На пръв поглед яйцата изглеждат обикновен хранителен продукт, но знаем ли как да ги съхраняваме? В тази статия ще ви покажем как правилно да се грижите за една от най-ценните храни, за да я консумирате винаги свежа и в безопасно състояние.

Ще ви разкажем и за 10 много любопитни факта свързани с яйцата.


Основна опасност за здравето не са яйцата сами по себе си, а салмонелата. Тя живее в червата на много топлокръвни животни. Там тя си кротува, но когато попадне в хранителните продукти тя става изключително опасна за човека и неговото здравословно състояние.

Салмонелата предизвиква сериозни заболявания.

Те могат да са смъртоносни, а особено податливи са възрастните хора, малките деца и всички, които имат понижен имунитет или сериозни хронични заболявания. Салмонелата може да попадне на масата и вследствие на не добре измити зеленчуци, месо и яйца.

ВАЖНО: При температура под 5 °С размножаването на салмонелата спира, а ако яйцето се нагрее до 71 °С всички бактерии умират.

Яйцата например могат да съдържат бактерии и отвън, ако са попаднали върху черупката и отвътре, ако салмонелата е проникнала в яйцето, преди да се е образувала черупка. И от това как тези яйца са били съхранявани и приготвени зависи рискът от зараза.

В САЩ салмонелата се убива отвън – яйцата се почистват, преди да ги пуснат в продажба. Мият ги с гореща вода, обработват ги с дезинфекциращ разтвор.

Горе-долу същото правят и в Япония, Австралия и в скандинавските страни. Така се премахва само от черупката на яйцето, а проблемът с вътрешните бактерии в яйцето си остава.

Освен това в процеса на почистване на яйцата се унищожава тънкият защитен слой, който покрива яйцето. Заради което бактериите, с които яйцето се среща след измиване лесно проникват през черупката. В хладилника салмонелата не умира, но и не се размножава.

Затова обработените отвън яйца се съхраняват в хладилник при температура не по-висока от 5 °С. Ако чистите яйца няколко пъти се извадят извън хладилника, то от измиването няма да има никаква полза. Не може да се каже, че в Европа няма салмонела.

Яйцата не се обработват – залага се на ваксини и санитарна хигиена. В повечето Европейски страни яйцата не се мият, за да не се унищожават естествените бариери, които предпазват от инфекции, които съхраняват продуктите пресни до 3 седмици.

Хладилникът не е задължителен, но яйцата не трябва да се съхраняват при висока температура. Трябва да са охладени, но температурата не бива да е близка до нулата.

Яйцата имат срок на годност, който е не повече от 120 дни при температура от 0 до 2 °С

Важно е да знаете още и:

  • Яйцата попиват миризми. За да избегнем това трябва да съхраняваме яйцата в кутии ( а най-добре е да затваряме храната, която мирише силно).
  • Постоянното отваряне на хладилника променя температурата и разрушава защитата на черупката, което провокира размножаването на бактерии.
  • Студените яйца не са подходящи за приготвянето на печива. Ако смятате да използвате яйца за торта или сладкиш първо ги стоплете до стайна температура.

10 Любопитни факта за яйцата


Яйцето или кокошката – кое е било първото? Отговорът на този въпрос, както и други интересни факти по темата за яйцата ще намерите в следващата инфографика.

Бележка: кликни върху изображението за пълен размер!


Хареса ли ви статията? Абонирайте се за нашия бюлетин от тук, за да получавате свежите новини от Либхер директно в пощата си. Ако имате въпроси, пишете ни! Използвайте полето за коментари или се присъединете към нас и дискусията във Facebook.