храни за красива кожа

За да поддържаме кожата си в добро състояние важно е да обръщаме достатъчно внимание на това с какво се храним. Ежедневното похапване на тези 10 леснодостъпни храни ще направи кожата ви здрава и сияйна. Ето какво да хапвате за по-здрава и красива кожа:

броколи за красива кожа#1 Броколи

Броколите съдържат не само протеини и фибри, но също така са богат източник на витамините А, С и К, калций и фитоестроген.  Може да се предполага, че има пряка връзка между редовната консумация на броколи и забавяне на свързаните с напредване на възрастта увреждания на тъканите и органите.

Вижте още и → Броколи – съвети за съхранение и приготвяне

боровинки за красива кожа#2 Боровинки

Боровинките са източник на антиоксиданти. Те се борят с вредното въздействие на свободните радикали, едни от  основните причинители на разрушаването и стареенето на клетките.

Вижте още и5 добри причини да замразите боровинките

#3 Сьомга

salmonСьомгата е един от най-богатите източници на Омега-3 мастни киселини, които снижават холестерола, предпазват кръвоносните съдове от отлагания, намаляват възпаленията и риска от сърдечно-съдови заболявания.

Освен това сьомгата е добър източник на протеини и желязо, като същевременно съдържа ниски нива на живак. Ако пък не обичате риба, опитайте с ленено масло, за да си осигурите необходимите Омега 3 мазнини.

Вижте още и → 5 съвета за купуване, съхранение и приготвяне на сьомга

#4 Бадеми, орехи и шамфъстък

Бадемите, орехите и шамфъстъкът също допринасят за редуциране на лошия холестерол. Също като при броколите и боровинките, тези ядки са богати на антиоксиданти. Имат високо съдържание на фибри. Освен това са доста калорични, което означава, че малко количество от тях можете да ви засити бързо и да ви предпази от преяждане с други храни.

Вижте още и → За огромните ползи от накисването на ядките

спанак за красива кожа#5 Спанак

Той също е богат източник на антиоксиданти, които се борят с вредното въздействие на свободните радикали.

#6 Бобови храни

Бобовите храни съдържат разтворими фибри, за консумацията на които се смята, че допринася за намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Смята се също, че другите ми полезни ефекти се изразяват в намаляване нивата на холестерола, на глюкозата в кръвта и снижаване кръвното налягане.

potato#7 Сладки картофи

Сладките картофи съдържат витамин А, който освен полезен за очите, помага и за поддържане на красивата кожа. В картофите има още антиоксиданти и калий, който намалява въздействието на натрия върху кръвното налягане.

#8 Кисело мляко

yogurtКиселото мляко е страхотен източник на протеини, калций и полезни бактерии, които влияят добре на храносмилането.

#9 Киноа

Това е единствената зърнена култура в списъка. Киноата е изключително богат източник на фибри, желязо и протеини, като съдържа всички незаменими аминокиселини. В сравнение, с която и да е друга храна, тя доставя най-много полезни вещества.

Затова е включена в хранителния режим на астронавтите на космическите станции на NASA.

Вижте още и → 8 високо протеинови алтернативи на месото

apple#10 Ябълки

Ябълките са богати на фибри, които снижават холестерола в кръвта, както и антиоксиданти, които се борят с вредното въздействието на свободните радикали върху цялото тяло.

Вижте още и → Защо ябълките карат останалите плодове да узряват по-бързо