Italianen wordt de echte limoncello gemaakt met citroenen uit de buurt van de stad Sorrento, alleen dan mag de beschermde naam Liquore di Limone di Sorrento IGP op het label staan.  De grote Sorrento citroenen hebben een dikke en aromatische schil en zijn daarom de ideale citroenen om limoncello mee te maken. In Nederland zijn deze citroenen helaas niet overal verkrijgbaar. Als alternatief kun je kiezen voor goede kwaliteit biologische citroenen. Omdat we de schil gaan gebruiken is het belangrijk dat de citroenen onbespoten zijn.

De alcohol

Voor het beste resultaat gebruik je de sterkste alcohol. Een hoog alcoholpercentage zorgt er namelijk voor dat de smaak het beste oplost, zo krijg je de meest smaakvolle limoncello. Het beste is smaakloze zuivere alcohol (96%), maar dit is niet overal te koop. Wodka is een goed alternatief vanwege de neutrale smaak.

Naar Italiaans recept

Elke Italiaanse familie heeft wel zijn eigen recept voor de lekkerste limoncello. En niet iedere nonna zal haar eigen recept zomaar delen. Onderstaand recept is daarom een basisrecept. Je kunt variëren met de verhouding naar jouw eigen smaak. Je kunt zelfs andere citrusvruchten zoals limoen, sinaasappel, mandarijn of kumquat toevoegen. Wie weet heb jij binnenkort ook jouw eigen geheime recept voor een lekkere limoncello!

Ingrediënten voor ongeveer 1 liter limoncello

Variant 1 op basis van wodka:

  • 5 (Sorrento) citroenen
  • 625 ml wodka
  • 190 gr suiker
  • 375 ml water

Variant 2 op basis van pure alcohol:

  • 4 (Sorrento) citroenen
  • 400 ml alcohol
  • 250 gr suiker
  • 600 ml water

Bereidingswijze

  1. Was de citroenen goed en droog ze af.
  2. Schil de citroenen met een dunschiller. Let erop dat je alleen het gele deel van de schil gebruikt, het witte gedeelte is bitter van smaak.
  3. Doe de alcohol en de citroenschillen in een fles of weckpot. Laat dit twee tot drie weken staan op een donkere en koele plek. Als je af en toe even schudt wordt de smaak sneller opgelost.
  4. Maak na deze periode een suikersiroop. Deze maak je door de suiker en het water zachtjes aan de kook te brengen in een steelpan. Haal de pan van het vuur als alle suiker opgelost is en laat de siroop afkoelen.
  5. Zeef intussen het mengsel van citroenschillen en alcohol.
  6. Voeg langzaam de afgekoelde suikersiroop toe aan het gezeefde mengsel. Het mengsel wordt mooi troebel doordat de citroenolie in de lagere alcoholconcentratie niet meer opgelost blijft. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd.
  7. Schenk het mengsel in een of meerdere flessen en laat deze nog een week staan op een donkere en koele plek. Daarna is jouw zelfgemaakte limoncello klaar om te drinken!
Limoncello

Limoncello is het lekkerste als hij ijskoud gedronken wordt! Bewaar de likeur daarom bij voorkeur in de vriezer. Afhankelijk van de verhouding van de ingrediënten en het uiteindelijk alcoholpercentage kan de limoncello (deels) bevriezen of stroperig worden, dit is niet erg. Heb je niet zoveel plek in je vriezer? Probeer de fles dan een uur of 2 voor het serveren in je vriezer te leggen zodat je hem toch ijskoud kunt drinken.

 

Heb jij weleens zelf limoncello gemaakt? Wat zijn jouw ervaringen? Wij zijn benieuwd! Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.