De wijn is gekozen en besteld, de ober heeft de wijn gepresenteerd en vakkundig geopend. Nu is het aan de gast om de wijn te proeven. Waar moet je bij het proeven op letten?

In tegenstelling tot wat men veelal denkt, is het proeven van de wijn niet om te bepalen of je de wijn lekker vindt, maar om vast te stellen of de wijn vrij is van fouten of andere tekortkomingen. Problemen met wijn zijn tegenwoordig gelukkig schaars, dankzij de zorg die de wijnmakers besteden aan de wijn tijdens productie, en de zorg die de restaurants besteden aan de juiste opslag van de wijn. Problemen kunnen helaas niet altijd worden uitgesloten. Het meest voorkomende probleem is kurk in de wijn, echter in uitzonderlijke gevallen kan ook oxidatie of nagisting de wijn beïnvloeden.

Wijn proeven

Neem de tijd voor het proeven

Al lijkt het proeven van de wijn slechts een ritueel, toch is het verstandig er tijd voor te nemen en je goed te concentreren. Het zou erg vervelend zijn als je gasten aan tafel een probleem met de wijn opmerken dat jij hebt gemist omdat je te gehaast bent geweest bij het proeven. Als je na de eerste slok niet zeker bent, wals de wijn nog even in het glas zodat het bouquet vrijkomt en neem nogmaals een slokje.

De eerste slok gaat naar de gastheer

De eerste proefslok is altijd voor de gastheer of voor de persoon die de wijn heeft besteld. Indien deze persoon onzeker is of twijfels heeft, is het volledig acceptabel om een andere of meer ervaren gast aan tafel het proeven op zich te laten nemen.  Als je na het proeven niet zeker bent over de conditie van de wijn kun je volgens de officiële wijnetiquette ook de hulp inschakelen van de sommelier. Dit gebeurt regelmatig in restaurants, zelfs ervaren connaisseurs willen af en toe een tweede mening.

Niet lekker vinden is geen reden om de wijn af te keuren

Het kan zijn dat de wijn niet aan de verwachting voldoet, of dat de smaak tegen valt. Dit zijn echter geen redenen om de wijn af te keuren. Indien de wijn niet naar wens is zullen de meeste sommeliers omwille van goodwill de wijn meestal terugnemen en eventueel een alternatief aanraden.

Nadat je de wijn hebt uitgekozen, gekeurd, geproefd en de glazen gevuld zijn, is het tijd om te genieten. Proost!

Wijn proost

 

Heb je vragen of opmerkingen? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.