Къде е най-добре да съхраняваме маслото – в хладилника или извън него?

Маслото (не маргарина) е прекрасна храна с богат и наситен вкус. То се получава от разбиването на млечна сметана, в следствие на което тя се разделя на мътеница и топчета масло.

Закуската с топла препечена филийка, намазана с ароматно масълце, е едно от многото малки, но много вкусни удоволствия в живота. Разбира се, маслото услажда не само сутрешното похапване, но и всяко друго ястие, към което се добави.

Например, то може да обогати по невероятен начин вкуса на варената царевица.

варена царевица с масло

Това удоволствие ще бъде помрачено, ако трябва да се борите със студена, твърда и трудна за размазване бучка масло, за нанасянето, на която се изисква допълнителна сила и много търпение. Ще ви е по-лесно да го нанесете на филийката, ако не е втвърдено от студа в хладилника.

filiika-s-maslo

Това обаче не е единствения проблем. Прекалено студеното и твърдо масло губи част от вкусовите си качества. Най-лесното решение в случая е да се извади от хладилника и да се остави на стайна температура за известно време – в специална кутийка с капак.

За колко точно да се остави извън хладилника, за да омекне, няма еднозначен отговор.

И все пак…

Наистина ли трябва да съхраняваме маслото в хладилник?

Срещат се противоречиви мнения – да се държи изцяло на стайна температура или само в хладилника. От едната страна са привържениците на съхранението на стайна температура.

Те смятат, че за „разлика от другите млечни продукти (мляко, сметана, сирене, кисело мляко), които трябва да се държат на хладно, защото оставени на стайна температура бързо ще се развалят, то при маслото не е така„. Това се дължи на факта, че този продукт съдържа поне 80% мазнина, а високото съдържание на мазнини в съчетание с ниското съдържание на вода създават неподходяща среда за развитие на бактерии, които да го развалят по-бързо.

Освен това битата сметана, която се използва за направата на масло, почти винаги е пастьоризирана, а това също предпазва млечния продукт от по-бързото му разваляне. Разбира се, външните бактерии все още могат да се настанят и при него и да го развалят, но е малко вероятно това да се случи с маслото, преди да сте го изконсумирали.

Според противоположното мнение съхранението в хладилник е единственото и най-добро решение за маслото. Но проблема с трудното за нанасяне студено масло остава! За по-лесното му разнасяне върху ароматния препечен хляб или използване в ястията, които приготвяме, привържениците на този метод препоръчват да го извадите от хладилника поне 10-15 минути преди използване.

Оставено прекалено дълго отвън маслото може да граняса.

Това обаче няма да се случи за една нощ или дори за няколко дни. Когато това стане, ще разберете веднага по миризмата. Ако това се случи, просто го изхвърлете.

И разбира се, среща се и едно неутралното мнение между двете крайности.

То гласи, че мястото на маслото е върху кухненския плот, но не за прекалено дълго време. При него се взима предвид, че прекалено високата околна температура може да го направи прекалено меко и безформено, дори течно, както и да го развали.

В действителност маслото е продукт, който не изисква прекалено охлаждане. Основният фактор за начинът на съхранението му е околния климат на мястото, където живеете.

Факторите водещи до развалянето на маслото са излагането на влиянието на въздуха и светлината. Затова ако решите да го държите върху кухненския плот поставете го в глинен или керамичен съд. Това ще му помогне да се съхранява при една по-постоянна температура, която да е достатъчно ниска, за да задържи формата си. Ако живеете на по-хладно съвсем спокойно може да го съхранявате на стайна температура. Ако постоянната температура на кухнята ви е над 20℃, то тогава по-добре го съхранявайте в хладилника.

Най-удобното място за целта е от вътрешната страна на вратата или на горния рафт, където хладилниците от по-висок клас обикновено са оборудвани със специална кутийка за масло.


кутийка за масло

Да обобщим: Въпросът къде да съхранявате маслото се свежда до лични предпочитания: ако да е меко, лесно за мазане и наистина ароматно е вашето предпочитание, то съхранението при стайна температура може би е за вас – само не забравяйте да го държите покрито и да го използвате в рамките на няколко дни. Ако пък предпочитате да го държите на сигурно и не го използвате толкова често, то оставете го в хладилника. Може би комбинацията от двете е най-оптималния вариант – както за съхранение, така и за консумиране. Ако искате да разполагате с вкусно и меко масло, оставете половината бучка отвън в глинена кутийка, а другата половина запазете в хладилника.

А вие? Къде предпочитате да съхранявате маслото? Споделете мнението си в полето за коментари отдолу или се присъединете към нас в дискусията във Facebook.