Het lijkt zo simpel, een extra koelkast of vriezer in het tuinschuurtje of in de garage zetten. Maar wist je dat veel vriezers en koel/vriescombinaties niet goed werken als de omgevingstemperatuur beneden +10°C komt? Liebherr heeft gelukkig een grote keuze in apparaten die wel goed blijven functioneren bij lage temperaturen. Handig voor onverwarmde ruimtes!

FrostProtect vriezer in onverwarmde ruimte

Klimaatklassen

Het is goed om eerst wat over de klimaatklassen uit te leggen. Elke koelkast of vriezer, of dit nu een Liebherr is of een ander merk, is ingedeeld in een klimaatklasse. Deze klimaatklasse geeft het temperatuurbereik aan waarin het apparaat probleemloos blijft werken. Deze klimaatklassen zijn internationaal gestandaardiseerd:

SN = Subnormaal: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +10°C tot +32°C
N = Normaal: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +32°C
ST = Subtropisch: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +38°C
T = Tropisch: geschikt voor gebruik in omgevingstemperaturen van +16°C tot +43°C

Een samenstelling hiervan kan ook, bijna alle Liebherr apparaten hebben twee klimaatklassen. Een Liebherr KBies 4370 heeft bijvoorbeeld klimaatklasse SN-T en koelt daarom bij +10°C net zo goed als bij +43°C.

“Maar je zei toch net dat er vriezers en koel/vriescombinaties zijn die ook bij lagere temperaturen goed werken?”
Dat klopt. Alle Liebherr koel/vriescombinaties (met DuoCooling) en alle vrijstaande Liebherr diepvriezers zijn ontworpen om ook bij lagere temperaturen goed te blijven werken. De innovaties van Liebherr lopen dus eigenlijk voor op de internationale normeringen.

FrostProtect werkt ook bij -15°C

De vriezer is echt zo’n apparaat dat met regelmaat in een schuur, garage of bijkeuken wordt geplaatst. Deze ruimtes zijn vaak niet verwarmd en tijdens koude winters kan de temperatuur er behoorlijk laag worden. Temperaturen onder de +10°C zijn geen uitzondering en daarom functioneren alle vrijstaande vriezers van Liebherr ook bij lagere temperaturen.

Alle vrieskasten met SmartFrost en alle vrieskisten beschikken sinds januari 2017 over FrostProtect. Deze vriezers zijn geschikt voor omgevingstemperaturen vanaf -15°C en zijn de veilige keuze voor strenge winters.

Voor alle NoFrost vriezers van Liebherr geldt dat ze goed blijven functioneren vanaf een omgevingstemperatuur van 0°C.

Liebherr GP2313

Ben je op zoek naar een vriezer met FrostProtect?

Bekijk alle tafelmodel vrieskasten met FrostProtect.

Bekijk alle kastmodel vrieskasten met FrostProtect.

Bekijk alle diepvrieskisten met FrostProtect.

Koel/vriescombinaties met DuoCooling: vanaf 0°C

DuoCooling betekent dat je het koel- en vriesdeel onafhankelijk van elkaar kunt bedienen dankzij twee gescheiden koelcircuits en 2 thermostaten. Het koel- en vriesdeel hebben ieder een eigen gesloten systeem. Koel/vriescombinaties met DuoCooling blijven goed functioneren bij omgevingstemperaturen vanaf 0°C. DuoCooling techniek vind je in alle Liebherr koel/vriescombinaties van 60 en 70 cm breed met het vriesdeel onder.

Niet geschikt

Bij koel/vrieskasten met één thermostaat is het vriesdeel direct gekoppeld aan het koeldeel. Alleen wanneer de motor aanslaat om het koeldeel te koelen, zal ook het vriesdeel worden gekoeld. Bij een lage omgevingstemperatuur (0° tot 10°C) zal de motor weinig of helemaal niet aanslaan omdat het koeldeel koud genoeg is. Resultaat? De temperatuur in het vriesdeel loopt op en diepvriesproducten kunnen zelfs ontdooien.

Wil je precies weten welke modellen voorzien zijn van DuoCooling? Op onze website vind je alle modellen die geschikt zijn voor onverwarmde ruimtes.

 

Jij weet nu waar je op moet letten als je op zoek gaat naar een vriezer of koel/vriescombinatie die in een onverwarmde ruimte geplaatst wordt. Heb je toch nog vragen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.