Er det også sket for dig? Du har gæster eller er i byen, og på bordet ligger en smuk hvid, ren dug, og så sker det… Glasset vælter, og dugen er øjeblikkeligt fyldt med grimme rødvinspletter. Hvad gør du nu?

 

Der er ingen grund til at igangsætte diverse forsøg på at mindske rødvinspletter med alle mulige tvivlsomme hjælpemidler, såsom at prøve at vaske dem ud med hvidvin eller drysse salt på dem. Særligt sidstnævnte er en dårlig vane, der ofte praktiseres, men som ganske enkelt er ineffektiv. Dette forværrer kun kaosset på bordet.

Et studie har påvist virkningerne af forskellige hjælpemidler

For 15 år siden undersøgte University of California virkningerne af forskellige hjælpemidler til fjernelse af rødvinspletter. Undersøgelsen sammenlignede otte pletfjernere, herunder kommercielle stoffer såvel som klassiske hjælpemidler, man typisk har i hjemmet, for deres virkning på forskellige tekstilfibre. For det første viste resultatet, at selv blandt kommercielle pletfjernere er der store forskelle i effektivitet, og ikke alle hjælpemidler er lige egnede til alle tekstiltyper. Undersøgelsen viste ydermere, at du godt kan droppe de klassiske hjælpemidler, du har liggende hjemme i skabet.

Rødvinspletter: At drysse salt på pletterne havde ingen effekt

At drysse salt på rødvinspletten havde ingen påviselig virkning – lige som det at vaske den ud med hvidvin praktisk taget heller ingen effekt havde. Kun med nylon kunne en vis effekt påvises. For nogle tekstiler forværrede saltet endda pletten, hvilket egentlig ikke var overraskende, idet salt bruges til farvning af tekstiler for at hjælpe stoffet med at tage imod farvestoffet.

Fjernelse af rødvinspletter med flydende sæbe og brintoverilte

Undersøgelsens klare testvinder er en simpel blanding af lige dele flydende sæbe og brintoverilte. Denne kombination var i stand til effektivt at gøre farvepigmenterne i rødvinen lysere. Dog er denne løsning kun egnet til hvide duge. Derfor er det sikreste og enkleste middel stadig det, der også er almindeligt for restauranterne: Aflever dugen til et renseri. Her er hverdagspletterne overhovedet intet problem.

 

Har du erfaring med effektivt at fjerne rødvinspletter, så del gerne din ”opskrift” med os via nedenstående kommentarfelt.