Mange vinelskere kender til dessertvine, også selvom de ikke har prøvet en, men ideen om en dessertvin skaber ofte forvirring. Det synes måske en anelse underligt at drikke vin til en dessert, eller?

Det viser sig faktisk, at det slet ikke er underligt; men endda logisk, da en dessertvin først og fremmest er en vin, der har en tilstrækkelig sød smag til at kunne nydes sammen med en sød dessert. Et af de vigtigste principper, du skal følge, hvis du vil lykkes med at sammensætte mad og vin, er, at maden aldrig må være sødere end vinen. Sagt med andre ord: vinen skal mindst være så sød som maden, hvis kombinationen skal fungere. Hvis du skulle drikke en ikke-sød “tør” vin sammen med en sød dessert, ville det ikke fungere. Vinen ville i så fald smage usandsynlig sur.

Hvordan laver man en vin, der er så sød, at den smager godt sammen med en dessert?

En dessertvin kan produceres på tre forskellige måder. Den første og mest kendte metode er at lave dessertvinen med meget modne eller endda overmodne druer. Druer, der høstes meget sent på sæsonen, har opnået et højt sukkerindhold, og vine fremstillede af disse druer vil dermed blive ret søde (kaldet resterende sødme), selv efter gæringen. Der er også nogle dessertvine (særligt kvalitetsvinene), hvor processen tages et skridt videre. Her bliver druerne hængende på vinstokken, indtil de begynder at rådne. Tanken er, at de forhåbentlig producerer det, der er kendt som “noble rot” (ædel råddenskab). Hvis dette opnås, bliver drueskindene porøse, og vandet fordamper, herved bliver de resterende bestanddele samt aroma, surhed og sødme alle mere koncentrerede. Kendte eksempler på de fremtrædende søde vine fremstillede af noble rot-druer er de sjældne og dyre Beerenauslese eller Trockenbeerenauslese vine.

Druer hængende på vinstokken, indtil de producerer noble rot

Isvin: en ganske særlig dessertvin

En anden metode til at øge koncentrationen af druemoststoffer og sukker anvendes til produktionen af de sjældne og eftertragtede isvine. For at producere en isvin skal druerne blive hængende på vinstokken, indtil sent på året i håb om, at de udsættes for tidlig frost. Hvis temperaturen falder til under -7 °C, høstes de frosne druer og presses straks. Den lille mængde saft, der opnås fra de frosne druer, er fyldt med ekstremt koncentreret sukker- og syreindhold samt aroma.

Druer hængende på vinstokken i frostvejr

Sidst men ikke mindst er den sidste type dessertvin, den såkaldte hedvin, som inkluderer portvin og Muscat-vine fra det sydlige Frankrig. Under fremstillingen af disse vine afbrydes gæringen af druemost ved tilsætning af alkohol, og dette skaber en sød vin med et højt alkoholindhold.

Dessertvine – fantastisk sammen med piquantost

Dessertvine ikke kun gode sammen med søde desserter. De fungerer også fremragende med piquantost. En klassisk sammensætning ville være sammen med en skimmelost, såsom Roquefort eller Stilton, hvor vinens frugtagtige sødme hjælper med at blødgøre ostens saltintensitet.

Vi håber, at du fandt denne artikel interessant. Hvilken dessertvin er din favorit, og hvad passer den bedst sammen med? Vi vil rigtig gerne høre fra dig via kommentarfeltet nedenfor.