Een stuk kaas zonder een glas wijn is bijna ondenkbaar voor de echte fijnproever. Maar tegelijkertijd gaan ook niet alle kaas- en wijnsoorten goed samen. Het feit dat een goed glas rode wijn perfect bij kaas past blijkt in sommige gevallen een bedrieglijke mythe. Daarom leg ik je in dit bericht uit welke wijn het beste bij welke kaas past.

Geitenkaas en wijn

Geitenkaas, schapenkaas en roomkaas

Kazen met een uitgesproken zuurgraad zoals geitenkaas of feta vragen om een​ frisse wijn met een hoger zuurgehalte. Daarom smaken jongere en levendigere witte wijnen met een aanwezige fruitexpressie zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling hier goed bij. Maar ook champagne kan hier een delicate toevoeging zijn. Oudere geiten- of schapenkaas en wat sterkere roomkaas smaken erg goed bij een roséwijn met karakter.

Zachte kaas

Zachte kaas

Zachte kazen zoals Camembert, Brie of Taleggio zijn heerlijk in combinatie met fruitige, evenwichtige rode wijnen met weinig tannines. Een Pinot Noir is een goede keuze, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een zachte Dolcetto uit Piemonte, een fruitige Zweigelt uit Oostenrijk of een Gamay uit Beaujolais.

Een passende wijn hangt ook van de rijping van de kaas af. Jongere zachtere kazen gaan goed samen met jongere rode wijnen met smaken van vers fruit. Rijpe kazen passen op hun beurt veel beter bij iets meer volwassen en complexere wijnen. Een romige milde zachte kaas is echter ook zeer geschikt voor soepele witte wijnen zoals chardonnay of witte wijnen uit de Rhône.

Roodschimmelkaas

Roodschimmelkaas

Rode schimmelkazen zoals de Franse Livarot, de Belgisch-Duitse Romadur of de Oostenrijkse Mondseer zijn moeilijk te combineren. Stevige rode wijnen kunnen nog goed omgaan met de minder gerijpte en dus mildere kaassoorten. Maar na volledige rijping, vernietigt de pikante smaak van deze kazen in feite elk aroma van rode wijn. Veel geschikter zijn in dit geval witte wijnen met een expressief aroma zoals een Duitse Traminer, een Australische Viognier of een witte Châteauneuf-du-Pape. Een echte klassieker is bijvoorbeeld het combineren van Munster met een Gewürztraminer uit de Elzas.

Kaas en rode wijn

Halfharde kaas

Halfharde kazen kunnen perfect worden gecombineerd met goed gestructureerde rode wijnen zoals Cabernet, Merlot, Tempranillo of Sangiovese. De meeste halfharde kazen passen goed bij verschillende rode wijnen. Andersom profiteren de rode wijnen met lichte tannines van de wijn-spijscombinatie. Het eiwit in de kaas verzacht de intense smaak van de tannine in de wijn. Het traditionele glas rode wijn met kaas werkt daarom het beste in deze categorie.

Kaas en wijn combineren

Harde kaas

Naarmate ze verder rijpen, neemt het zoutgehalte van harde kaas toe (zoals bij Pecorino of Sbrinz), net als de zoetheid (Mimolette of oude Goudse kaas) en de eiwitintensiteit (Parmezaan of Grana Padano). Al deze eigenschappen passen niet echt goed bij de structuur van rode wijn. Kies in dat geval voor minder zure wijnen of wijnen met restzoet. Perfecte combinaties zijn bijvoorbeeld Comté met Vin Jaune uit de Jura, Gruyère met Grand Cru Chasselas uit Zwitserland of Mimolette met een rijpe Riesling Spätlese.

Blauwschimmelkaas

Blauwschimmelkaas

De kenmerkende pikante smaak van blauwschimmelkaas vraagt om sterke wijnen met veel sappigheid en diepte. Denk bijvoorbeeld aan geconcentreerde Shiraz wijnen of volle wijnen uit Zuid-Italië of Spanje. Houd wel rekening met de zoute smaak van bijvoorbeeld Roquefort, Stilton of Gorgonzola Piccante. Bij deze zoutere kazen zijn zoete wijnen zoals een Duitse Beerenauslese of een Sauternes uit de Bordeaux aan te raden. Maar een versterkte wijn zoals port is ook een uitstekende keuze. De intense fruitexpressie van deze wijnen kan het sterke aroma van de blauwe kazen perfect aanvullen en de zoetheid verzacht op wonderbaarlijke wijze de zoute smaak.

 

Ben je benieuwd hoe je kaas het beste kunt bewaren? In dit artikel lees je er alles over!

 

Wat is jouw favoriete wijn en kaascombinatie? Schrijf ons! Laat een reactie achter onder dit bericht. Of discussieer met ons op Facebook.