5 добри причини да замразите вашите любими боровинки!

Вероятно повечето от вас вече са наясно, че боровинките са изключително добра храна за здравето. Витамините в тях носят със себе си редица предимства за нашето тяло, но дали е възможно да ги направим още по-полезни? Всъщност да – можем и до края на тази статия ще разберете защо да замразявате боровинките, за да извлечете максимума от техните хранителни вещества.

Все повече изследвания сочат към едно интересно заключение – замразяването на плодовете може да ги направи още по-здравословни. Такъв е и случаят с боровинките, където концентрацията на антоцианин (на него се дължи наситеният им синьо-лилав цвят – антос – цвят и кианос – син) се увеличава, след престой на плода във фризера. В случай че не знаете, антоцианин е антиоксидант, притежаващ редица противовъзпалителни качества и имащ полезен ефект върху цялостното здраве на мозъчната ни активност. Това е един от най-активните биофлавоноиди с множество доказани полезни действия. Някои изследвания показват дори, че антоцианинът притежава анти-канцерогенни свойства, които могат напълно да революционизират медицинската индустрия за в бъдеще.

Какво всъщност прави замразяването при боровинките?

Когато замразявате боровинките (за краткосрочен или дългосрочен период), ниските температури проникват дълбоко в плода и така нарушават структурата му, което прави антоцианинът по-достъпен и лесно усвоим от човешкия организъм.

Това е от голямо значение, тъй като освен количеството полезни вещества в един плод, също толкова важно е и тяхното усвояване от нашето тяло. Да, боровинките и без замразяване носят чудесни ползи за по-доброто ни здраве, но замразяването им действително може да подобри следните 5 от тях:

panthermedia_A10424003_533x800

1. Подобряване на сърдечното здраве

Хапването на замразени боровинки може значително да намали риска от сърдечно-съдови заболявания. Това е така, тъй като хранителните вещества в плода регулират отпускането и еластичността на артериите в сърдечно-съдовата система, предпазвайки ги от „повреди“. Подобряват и циркулацията на кръвта, което ще ви осигури здравословни нива на кръвно налягане.

2. Намаляване на риска от Алцхаймер и други форми на деменция

Нутриента антоцианин, за който стана дума по-рано, действително може да подобри функциите на паметта и да защити мозъка ни от увреждане на клетките в него и тяхната загуба. Боровинките могат също така да подпомогнат и растежа на невроните ни и да направят по-лесна комуникацията и протичащите процеси между тях. Всъщност, всичко това забавя процеса на стареене.

3. Подобряване здравето на нервната система

Антиоксидантите в боровинките осигуряват на мозъка ни и защита от различни форми на токсични замърсявания, на които сме изложени ежедневно. Нутриентите в плода могат да създадат ефективна предпазна стена около нервната ни система, за да я запазят здрава и силна за по-дълъг период от време. Любопитен е и фактът, че приемът на черна боровинка подобрява адаптацията ни към нощното виждане.

4. Подобряване на моторно-двигателния апарат на нашето тяло

Хората на възраст 70+, страдащи от проблеми с придвижването, обикновено започват да изпитват облекчение и имат намалени трудности в опорно двигателните функции на тялото си след консумация на замразени боровинки.

Също така те засилват и когнитивните си способности в сравнение с други мъже и жени в същата възрастова група.

5. Подобряване на храносмилането

Антиоксидантите в боровинките, освен всичко друго, предпазват храносмилателния тракт от нанасяните върху него щети от външни източници.

В нашето съвремие все повече хора са застрашени от злокачествени образувания в резултат на лошо стомашно-чревно здраве.

Хората, изложени на риск от развитието на такива в дебелото черво, определено трябва да включат замразените боровинки в режима си на хранене.

И без да замразявате боровинките, те вече притежават много полезни свойства, но поставяйки ги във фризера за известно време, ще извлечете максимума от по-високата концентрация на полезни вещества, за разлика от тези, съхранявани на стайна температура или просто охладени в хладилника. Следващия път, когато си купите боровинки, отделете известно количество и ги замразете за няколко седмици, след което ги добавете към вашата закуска за успешен старт на деня.

Референции: http://bit.ly/1FAyKwk, http://1.usa.gov/1FAyL3F, http://bit.ly/1FAyLR6, http://bit.ly/1FAyPjF, http://bit.ly/1FAyNZc, http://bit.ly/1FAyOw6